Pontos idő: 2019 márc. 18 19:41

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Ausztrál vándorsólyom
HozzászólásElküldve: 2008 dec. 09 23:06 
Tag (9881)

Csatlakozott: 2008 dec. 08 11:19
Hely: Budapest
Id:427(N)
A szülők neve: Sheila a tojó (született 2000-ben), és Havoc a hím (született 2003-ban).
Sheila 2004. óta minden évben 4-4 tojást rakott.
2004-ben 4 fióka kelt ki, (Tess - tojó, elp. nov. 25-én, Skye - tojó, Hunter - hím, Jet - hím, elp. nov. 17-én. Ebben az évben Sheila párja egy Maverick nevű hím volt, sorsa ismeretlen).
2005-ben 3 fióka kelt ki (Ester, Swoop - tojók, Storm - hím)
2006-ban 1 fióka kelt ki (Uno - tojó)
2007-ben 2 fióka kelt ki (Concorde - hím, Dash - tojó, elpusztult 2008. febr. 18-án)

A lakóhelyük 50 méteres magasságban van (tavalyi képek):
Kép Kép

Alcoa vándorsólyom weblap naplója - 2008.

November 27. csütörtök
A sólymok elhagyták az épületet. Alcoa Anglesea a végére ért egy újabb sikeres költési időszaknak. A 2008-as három fióka ? Midnight, Rocket és Stan ? kirepültek. Itt közöljük az egyik utolsó képet, amelyen a három fiú még együtt látható a költőládában. Reméljük, figyelemmel kísértétek a neten a 2008-as szezont, találkozzunk újra 2009-ben. Ha bármilyen észrevételed van az információkkal vagy képekkel kapcsolatosan, amiket az idén közreadtunk, írj nekünk az ANGFalcons@alcoa.com.au címre.
Kép (Sajnos az eredeti szövegben a hivatkozott kép nem elérhető.)

November 20. csütörtök
A héten mindhárom ifjú röpködött, és a költőláda tetején (1. kép), a víztorony korlátján (2. kép) töltötték az idejük egy részét, és még messzebbre is elkalandoztak. Mindemellett vacsorára mindig hazamentek (3. kép).
Kép Kép Kép

Sheila (4. kép) és Havoc (5. kép) külön-külön meglátogatták a fészket az elmúlt két napban, egyébként csak az ottmaradt tollakkal és maradványokkal bélelt üres költőládát (6. kép) bámulhattuk.
Kép Kép Kép

November 14. péntek
Nagyszerű hír! Stan visszatért (1. kép) a fészekbe, és csatlakozott Midnighthoz és Rockethez.
Kép

November 13. csütörtök
Midnight és Rocket szárnyaikat próbálgatták (1. kép) a héten, és az ?ülőrudakon? olyan messzire kimentek (2. kép), amennyire csak mertek. Midnight messzebb is elkalandozott ma délután, amikor pár órára kiült a víztorony korlátjára, magára hagyva a fészekben Rocketet (3. kép). Midnight aztán biztonságosan visszatért 16.30-kor.
Kép Kép Kép

November 10., hétfő
Stan kirepült. Az elmúlt héten a fiókák a költőláda legszélére is kimerészkedtek, és ott csapdostak a szárnyaikkal. Ezen a hétvégén ? véletlenül vagy szándékosan, ezt nem tudjuk ?, Stan elhagyta a fészket (1. kép), és elkezdte felderíteni a nagyvilágot. Amíg még a repüléstanulás korai szakaszában vannak, az erőmű dolgozói különösen nagy figyelmet fordítanak a fiatal madarakra. Stan azóta már több különböző helyen is feltűnt, és Sheila mindig ott repült fölötte, vigyázó szemeit csemetéjén tartva. Midnight és Rocket (2. kép) pedig a költőládában várják a híreket öccsük nagy kalandjáról.
Köszönjük Lucynak Lengyelországból, aki elmentette Stan fényképét egy perccel a kirepülés előtt.
Kép Kép


November 6., csütörtök
Hogyan lehet megállapítani, hogy melyik Midnight, Rocket vagy Stan? Az előző években a hím és tojó fiókák közötti méretkülönbség volt a kulcs, mivel a tojók láthatóan nagyobbak a hímeknél. Idén mindhárom fióka hím (1. kép), a méretkülönbségek minimálisak. A gyűrűk egyedi kombinációja az egyetlen dolog, ami eldönti, hogy ki kicsoda. Az összes legény zöld bevonattal ellátott gyűrűt visel a bal lábán. Ezt a rozsdamentes gyűrűt az Ausztrál Madár- és Denevérgyűrűzők canberrai hivatala bocsátotta ki. E gyűrű színéből meg tudjuk állapítani a madár születési évét. A jobb lábukon egy egyedi kódkombinációt tartalmazó kétszínű alumíniumgyűrű van. A kód- és színkombináció alapján azonosítható az egyed. Ebben az évben az összes gyűrű színkombinációja: fekete, fölötte zöld, a három egyedi kód pedig: Midnight Z/V; Rocket W/A (2. kép); és Stan Z/Z (3. kép).
Kép Kép Kép
Október 30., csütörtök
Örömmel jelentjük be Alcoa Anglesea 2008-as három sólyomfiókájának nevét: Midnight, Rocket és Stan.
Akik nézték a webkamerát 9.30-kor, Victor Hurleyt láthatták a Victorian Peregrine Projecttől, és Elise Jeffery természettudóst. A látogatás gyors volt, mivelt mind Sheila, mind Havoc könyörtelenül lecsaptak (1. kép) (és ütöttek). Sisak kötelező! Az anglesea-i általános iskola két tanulója is jelen volt a földön, amikor a három hím fiókát megmérték, megvizsgálták és meggyűrűzték. A második képen Stant láthatjuk a fényes új gyűrűivel. Az iskola három tanulója, Myee, Klara és Emily választották ki az idei fiókák nevét az osztálylistából. Bravó lányok! Eközben a költőládánál Sheila türelmesen várta, hogy fiacskáit épen és egészségesen visszakapja.
Kép Kép Kép

Október 27., hétfő
Csütörtök a gyűrűzés napja. 9 és 10 óra között a Victorian Peregrine Project munkatársai felmásznak a költőládához hogy lehozzák a fiókákat egészségügyi vizsgálat és gyűrűzés céljából.
Évek óta kialakult szokásunk, hogy nevet adjunk az új sólyomfiókáknak. Mivel a madaraink most már világszerte ismertek, felkérjük névadásra azokat, akik az egész világon a weben keresztül nézik őket. Ha szeretnél nevet adni nekik, emailben küldd el az ajánlásodat akár hím, akár tojó számára adandó névre, és írd meg, hogy az ajánlott név mit jelent.
Itt adhatod le a "nevezést".

Október 23. csütörtök
Nem könnyű az élet városi környezetben.... sem embernek, sem madárnak. Amióta költőhelyül választották az erőművet, a lecsapó vándorsólymok miatt biztonsági intézkedések vannak érvényben a magasban dolgozó munkások érdekében. Az aggodalmat az váltotta ki, hogy Sheila vadul védte területét, és folyamatosan rácsapott a munkások fején lévő sisakokra. Különleges helyzetek különleges megoldásokat kívánnak, ezért ezen a héten a közlekedő útvonalra zászlókat helyeztek el. A cél az, hogy ezekkel a lobogó zászlókkal vizuális akadályt teremtsenek, amit a sólymok elkerülnek, így az alkalmazottak szabadon közlekedhetnek az erőmű legfelső szintjén.
Kép

Október 16. csütörtök
Ezen a héten Sheila a legtöbb időt a fiókák pátyolgatásával töltötte, és várta Havocot vissza a vadászatból. Néha lehet látni Sheilát, amint tisztálkodik, felfrissíti a tollazatát, vagy éppen kinyújtóztatja a lábait, miközben türelmesen várakozik.
Kép Kép

Október 6. hétfő
A jó dolgok hármasával jönnek. A 2006-os és 2007-es sikertelen költések után örömteli kép az üres tojáshéjak látványa és a három kicsi gombóc összekuporodva a költőládában.
Kép

Október 5. vasárnap
Sheila nem mutatja meg, mit rejteget, de a fél tojáshéjak számából arra lehet következtetni, hogy a második fióka is kibújt.
Kép

Október 4. szombat
Kikelt az első fióka.
Kép

Október 2. csütörtök
Még néhány nap van a fiókák kikeléséig és a tojó már nem szívesen hagyja el a fészket, párjával agresszív, ha az felajánlja, hogy leváltja őt a kotlásban. A tojások általában egymást követő napokban kelnek ki abban a sorrendben, ahogy a tojó lerakta őket. Néha két tojás kel ki ugyanazon a napon, vagy egy-két nap eltelik két tojás kikelése között.
Kép

Szeptember 25. csütörtök
Jellemzően a tojó ül a tojásokon egész éjszaka, és a nappal jó részében is. A hím rövid időszakokra leváltja napközben, így Sheila elmehet élelemre vadászni magának, vagy pedig Havoc hozza házhoz neki az ennivalót.
Kép

Szeptember 18. csütörtök
Az elkövetkezendő hetekben a tojásokat csak ritkán hagyják magukra, nem teszik ki őket az időjárás viszontagságainak (eső, zápor, napsütés). A sólymoknál a költési időszak 33-35 nap az utolsó tojás lerakásától számítva. Gyors naptárellenőrzés, és úgy tűnik, a fiókák október 5-7-e között fognak kikelni.
Kép

Szeptember 11. csütörtök
Úgy látszik, az idei évben három tojásból áll a végleges fészekalj.
A tojások jórészt őrizetlenül voltak, amíg az utolsó is meg nem érkezett, most pedig elkezdődött a költés. 20-30 percenként Sheila feláll, kinyújtóztatja a lábait, megforgatja a tojásokat, hogy ezzel biztosítsa az egyenletes kotlást, majd visszaül egy újabb pozícióba. A képen a tojásforgatás látható.
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  

56,648,761 Megtekintve


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség