Pontos idő: 2020 feb. 23 07:27

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Szubjektív-Székelyföld 2012
HozzászólásElküldve: 2012 aug. 04 20:02 
Tag (1159)
Avatar

Csatlakozott: 2010 aug. 01 21:22
Hely: Nagyvárad
Id:174099(N)
Néhány praktikus tanács az arra járóknak:
-útszéli árusoktól nem tanácsos vásárolni gyümölcsöt. Roppant csábítóan kínálják az áfonyát, erdei málnát, de tényleg egész nap porban, benzingőzben fürdenek, tisztítani lehetetlen és ráadásul sokkal drágábban árulják, mint piacokon.
-ha nincs a közelben országjelzést viselő jármű, nyugodtan váradinak adjátok ki magatokat. Ahogy megszólaltam, rögtön anyaországinak néztek. Akkor minden drágább! :mrgreen:
-ha egy épületet keresel és azt írja az irányjelző: 700 méter, akkor szorozd be legalább hárommal. Az ehejt, viszonylag közelre mutató, az ahajt már gyanúsan távoli célt jelöl.
-a Gyilkos tavat ne akarjátok SOHA körbesétálni! Az utolsó negyede az útnak kétségbeejtően meredek, bokaficamító ösvényke. Előtte viszont semmi nem utal a nehézségekre.
Kép Kép
Kép
-a Békás szoros csak gyalogosan élvezetes. Még akkor is, ha az alany magasságiszonytól szenvedő mazochista! Időnként nagyokat nyelni a keserűségtől, mikor meglátjuk a következő kanyarban a sokadik korondi-bazárt...
Kép Kép
Kép Kép
-A szent Anna tóhoz Tusnádról bő háromórás hegymászás dukál. Életemben először voltam autóval. Kétszer állítanak meg útpénzt kérni: kétszer 20 lej. Ezért parkolhatsz az út szélén, jó messzire. De ez senki hazánkfiát nem tántorít el: hemzsegnek az oltyán fürdőzők. Soha ennyi embert nem láttam.
Kép Kép
Kép Kép

-Gyermekkoromban Tusnád volt a világ közepe. Oda jártunk minden évben nyaralni, az Olt vize volt a játszóterem és a Malom fogadó a legemberibb épület. Hajdan vízimalom lehetett, átalakították és mégis megőrizték jellegzetességeit. Terveink szerint jövőre ott leszünk pár napot. A mérhetetlen csendet csak az Olt csobogása színesíti.
Kép Kép
Kép Kép
A tulajdonos rábeszélte vállalkozó kedvű páromat a lekváros-tejfölös puliszkára. Nem rossz!
Kép
Szovátával ellentétben, Tusnádot valahogy engedték lepusztulni. Találtunk kísértet lakta villát, régvolt Mokus-cukraszda-t kutyussal, a Csukás tó pedig szintén elvesztette eredeti vonzerejét:
Kép Kép
Kép Kép

Kézdivásárhely központja is várja az ébredést Csipkerózsika álmából. Talán sort kerítenek egyedi főterük minden épületének helyreállítására. Udvartereknek nevezik, kb 43 épület kapujából nyílik a 43 utca körben.
Utcává alakult udvar neve Kézdivásárhelyen. Udvarterek valószínűleg más székely városokban is voltak, de a városrendezések következtében eltűntek. Kézdivásárhelyen 1960-ban még 71 udvartér létezett. Többségük a város főteréről nyílt. Valamikor minden udvartér egy-egy keskeny beltelek volt, amely a főtér oldalával párhuzamos hátsó utcáig nyúlt. A telek elején állt az iparos vagy kereskedő piacra néző háza, utána következtek a gazdasági épületek, a telek alján pedig volt egy hátsó kijárat a kertek felé. Mivel a telket keskenysége miatt hosszában nem lehetett osztani, a szaporodó család tagjai egymás után építették fel házaikat a hosszú udvaron, amely lassan utcává vált. 1834-ben, amikor nagy tűzvész pusztította el Kézdivásárhely főterének környékét, a hatóságok igyekeztek korszerűsíteni a város településrendjét. A lakosság azonban ragaszkodott udvartereihez, így nem sikerült az átrendezés. Az udvarteret a benne lakók családnevéről emlegették. Később, mivel sok idegen is bekerült az udvari közösségekbe, a város vezetősége számokkal jelölte meg az udvartereket. – A főtérről legtöbb esetben a régi telek elején álló emeletes ház kapualján át jutunk a keskeny udvartérre, amelynek egyik oldalán sorakoznak rendezetlenül a kis földszintes házacskák. A másik oldalon a szomszéd udvartér házainak hátfala látszik. Egy-egy udvartér területén legtöbbször 10–12 lakóépület áll.

Talán látható is a fotónkon ez a különös megoldás:
Kép Kép
Gábor Áron szobra attól érdekes számunkra, hogy 1919-ig Nagyváradon a hadapród iskola előtt állt. A román világban vitték el Kézdivásárhelyre.

Csíkszereda apró városka volt mindig. Házaikat lebontották, helyükön tömbházak meredeznek. Alig néhány épület úszta meg a szocialista vívmányok pusztítását. Fő utcája negyede sincs a váradinak. Nagy részük üresen romladozik, a maradékban pedig nem napon barnult honfitársaink élnek. Még az átkosban utalták ki nekik a rengeteg purdéra való tekintettel. Most már eszük ágában sincs kiköltözni...:
Kép Kép
Viszont van gyönyörű könyvesboltjuk:
Kép
És ha már gólya, akkor jöjjenek a Szent Anna tó közeliek! Rengetegen voltak fiókák néhány felnőttel bogarásztak. Kata szerint már bandáztak, de szerintem még túl soványak, fejletlenek az útra keléshez. Láttuk a közeli településen a rengeteg fészket üresen, biztos a kevés táplálék hajtotta oda őket:
Kép Kép
Kép Kép
Kép Kép
Nem találok semmilyen magyarázatot, de sokkal több 4-3 fiókás fészket láttunk utunk során, mint Magyarországon. Madéfalván pedig kamerát is megfigyeltünk a fészek mellett. De sehol sem találok hozzá vezető linket... :?

Utolsó napunk a Gyimesekbe vezetett:
Kép Kép
Mikor elértük az Ezeréves határt, megállapítottuk, hogy mégis toleráns nép ez a többségi nemzet! Hiszen közigazgatásilag már Bákó megyéhez, Moldvához tartozik. A bazár pedig tele Nagymagyarország jelképekkel, árpádsávos/nemzeti zászlókkal, ereklyékkel. ;)
Kép Kép
Kép Kép
A házikóban magyar vasúttörténeti múzeum működik:
Kép Kép

Visszafelé bekanyarodtunk Hidegségpatakára. Finom babgulyást ebédeltünk és igazi házikenyeret vásároltunk, amit még Siófokon is ettünk. Tökéletes állapotban volt még egy hét múlva is!
Kép Kép

Indulás előtt nem hagyhattuk ki a csíksomlyói Ferences templomot sem:
Kép Kép
Kép Kép

Visszaúton megálltunk természetesen Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál is:
Kép Kép

Az utolsó fotók már a kakukktojás kategória. Balatonfüredről hajókáztunk haza, mikor mellettünk indítottak el egy vitorlásversenyt. Talán ez is tetszeni fog:
Kép Kép
Kép


Mindent összevetve: Rengeteg élménnyel gazdagodtunk, aktívan pihentünk. A világ híreiből csak néhány morzsányit kaptunk (autóban is zene szólt).
Balázs mondta a Békás szorosban: Minek külföldre menni, mikor ennyi csoda van itthon is!

_________________
Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik.
Anatole France


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  

64,928,494 Megtekintve


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség