Pontos idő: 2017 nov. 22 09:35

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Torták L - Z -ig /feltöltve/
HozzászólásElküldve: 2011 dec. 06 14:06 
Tag (12662)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:153437(N)
A gyüjtő tartalma
Mákos torta
Metzi torta
Valódi mokkatorta
Narancstorta.
Olcsó torta
Palacsintatorta.
Piskótatorta.
Pudingból készül a torta.
Ribizlitorta.
Szilvás sajttorta
Szőlőkrémes piskótatorta.
Szőlőtorta.
Francia szőlőtorta
Töktorta.
Túrótorta.1
Túrótorta.2
Vegyesgyümölcs-torta.
Zebratorta.

Mákos torta.
Hozzávalók: 22 dkg cukor, 6 dkg margarin, 2 tojás, 1 csomag vaníliáscukor, 2 evőkanál citromlé, 15 dkg darált mák, 22 dkg liszt; fél csomag sütőpor, 6 evőkanál tej. A töltéshez lekvár.
A vajat, cukrot és a tojást habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a mákot, a citromlevet, végül a sütőporral elkevert lisztet és tejet. Mindezt jól kikeverjük. Zsírozott tepsibe öntve, előmelegített sütőben lassan sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, és megkenjük lekvárral.

Metzi torta.
Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 10 dkg vaj, 50 dkg cseresznye, 15 dkg porcukor, 4 tojás, 1 kk sütőpor
A túrót összekeverjük a tejföllel, a porcukorral, a sütőporral, a' tojások sárgájával, majd a felolvasztott vajjal. Óvatosan hozzáadjuk a tojások keményre vert habját, majd a kimagozott és lecsöpögtetett cseresznyét. Kivajazott formába öntjük, és közepes tűzön 50 percig sütjük. Langyosan tálaljuk

Valódi mokkatorta.
8 tojás sárgáját 2 tábla puhított csokoládéval és 20 szem frissen pörkölt, finomra törött pörkölt kávéval, 14 deka cukorral legalább fél órán át kevergessük. Aztán adjuk hozzá a nyolc tojás keményre vert fehérjét - tartsuk hidegen a fehérjéket, csak úgy verődnek fel jól -, va¬lamint 14 deka őrölt diót. Meleg vajjal, liszttel kenjük ki a torta¬formát. A töltelékhez 12 deka porcukrot, 12 deka vajat, 3 tojás sárgáját jól elkeverünk, és 4 evőkanál erős presszókávéban megfőzünk két tábla főzőcsokoládét, majd amint hűlni kezd, a kikevert vajjal tovább kavarjuk. A közben kisült tortát két rétegben megtöltjük a krémmel, a külsejét is bevonjuk a masszával, végül darált dióval behintjük, majd hűtőbe tesszük.

Narancstorta.
Hozzávalók: 1 kerek piskótalap, 1 dl tej, 5 cl rum, 1 narancs leve. A krémhez: 2ek tej 4 tojássárgája, 1 egész tojás, 2 narancs lereszelt héja, 1 narancs leve, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin, egy kevés baracklekvár

A kész piskótatortát három lappá elvágjuk. 1 dl felforralt, de hideg tejben 1/2 dl rumot, egy narancs kicsavart levét elkeverjük, a piskótalapokat ezzel a keverékkel meglocsoljuk és amíg a rumos keverék a piskótában jól felszívódik, elkészítjük a krémet:
2 ek tejet, 4 tojássárgáját és egy egész tojást, 2 narancs lereszelt héját és egy narancs kicsavart levét 20 dkg porcukorral nagyon jól összekeverünk, vízfürdőre állítunk, és állandó kevergetéssel sűrű krémmé főzzük. A vízfürdőről levesszük, kevergetve kihűtjük, 20 dkg előzőleg habosra kevert margarinnal jól átkeverjük. A tortalapok közé a krém kétharmadát kenjük, a piskóta legfelső lapját nagyon vékonyan lekvárral megkenjük, a krém maradékával a tortát bevonjuk. Narancsszeletekkel díszíthetjük.

Olcsó torta.
Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1,5 dl tej, fél csomag sütőpor, fél dl fekete¬kávé.
A krémhez: 1,5 dl tej, 2 evő¬kanál liszt, 7 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 csomag vaníli¬áscukor, 7 dkg vaj, 5 dkg dió.
A mázhoz: 10 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, 1 kanál víz.

A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal. Lassanként hozzáadjuk a tejet és feketekávét, állandó keverés mellett.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, és ezt is hozzáadjuk, és simára keverjük.
Végül adjuk hozzá óvatosan a tojásfehérjékből vert ke¬mény habot. A masszát zsírozott, lisztezett tortaformába simítjuk, és előmelegített tepsiben megsütjük. Közben elkészítjük a krémet.
A tejhez adunk 3 evőkanál vizet, simára keverjük benne a lisztet, és addig főzzük, míg sűrű pépet kapunk. Habosra keverjük a vajat, tojássárgáját, vaníliáscukrot és porcukrot, majd összekeverjük a kihűlt pép¬pel. Végül belekeverjük a darált diót. A kihűlt tortát kettévágjuk és megtöltjük a krémmel. Tetejét és oldalát bevonjuk a mázzal. A porcukrot, tojásfehérjét 1 kanál vízzel addig verjük habverővel, míg sűrű mázat kapunk.

Palacsintatorta.
Hozzávalók: 8 darab pala¬csinta, 5 dkg mazsola, 30 dkg túró, 2 darab tojássárgája, 12 dkg porcukor, 1 dkg vaníliáscukor, reszelt citromhéj, 20 dkg baracklekvár, 10 dkg kakaó.

Az ismert módon 8 darab palacsintát sütünk. A vajjal megkent sütőlemezre 1 darab palacsintát fektetünk. Megkenjük túrókrémmel, amelyet úgy készítünk el, hogy a tehéntúrót áttörjük, hozzáadjuk a tojássár¬gáját, porcukrot, vaníliás cukrot, kevés reszelt citromhéjat és az előzőekben beáztatott mazsolát.
Miután a palacsintát ezzel megkentük, ráhelyezzük a következőt, amelyre baracklekvárt terítünk. Ezt is lefedjük palacsintával, erre cukros kakaót hintünk: Ezt a rétegezést addig folytatjuk, míg a palacsintánk tart. Tojásfehérjéből, kevés cukorral kemény habot verünk és a palacsintahegy tetejére kenjük. Középmeleg sütőbe helyezzük, és addig sütjük, míg a tojáshab meg nem szilárdul. Porcukorral meghintjük, és tortaszerűen szeletekre vágva tálaljuk.

Piskótatorta.
Se sütni, se főzni nem kell a piskótatortát. 15 deka étcsokoládét kisebb darabokra törünk, és porcelántálkába öntve a mikrohullámú készülékben 4-5 perc alatt megpuhítjuk. 25 deka vajat vagy margarint 25 deka porcukorral meg hat tojás sárgájával habosra keverünk, és a langyosra hűlt csokoládét beledolgozzuk. A tojások fehérjéjét habbá verve beleforgatjuk. Egy hosszúkás¬ tortaformát,vagy püspökkenyérformát folpackkal kibélelünk, hideg vízzel kiöblítjük. Néhány kanál krémet kis tálkában a hűtőszekrénybe félretesszük. A többiből egy vékony réteget a bélelt forma aljára simítunk, és erre hosszában, egymás mellé babapiskótákat fektetünk. Ezt ismét krémmel megkenjük, erre megint piskóta, krém kerül. Ezt harmadszor is megismételjük, és legalább egy napra - hogy a pis¬kóta megpuhuljon -jégbe hűtjük. Végül a forma szájára tálat fektetünk, az egészet hirtelen megfordítjuk, így a torta a tálra borul. A folpackot lehúzzuk róla, és a tortát a félretett krémmel bevonjuk, hideg vízbe mártogatott villával csíkosra cifrázzuk.

Pudingból készül a torta.
Hozzávalók: 6 tojás, 21 dkg porcukor, 4 cs puncspudingpor
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, beletesszek a tojás sárgáját, majd hozzákeverjük a puding¬port. Zsírozott, lisztezett tepsiben tűzpróbáig sütjük. Ha kész, a tepsiből kiborítjuk, négy lapba vágjuk és vajkrémmel megtöltjük.
A krém hozzávalói: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, ezt habosra kikeverjük, majd egy evőkanál kakaót teszünk hozzá, s tovább keverjük. A szétvágott lapokat megtöltjük és a külsejét is beborítjuk a krémmel. Azonnal fogyasztható.

Ribizlitorta.
Hozzávalók: 40 dkg gyúrt omlós tészta, 10 dkg cukor, 4 db tojássárgája, 2 dl folyékony tejszín, 2 dkg vaníliás pudingpor, 1 dkg vaníliás cukor, 50 dkg friss ribizli (6 személyre)

A gyümölcsformát kibéleljük az egyenletesen kinyújtott, gyúrt omlós tésztával: A leszárazott, megmosott ribizlit ráhelyezzük a tésztára. A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a vaníliás pudingporral simára keverjük, majd a tejszínt lassú keverés mellett hozzáadjuk: Merőkanállal rámerjük a ribizlivel borított tésztára úgy, hogy a gyümölcsöt teljesen ellepje. Közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük. Porcukorral vagy tejszínhabbal tálaljuk

Szilvás sajttorta
Hozzávalók: a tésztához 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája; 1 vaniliáscukor, citromhéj, só: A töltelékhez l kg szilva, 40 dkg krémsajt, 15 dkg porcukor, 6 kanál liszt, 5 tojás, 3 vaniliáscukor, a tetejére szilvalekvár.

A hozzávalókból tésztát gyúrunk és fél órára hűtőbe tesszük. A hideg tésztával kibélelünk egy kivajazott-lisztezett formát, villával megszurkáljuk és 180 fokon elősütjük.
A krémsajtot kikeverjük a cukorral, a vaniliás cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a tojásokat. Beleforgatunk fél kiló kockára vágott szilvát és a tésztára öntjük. Kb. 45 percig sütjük: A tetejét megrakjuk fél szilvákkal, kevés vízzel elkevert forró lekvárral megkenjük. Hűtőbe tesszük.

Szőlőkrémes piskótatorta.
Egy készen vett kerek piskótatortát három lappá felvágunk. 60-70 dkg szőlőt leszemezünk, (egy maréknyit félreteszünk belőle, a díszítéshez szükséges), a többit pedig szegfűszeggel ízesített kevés vízben megpároljuk. Utána áttörjük, vagy turmixoljuk. Leszűrjűk, majd egy csomag vaníli¬apudingot a tej helyett ezzel a lé¬vel elkészítünk, majd kikeverjük 20 dkg margarinnal, 20 dkg cu¬korral. Hozzáadjuk egy citrom le¬vét és reszelt héját. Kész is a krémünk, amellyel megtöltjük a lapokat, s a torta tetejét is bevonjuk. Megszórjuk durvára vágott dióval, a félretett szőlőszemekkel és diógerezdekkel díszítjük. Rövid ideig hűtjük.

Szőlőtorta.
Hozzávalók: egy gyümölcstortalap, 1 csomag vaníliás pudingpor, fél liter tej, 5 ek cukor, 1 kg szőlő, 1 csomag tortazselé, citromlé.
A szőlőt leszemezzük, megmossuk és konyharuhán megszárítjuk. A pudingporból, a tejből és a cukorból elkészítjük a krémet, s ha kihűlt a torkalapot megtöltjük vele. A torta tetejét megrakjuk a szőlőszemekkel és a gyümölcskocsonya elkészítéséig hideg helyre tesszük. A megmaradt szőlőszemeket összeturmixoljuk, majd leszűrjük. 2 dl gyümölcsléhez egy dl vizet adunk, elkeverjük benne a tortazselét, 1 ek cukrot és 3-4 csepp citromlevet. Állandó keverés mellett felforral¬juk, majd teljes kihűlése előtt a tortára öntjük.

Francia szőlőtorta.
Porhanyós tésztát gyúrunk 20 dkg lisztből, 10 dkg margarinból, pici sóval és 1,5-2 dl vízzel. A hűtőben pihentetjük 30 percet. Közben megmosunk, leszemezünk, leszárítunk nagy szemű fehér szőlőt. A süteményhez kb. 50 dkg szőlőszem szükséges. A tésztával kibélelünk egy kerek tortaformát, szélén peremet képezve, mint a gyümölcstortákhoz szokás. Sűrűn kirakjuk a szőlőszemekkel. Három dkg liszttel, 3 egész tojással, 3 evő kanál porcukorral fehéredésig keverjük. Kézi habverővel összeforgatjuk 1,5 dl tejjel és 1,5 dl tejföllel. A keveréket rásimítjuk a gyümölcsre, és mérsékelt lángon 40-50 percet sütjük. A kihűlt tésztát szeleteljük.

Töktorta.
Tésztája: morzsáljunk össze 25 dkg lisztet 12 dkg vajjal, majd gyúrjuk össze 1 tojássárgájával, jéghideg vízzel. Pihentessük legalább 30 percet a hűtőszekrényben.
Egy kg tököt kis kockára vágunk, s nagyon kevés vízben puhára pároljuk. Leszűrjük, és péppé zúzzuk. Összekavarjuk 2 egész tojással, 2 dl tejszínnel és 7 dkg cukorral. Ízesíthetjük fahéjjal, szegfűszeggel fél narancs reszelt héjával. Újra turmixoljuk 1-2 percet, hogy lazább legyen.
Jól kivajazott nagyobb tortaformát kibélelünk a tészta 2/3 részével, kis peremet is kialakítva. A tészta felszínét villával megszurkáljuk. Belesimítjuk a tölteléket, és a tetejét a maradék tésztával berácsozzuk. (Nem szabad a felszínét teljesen lefedni, mert sütés közben sok gőzt fejleszt.) Tojássárgával bekenjük. Előmelegített, forró sü¬tőbe tolva 45 percet sütjük. Langyosan vagy hidegen tesszük asztalra.

Túrótorta.1
15 deka lisztet, 10 deka lan¬gyos vajat, öt deka porcukrot, egy tojás sárgáját, egy evőkanál citromlét és kevés sót simára összedolgozunk. Fél óráig pihentetjük, majd a tészta kétharmad részét egy tortaformába terítjük. Kb. tízperces elösütés után a sütőből kivesszük, rákenjük a .túrótölteléket. A maradék tésztát kb. háromcentis csíkokra vágjuk, vékony rudacskákra összehajtjuk és rácsalakban ráhelyezzük a tetejére. 'Tojással megkenjük és közepesén meleg sütőben egy óra alatt megsütjük

A túrótöltelék.
Úgy készül, hogy tíz deka langyos vajat három tojás sárgájával, 15 deka porcukorral, reszelt citromhéjjal, fél csomag vaníliás cukorral' habosra keverünk, majd hozzáadunk 45 deka áttört tehéntúrót és tíz deka megmosott mazsolát. Közben három tojás fehérjét kemény habbá verjük 12 deka porcukorral, majd óvatosan elkeverjük a túrós masszával.

Túrótorta.2
Negyed kiló vajból, harminc deka lisztből, két evőkanál cukorból, három tojássárgájából, csipet sóból és két-három kanálnyi tejfelből tésztát gyúrunk, másfél órán át, pihentetjük. A tortaformában a tésztát akkorára nyújtjuk, hogy az oldalait is befedje. Ezután veszünk tizenöt deka vajat, negyed kiló cukrot, hét tojás sárgáját, negyven deka túrót, 2 kanál lisztet, hét tojás keményre vert habját, ezzel megtöltjük a formát, lassú tűzön egy órán át sütjük. Igazán finom, ha előző nap elkészítjük.

Vegyesgyümölcs-torta.
Hozzávalók: 15 dkg leveles vajastészta, 4 dl tej, 6 dkg vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor, kevés vaníliás cukor, 30 dkg gyümölcs (eper, málna, meggy, szőlő stb.), 3 dl kompótié vagy szörp, 2 dkg zselatin, kevés citromlé

A vajastésztát vékonyan kinyújtjuk, fém gyümölcstorta formába helyezzük. A vaníliás pudingport egy tűzálló edényben kevés tejjel simára keverjük. A megmaradt tejet a vaníliás cukorral és a cukorral felforraljuk, és gyors keverés közben a vaníliás pudingporhoz öntjük, lassú tűznél besűrítjük. Még melegen a vajastésztára öntjük, egyenletesen elosztjuk, forró sütőben sütjük.
Kihűlés után a formában hagyva, tetejét beborítjuk a gyümölccsel. A kompótléből, a zselatinból és a citromléből főzött zselével, kenőtoll segítségével, többször bekenjük a tortát, hűtőbe téve dermesztjük. Tortaszeletekre vágva tálaljuk

Zebratorta.
15 deka cukrot 6 tojássárgájával habosra keverünk, 15 deka héjával őrölt mandulát és 6 tojás kemény habját felváltva keverjük könnyedén a tojáskeverékhez, vigyázva, hogy a habot össze ne törjük. A tésztát kétfelé osztjuk, egyikbe három szelet reszelt csokoládét vegyítünk. Papírral bélelt tortaformába, két nyomózsákkal, egyenletes csíkokat húzunk felváltva a csokoládés és a mandulás anyagból: ha megtelt, még egy sorban, ismét felváltva, a mandulásra a csokoládést stb. Lassan sütjük, takarék alsó lángon, ha megsült, cukrozott deszkára borítjuk óvatosan, a papírt megnedvesítjük, s lehúzzuk. Citrommázzal vagy fehér fondannal vonjuk be.

_________________
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron

45,809,191 Megtekintve


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség