Pontos idő: 2024 márc. 28 20:02

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Torták A - K -ig /feltöltve/
HozzászólásElküldve: 2011 dec. 05 17:57 
Tag (18330)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:153384(N)
A gyüjtő tartalma:
Almatorta
Burgonyatorta
Diókrémtorta.
Dobostorta.
Egrestorta.
Epertorta.
Epertorta.2
Eperhabos piskóta.
Fatörzstorta.
Francia sárgabaracktorta
Fűszeres torta.
Gesztenyés torta.
Fagyasztott gesztenyetorta
A gyümölcstorta fortélyai
Gyümölcstorta befőttből
Habos őszibaracktorta.
Egyszerű körtetorta.
Kakaóstorta


Almatorta.
Hozzávalók: 1,5 kg alma, 5-10 dkg cukor, citromhéj; va¬nília, 2 evőkanál zsemlemorzsa a püréhez: A tésztához: 18 dkg liszt, 14 dkg margarin, 5 dkg cukor, 3 tojás sárgája. A hab¬hoz: 3 tojás fehérje, másfél ka¬nál víz, 10 dkg porcukor. .
Az almát megmosva héjastul megreszeljük, ízesítjük a cukor¬ral, citromhéjjal, vaníliával, és megfőzzük. Belekeverjük a zsemlemorzsát, hogy a levét felszívja, és kihűtjük. A tészta nyersanyagaiból porhanyós tésztát készítünk, és ezt 2 torta¬lapban kisütjük. Mikor a máso¬dik lap megsült, nem vesszük ki a tepsiből, hanem rákenjük az almapüré felét, erre helyezzük a második tortalapot, majd az al¬mapüré másik felét. A 3 tojás fehérjéből a vízzel és porcukorral kemény habot verünk, és a püré tetejére tesszük. A sütőbe visszatéve gyorsan világos sár¬gásbarnára sütjük.

Burgonyatorta.
30'deka cukrot 8 tojás sárgáját habosra keverünk, majd hozzáadjuk egy citrom reszelt héját és a tojásfehérjék keményre vert habját. Végül - lassan -15 deka burgonyalisztet adagolunk hozzá. Tortaformában megsütjük, és tetszés szerinti lekvárral töltjük, illetve mázzal bevonjuk.

Diókrémtorta.
Hozzávalók: Hét tojássárgáját 14 deka porcukorral jó habosra kikeverünk. Hét deka őrölt dióbelet, 7 deka mandulát és egy kis marék zsemlemorzsát hozzáadunk, majd 5 tojás nagyon keményre vert habját lazán hozzákeverjük.
Ezt a tésztát két részben sütjük meg kivajazott, lisztezett tortaformában.
Tölteléknek és bevonatnak a következő krémet készítjük: 14 deka vajat elkeverünk 10 deka vaní¬liás porcukorral; 12 és fél deka őrölt dióbelet 1 deci forró tejjel leforrázunk, majd lehűtjük. Amikor már hideg, összekeverjük alaposan a cukros vajjal és a tortát megtöltjük, illetve bevonjuk vele. Őrölt dióval megszórjuk és gyümölccsel (meggy, cseresznye, eper, narancscik¬kek, ananászdarabkák stb.) díszítjük .

Dobostorta.
Hozzávalók: A tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 4 dkg vaj, 12 dkg liszt, a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt.
A krémhez: 4 tojás, 20 dkg porcukor, 24 dkg vaj, 3 dkg kakaópor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg étcsokoládé, a karamellhez: 12 dkg cukor

A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk a habot, majd a lisztet, végül a felolvasztott vajat. Ebből a piskótamasszából vajazott és lisztezett sütőlemezen tortakarikákat sütünk,- 180 fokon, hat lapot. A szélüket tortakarikával kiszúrjuk, hogy ne legyen csipkés.
Kihűlés után öt lapot bekenünk csokoládékrémmel, majd a felületét is bevonjuk. A félkész tortát a hűtőbe tesszük.
A krém: a tojássárgáját és az egész tojást a cukorral gőz, illetve forró víz felett felverjük. A melegről levéve kihűlésig keverni kell! A vajat habosra keverjük, majd a kihűlt cukros tojást keverés közben fokozatosan adagoljuk hozzá: A kakaóport kevés vajjal 40 fokig melegítve feloldjuk, és a cukorral már jól kikevert vajkrémhez adjuk.
A legkényesebb művelet a tetőlap bevonása: a felvágókés beleragad a cukorba, a lap a felvágásnál törik, ha túlhűtöttük a karamellt. Ezek a hibák el¬kerülhetők, ha vastag pengéjű és éles kést használunk, mivel ez lassabban melegszik át. A biztonság kedvéért tartalékkést is előkészíthetünk. Ha lassan dolgozunk, vagy hideg a levegő, a cukor megkeményedhet, és vágás közben törhet. Ilyenkor a sütőlemezre téve a meleg sütőben visszapuhíthatjuk, így újra vághatóvá tehetjük. A „dobot", mármint a cukormáz tetőt csak egy-két órával fogyasztás előtt tegyük a tortára, mert a cukros máz hosszabb tárolásnál megnyirkosodik, ragadós lesz

Egrestorta.
Hozzávalók: A tortalaphoz: 4 tojás sárgája, 12 dkg vaj, 8 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 20 dkg só. Az egreskrémhez: 50 dkg egres, 6 dl víz, 10 dkg cukor, fél rúd fahéj, 6 dkg vanília puding¬por.
A zseléhez: 1,2 dkg zselatin¬por, 5 dkg cukor. A díszítéshez: 5 dkg dió.
A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal. A fehérjét a cukorral habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a sárgájához, könnyedén hozzákeverve a darált diót is. Három egyforma tortalapot sütünk, külön-külön. A sütőformát előzőleg zsírozzuk, lisztezzük. Az egrest 6 dl vízben a cukorral és fahéjjal megpároljuk. Amikor kihűlt leszűrjük, és az egrest félretesszük. Négy deciliter léből a pudingporral és cukorral krémet főzünk, és hozzáadjuk a megpárolt egrest. Ha kihűlt, a 20 dkg vajjal habosra keverjük, és megtöltjük a lapokat. Két dl egresléből a zselatinporral és cukorral zselét készítünk. Vízgőz fölött addig melegítjük, amíg áttetsző nem lesz. A már majdnem megdermedt zselével bekenjük a torta tetejét és oldalát, és meghintjük a pörkölt, darált dióval

Epertorta.1
Három tojásfehérjét habbá' verünk. Lazán belekeverünk 7 deka porcukrot, 7 deka lisztet és a 3 tojás sárgáját. Ebből tortaformában két egyenlő vastagságú; tortalapot sütünk. Közben 3 tojássárgáját 2 deci tejjel, 10 deka cukorral és némi zselatinnal sűrűre főzzük, majd átszűrjük és egy csomag vaníliás cukorral elkeverjük. - Két deci tejszínt kemény habbá verünk és finoman összekeverjük a már kihűlt krémmel. Az egyik tortalapra rásimítjuk a krém egy részét, majd ráhelyezünk egy sor rumos cukorba mártott epret, ismét krém és újra eper következik, végül ismét krém. Erre ráhelyezzük a másik tortalapot és hűtőbe tesszük. Tálalás előtt vaníliás, cukros kemény tejszínhabbal beborítjuk és eperszemekkel díszítjük

Epertorta.2
Először piskótatésztát készítünk: 6 tojás sárgáját simára, habosra keverünk 6 evőkanál porcukorral. A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük, 6 evőkanál lisztet apránként hozzákeverünk a cukros tojáshoz, majd lazán hozzáadjuk a tojáshabot.
Kivajazott tortaformában megsütjük, majd deszkára borítjuk és hagyjuk kihűlni. Akkor vízszintesen kettévágjuk. Közben 60 deka epret megtisztítunk, megmosunk, a víztől lecsurgatunk. Ebből kb. 10 deka epret törjünk át szitán, adjunk hozzá fél deci rumot és 1-2 evőkanál kompótlevet. Ezzel meglocsoljuk a torta alsó részét, majd félbevágott eperszemekkel kirakjuk egyenletesen az egész tortarészt. Porcukorral felverünk 3 deci tejszínt, s annak egyharmadával bevonjuk az első epersort. Ráhelyezzük a torta másik felét, a cukros tejszínhabbal bevonjuk a torta tetejét és oldalait, majd eperszemekkel díszítjük. Hűtőben tároljuk és jéghidegen tálaljuk.

Eperhabos piskóta.
Hozzávalók: 5 egész tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 5 dkg eperdzsem, négy tojásfehérje, 15 dkg cukor a habhoz, 50 dkg eper.

Az öt tojás sárgáját habosra keverjük a cukor harmad részével. Az öt tojás fehérjét a mara¬dék cukorral kemény habbá verjük: A habhoz óvatosan hozzákeverjük a cukros sárgáját, majd a lisztet. A piskótát vajazott, lisztezett formában, előmelegített sütőben megsütjük. Ha kissé kihűlt, vékonyan megkenjük eperízzel, és rárakjuk a félbevágott eperszemeket. A négy tojás fehérjéből 15 dkg cukorral kemény habot verünk, és rákenjük az eperszemekre. Visszatesszük a sütőbe, és minimális lángon inkább szárítjuk, mint sütjük, amíg a hab megkeményedik. A kihűlt tortát vizes késsel felvágjuk, és minden szeletet eperrel díszítünk.

Fatörzstorta.
Három tojásfehérjét 2 kávéskanál vízzel kemény habbá verünk. Folyamatosan verve összedolgozzuk 15 dkg porcukorral, 15 dkg liszttel és 6 dkg apróra vágott mandulával. Kibélelünk megvajazott tortasütő papírral egy 25x35 cm-es tepsit. A belesimított piskóta közepes tűznél gyorsan megsül. Kiborítjuk nedves konyharuhára, a sütőpapírt lehúzzuk és a tésztát hosszában feltekerjük.

A krém: forró vizes edényre állítva 2 tojás, keményre vert habját 10 dkg porcukorral, kis lángon, sűrű fehér masszává verünk. Míg hűl, habosra kavarunk 5 dkg vajat 3 evőkanál konyakkal, pálinkával vagy likőrrel. Összeforgatjuk a tojáshabbal. A kihűlt süteményt szétterítve bekenjük a krém felével, s feltekerjük. A maradék krémmel a tetejét borítjuk be, hosszanti csíkokat húzva bele egy villával. Készíthetünk 20 szem kockacukorból kevés vízzel karamellt. Kiegészítjük 5 dkg durvára vágott mandulával. Olajjal bekent alufóliára öntve vágjuk kis kockára, s díszítjük vele a tortát. Állítsuk hűtőszekrénybe. -(Elkészíthető 2-3 nappal az ünnepek előtt.)

Francia sárgabaracktorta
Ezt a tortát készíthetjük finom, porhanyós, kész gyümölcstortalapból is. 12 deka daralisztet, 5 deka porcukrot két és fél deci forralt tejjel, negyed rúd vamliával, 10 deka pirított, hámozott, darált mandulával, négy tojássárgájával, négy deka vajjal gőz fölött sűrűre keverünk. Ha kihűlt, a tortaforma tetejét betöltjük vele. Ezután szép, formás, hámozott, darabolt sárga vagy őszibarackokat teszünk a tetejére; úgy, hogy, mutatós legyen. Ezután vagy kemény habbá vert, porcukorral ízesített tojásfehérjével vonjuk be a gyümölcsöket, megszórva durvára vagdalt mandulával , és kis időre a sütőbe dugjuk, vagy tortazselatint olvasztunk, ezzel vonjuk be a gyümölcsöt, aztán a hűtőbe tesszük a tortát mindaddig, míg az asztalra nem kerül.

Fűszeres torta.
Hozzávalók: 16 dkg margarin, 20 dkg porcukor; 1 db tojássárgája, 4 db tojás, 1 csomag vaníliáscukor, csipet só, 28 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 dl tejszín, 1 db savanykás alma, fél kávéskanál őrölt fahéj, fél kávéskanál őrölt szegfűszeg; fél kávéskanál őrölt gyömbér.
Elkészítés: A kézmeleg margarinhoz hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, csipet sót és nagyon habosra kikeverjük. Ezután beletesszük a tojássárgáját, és állandó keverés mellett egyenként beleütjük a tojásokat, és tovább habosítjuk. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sütőport, őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget, őrölt gyömbért, jól összekeverjük, és a tojásos masszába öntjük az 1 dl tejszínnel, együtt. Az egész masszát sima tésztává keverjük. Egy tortaformát kikenünk margarinnal, belisztezzük, belesimítjuk a tésztát. Az almát megtisztítjuk, kivágjuk a magházát, nyolcfelé vágjuk és gyengéden, körben belenyomkodjuk a torta tetejébe. A sütőt 180 C fokra előmelegítjük, és a tortát kb. 50 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Gesztenyés torta.
Hozzávalók: 1 db kész, kerek sárga tortalap, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 20 dkg kész gesz¬tenyepüré-massza.
Eszközök: kés, keverőtál, fakanál, hosszú pengéjű kés, kenőkés, burgonyanyomó, szeletelőkés.
Elkészítés: A tortalapot lapjában kettévágjuk, a vajat a porcukorral jól elkeverjük (ez kb. tíz perc). Hozzákeverjük a gesztenyepüré-massza 3/4 részét. Az egyik piskótalapra rákenjük a gesztenyekrém felét, rátesszük a másik lapot, és a tetejét megkenjük a maradék gesztenyekrémmel. A visszamaradt gesztenyepüré-masszát a burgonyanyomó segítségével a torta tetejére nyomjuk. A tortát először félbevágjuk, majd negyedbe, nyolcadba, s végül azokat is elfelezve tizenhat szeletre osztjuk.

Fagyasztott gesztenyetorta
A fagyasztott gesztenyetorta elkészítésével igazán sok időt takaríthatunk meg, hiszen alig van vele tennivaló. Egykilónyi gesztenyepürét - négy csomagot - keverjünk el húsz deka vajjal, harminc deka vallás cukorral. Egy tortaformát héleljünk ki vajazott alufóliával, öntsük bele a krémet, és egy napig fagyasszuk. Aztán helyezzük tortatálra a gesztenyét, és vagy olvasztott csokoládéval öntsük le; vagy szórjuk be barna vagy szfnes csokidarával, és tejszínhabbal is tálalhatjuk a szeleteket, mint a sarokháztortát.

A gyümölcstorta fortélyai
Sokkal könnyebb, levegősebb lesz a sütemény, ha vaj helyett egy tojássárgájával és joghurttal gyúrjuk össze.
Ha piros gyümölcsökkel – eper málna ribizli cseresznye meggy - vagy befőttel készítjük a tortát, akkor előbb a tésztát kell félig megsütni, s csak utána beborítani felszínét a gyümölccsel. Ezeknek a gyümölcsöknek kevesebb sütési idő elegendő, ellentétben az almával, körtével.
• Nem hólyagzik fel a tészta felszíne sütés közben, ha néhány csőtésztadarabot szúrunk a tetejébe, mielőtt becsúsztatjuk a sütőbe: A kis „kémények" segítik a felesleges gőz eltávozását. (Mielőtt a gyümölcsöt rátesszük, ezeket kiszedjük.)
• A lecsepegtetett gyümölcs is nedvességet bocsát ki magából sütés közben. A tészta felszíne nem marad ragadós, ha előbb behintjük zsemlemorzsával vagy liszttel összeforgatott kristálycukorral, s erre tesszük a gyümölcsöket.
• A gyümölcs mindig húsával felfelé legyen - héja a tésztán. (A héja könnyen megég, a tészta meg leveses lesz, ha ellentétesen rakjuk ki:)
• A sütő aljára tegyünk kis lábasba vizet, s a keletkező nedvességtől finom, omlós lesz a sütemény.
• Gyúrjunk egyszerre több adagnak elegendő tésztát. Adagokra osztva, fóliában tároljuk a mélyhűtőben.

Gyümölcstorta befőttből.
Habbá verünk két tojásfehérjét, és egyenként beledolgozzuk a sárgájukat, majd 10 deka cukrot, hét deka lisztet meg öt deka olvasztott, langyos Rama margarint. Kizsírozott nagy tortaformába öntjük, és aranysárgára sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, majd megkenjük diókrémmel, amelyhez simára keverünk két tojássárgát 10 deka porcukorral meg 15 deka vajjal, és hozzáadunk öt deka darált diót, egy csomag vaníliás cukrot, egy-két evőkanál rumot, meg egy késhegynyi törött fahéjat. Az így megkent tortaalapot - még mindig a formában - szépen kirakjuk a cikkekre vágott őszibarackbefőttel meg kimagozott cseresznye- vagy meggybefőttszemekkel, és meglocsoljuk gyümölcszselé porból készült zselével. (Egy féldoboznyi zselépor elegendő hozzá, amelyet a dobozon feltüntetett használati utasítás szerint készítünk el.)

Habos őszibaracktorta.
Hozzávalók: 1 db készen vásárolt piskótatorta, 5 dl tejszín, 4-5 nagyobb, sárga húsú őszibarack, 30 dkg piros gyümölcs (málna, eper, ribizli, szeder), 10 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 dl illatos likőr
Mártsuk forró vízbe a megmosott őszibarackokat, húzzuk le a héját, szeleteljük vékony cikkekre, szórjuk meg egy kevés cukorral, öntözzük meg a likőrrel és kb. fél órára tegyük hidegre. A tortát vágjuk három azonos vastagságú lapra, az elsőt tegyük tálra, locsoljuk meg a lével, amit közben az őszibarack eresztett. A tejszínt a maradék cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, megkenjük vele a tortalapot, megrakjuk őszibarackszeletekkel és néhány szem piros gyümölccsel. Ezután ismét a tortalap következik, majd a tejszínhab és a gyümölcs. A tetejét gyümölccsel és tejszínhabbal arányosan díszítjük!-

Kakaóstorta.
Hozzávalók: 4 dkg vaj, vagy 3 dkg zsír, 1 tojás, 25 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 25 dkg liszt, 4 dkg kakaópor, fél liter tej, 1 cso¬mag sütőpor.

Elkészítése: a zsiradékot, a tojást és a cukrot valamint a reszelt citromhéjat fél óráig keverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a kakaót és a tejet; valamint a sütőport és még tovább keverjük. A masszát kizsírozott tepsibe öntjük és lassú tűznél megsütjük. Tortaformában is, készíthetjük .

Egyszerű körtetorta.
Hozzávalók: 4 db körte; 25 dkg leveles tészta; 5 dkg vaj; 5 dkg porcukor; 1 marék hántolt, sótlan pisztácia.
Egy fémnyelű serpenyőben közepes lángon 5 dkg vajat olvasztunk. Beletesszük a porcukrot, és pisztáciát, valamint a hámozott, felezett és ki magozott körtéket. Addig pirítjuk ezeket, amíg a cukor karamellizálódni kezd. A leveles tésztát serpenyő méretűre nyújtjuk, majd ráhelyezzük a serpenyőben lévő körtékre. Húsvillával megszurkáljuk, és az egészet serpenyőstől a sütőbe helyezzük:
Előmelegített sütő¬ben, 200-220 Celsius ¬fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
Amikor a torta kihűlt, tányérra borítjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
A körte helyet használhatunk bár mely idénygyümölcsöt.

_________________
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  

105,678,041 Megtekintve


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség