Pontos idő: 2017 szept. 20 00:23

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2504 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 84  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2017 szept. 06 20:20 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:315069(N)
Felhoztam a receptet.


Gizuska írta:
AZ EREDETI GÖCSEJI DÖDÖLLE RECEPTJE

Személyenként 3 db közepes krumplit meghámozunk és vékony karikákra vágva annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Fazékban puhára főzzük és törővel össze passzirozzuk, megsózzuk rendesen!!.Kb ugyanolyan mennyiségű lisztet , mint amennyi a burgonya, beleöntünk egy üres lábasba és a tüzön kevergetve átforrósitjuk, ettől jobb ízű lesz majd a végeredmény. Összeöntjük a krumplis masszával és egy erősebb fakanállal addig dagasztjuk amig elválik a fazék oldalától.mindvégig a tüzhelyen,!Elég nehézkes, de megéri a fáradtságot, ja, és pöfögni is fog ám egy kicsit!
De még mindezek előtt kell megsütni a vöröshagymát zsírban vagy olajban, mert ha készen van a massza akkor máris szükségünk van rá.
Úgy szoktam késziteni, hogy a finomra vágott hagymát enyhén pirosra sütöm a zsiradékban és a kiszedem belőle egy tányérkára, hogy ne sűljön tovább.
A fakanállal kiemelek egy adagot a dödölléből és egy evőkanállal szedek rá a forró zsiradékból és kiszaggatom vele egy lapos tálba. Ha készen vagyok megszórom a sült hagymával és friss tejföllel és máris fogyasztható!
Így is nagyon finom, de lehet úgy is hogy miután kiszaggattuk a tálba, lassú tüzön piritgatjuk egy kicsit, kellemes , megváltozott íze lesz, a végén itt is megszórjuk a sűlt hagymával. az nem nyerő ha a hagymával együtt pirítjuk, mert keserű lesz az égett hagyma.
No azt hiszem nem hagytam ki semmit, nem bonyolult a dolog csak így leírva hosszúnak tünik.
Gyakori és kedvelt étel az én szegényes szülőföldemen, régen reggelire vagy vacsorára készítette Nagyanyám , emlékszem milyen boldogan osztozkodtunk Nagyapámmal, a cicának, kutyának is jutott belőle.
Ha sárga burgonyát használunk, akkor szép sárga szine lesz,lehet részben kukoricalisztet is használni hozzá!
Szóval ennyi a recept,csak annyit teszek még hozzá, hogy a gyakorlat teszi a mestert ez ügyben is!
Jó étvágyat hozzá és jó egészséget mindenkinek!

Kép

Kép




Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2017 jan. 23 09:31 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:297488(N)
Nagyika recept, és jó kis oldal:

http://vegatogo.hu/csokis-dios-narancsos-muffin-recept/


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2017 jan. 01 22:13 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:296276(N)
Nagyi receptje míg el tűnik, mert akkor már nem tudjuk előkaparni.


"Gyerekek, ez a recept mennyei kaja lett.
Igaz, kicsit módosítottam rajta, de nem lényegeset.
http://www.retikulesfuszerdoboz.hu/sult ... osztaagyon

A csülköt előföztem, amikor a kocsonyát készítettem, avval együtt, kb 2/3- nyi puhaságúra. Kicsontoztam. Így gyorsabban lett kész ma.
Sütés előtt megtűzdeltem a fokhagymával. Bőrös részét bekockáztam.
Innen ugyanaz a menet. 1 óra sülés.
A krumplit kicsit előfőztem egy nagy fej hagyma darabjaival, vegetás vízben.
Egy kis libazsírral, ételízesítővel megszórtam.
Innen tovább ugyanaz, csak a krumpli hagymástól került az edénybe, a benne lévők tetejére. További, kb 1/2 - 3/4 óra sütés.
A végén levettem a tetőt és pirosra sütöttem, a krumplit kicsit lehúztam a húsról, így mindkettő megpirult.
Rómaiban csináltam, de jénaiban ugyanaz

Mennyei kaja lett. :lol: :lol: :lol:"


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 nov. 17 22:12 
Tag (28154)
Avatar

Csatlakozott: 2013 aug. 26 10:20
Hely: Budapest
Id:293893(N)
Breeze írta:
Wow, sikerult. Stahl Judit egyik konyvet toltottem fel Nektek,remelem tudjatok hasznalni.

Köszönjük Sacika! :D


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 nov. 12 15:03 
Tag (16376)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 11:18
Hely: Budakalász
Id:293638(N)
Breeze írta:
Wow, sikerult. Stahl Judit egyik konyvet toltottem fel Nektek,remelem tudjatok hasznalni.


Köszi Sacika! Tudom használni. :D

_________________
Ameddig az emberek azt gondolják, hogy az állatok nem éreznek, addig az állatoknak azt kell érezniük, hogy az emberek nem gondolkodnak.


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 nov. 12 11:06 
Tag (9528)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 12 21:40
Id:293632(N)
Wow, sikerult. Stahl Judit egyik konyvet toltottem fel Nektek,remelem tudjatok hasznalni.


Csatolmányok:
Stahl_Judit1.doc [628.5 KiB]
64 alkalommal.
Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 nov. 04 20:46 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:293247(N)
http://receptneked.hu/szarnyas/kijevi-csirkegolyo/

Ezt kipróbáltam. Szerintem nagyon finom.


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 nov. 02 13:13 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:293126(N)
Kókusztej( Sacek receptje):

1 bogre bio reszelek , 3 bogre forroviz es hagyni kihulesig. En turmixba tettem kihules utan es 5 percenkent kavartam rajta,majd suru szovesu szuron atontottem. 4-5 napig elall a hutoben. A reszeleket meg ezutan is fel szoktak hasznalni sutikbe.


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 okt. 20 18:19 
Tag (12357)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:292591(N)
Császármorzsa.

4 tojás szétválasztva, sárgája kb 10 deka cukorral és kb 4-5 dkg olvasztott margarinnal, vajjal kikeverve, citromhéj, vaniliaaroma, kb 4 deci tejjel felengedve, bele a gríz, kb 1 bögrényi, meg mazsola.
1/2 órát áll. Tojásfehérjét felverni, belekeverni.
Piskóta sűrűségű legyen.
Vastag aljú lábos alaposan kikenve hidegen, beleönteni a masszát.
Közepes tűzön hagyni kb 10 percig nyugton, ha már a szélén látszik, hogy kezd egybeállni, akkor lapos fakanállal fordítgatni, törögetni időnként, kisebb egységekre. Nem baj, ha a közepe még lágy a forgatás kezdetén, attól alul már piros lehet.
További 10-15 perc, míg az egész átsül. Nem kell minden részének barnásnak lenni. Párom kakaóval, én lekvárral eszem.
Benke Laci bácsi mondta, hogy így kell csinálni. /majdnem/

_________________
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 okt. 18 07:56 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:292458(N)
Nagyi tortái:

http://www.nosalty.hu/ajanlo/11-isteni- ... oran-belul


Levesek:

http://www.nosalty.hu/ajanlo/17-tokelet ... ri-cidrire


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 okt. 04 08:40 
Tag (16376)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 11:18
Hely: Budakalász
Id:291710(N)
Krumplis pogácsa.

Hozzávalók:

600 gr. burgonya
70 ml. tej
cukor
25 gr. friss élesztő
410 gr. búzaliszt
1 egész tojás a kenéshez
1 tojás sárgája a tésztába
250 gr. vaj


A burgonyát héjában megfőzzük, majd, ha kihűlt, áttörjük. Összedolgozzuk a tésztát, miután beletettük a felfuttatott élesztőt, majd egy órát pihentetjük, kelesztjük. Ezután fél centisre kinyújtjuk a tésztát, majd összehajtogatjuk 6 rétegbe. Ezt kinyújtjuk, hogy 2 cm. vastag tésztánk legyen. Kiszaggatjuk, a tepsibe sütőpapírt teszünk, és ráhelyezzük a pogikat. Megkenjük a tojással, és még 10 percet pihentetjük. Majd előmelegített sütőbe tesszük, 25-30 percig sütjük.

_________________
Ameddig az emberek azt gondolják, hogy az állatok nem éreznek, addig az állatoknak azt kell érezniük, hogy az emberek nem gondolkodnak.


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 jún. 03 17:39 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:283509(N)
http://valodisafrany.blog.hu/2014/07/21 ... s_lepenyek



Ezt idehoztam, mert régen csináltam már ilyet, és isteni volt. Most nagyon nehezen találtam meg. Egyszerű, finom.


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 ápr. 30 21:38 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:281002(N)
http://aprosef.hu/pompas_puspokkenyer_recept

Nagyi szerezte a receptet, idehozom, el ne vesszen.


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 ápr. 03 21:15 
Tag (28154)
Avatar

Csatlakozott: 2013 aug. 26 10:20
Hely: Budapest
Id:278143(N)
Nagyi írta:
Majd kipróbálom a magam esze szerint.

Magdika, nem írtad, jó lett a rozsdás husid??????


Nagyikám, nagyon finom lett. :D Azt hiszem minden nap meg tudnám enni. :lol: Ildi is oda van érte. :D


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 márc. 23 09:36 
Tag (12357)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:276628(N)
Pusi májkréme
Pörköltet csinálok a csirkemájból, és főtt tojással ledarálom. Vagy késes aprítóba. Utána jöhet a fűszerezés. Annyi főtt tojást teszek bele kb, hogy fele-fele legyen. Ha ez az egész 1 kiló körül van, akkor egy vajat, vagy fél margarint.
Ha sertésmájból készül, akkor fele máj, fele sertéscomb, a többi ugyanaz. Párod így szeretni fogja. Majoránna is mehet bele bőven, nagyon jó a májhoz, és én a mustárt is szeretem benne. Ezt a sertésmájasat régebben bevágtam a hússal együtt a kuktába, és úgy készült belőle pörkölt. Ne legyen száraz.

_________________
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 márc. 01 13:18 
Tag (12357)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:273840(N)
Majd kipróbálom a magam esze szerint.

Magdika, nem írtad, jó lett a rozsdás husid??????

_________________
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 márc. 01 12:46 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:273839(N)
Nagyi írta:
pusi írta:
Feladtam, mert elvesztette a hitelét a recept. :( Hogy lehet így közzétenni, odacsapva? :evil:
Ne add fel, fínom lesz az meglátod. :D


Megvárom, amíg valaki kikísérletezi. :D


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 márc. 01 12:31 
Tag (12357)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:273835(N)
pusi írta:
Feladtam, mert elvesztette a hitelét a recept. :( Hogy lehet így közzétenni, odacsapva? :evil:
Ne add fel, fínom lesz az meglátod. :D

_________________
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 márc. 01 12:29 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:273834(N)
Feladtam, mert elvesztette a hitelét a recept. :( Hogy lehet így közzétenni, odacsapva? :evil:


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 márc. 01 11:17 
Tag (12357)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:273829(N)
pusi írta:
http://erdely.ma/receptek.php?recept=f334cef690cd


Pusikám, ez síma fínom kelt tészta, csináld meg fél kiló lisztből és a többi mennyiséget ne bántsd, bár a cukrot sokallom bele. Finom lesz az.

Én ma rozsdás husit csinálok. :lol: :oops:
Jót tesz majd a hangulatunknak.

_________________
Kép


A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Nagyi 2016 márc. 01 11:31-kor.

Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 feb. 29 19:07 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:273762(N)
http://erdely.ma/receptek.php?recept=f334cef690cd


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 feb. 23 19:56 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:273333(N)
http://www.mindmegette.hu/pupusas-avagy ... bol.recept

Jónak látszik.


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2016 feb. 17 21:28 
Tag (3516)
Avatar

Csatlakozott: 2015 ápr. 17 18:50
Id:272805(N)
http://www.otvenentul.hu/tarsasag/index ... /view/8225

_________________
"Senki sem fog emlékezni rád a titkos gondolataidért" G.G.Marquez


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2015 okt. 09 17:43 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:265202(N)
Túrótorta:

Tészta:

15 deka Ráma (vagy vaj), 3 tojás, 15 deka cukor, 15 deka liszt, fél sütőpor. Robotgépben össze mindezt, tortaformában megsütni. Elég finom tészta lesz belőle, jobb mint a piskóta. Ha kihűlt mehet rá a krém

Krém: 12, 5 deka Ráma (vaj), 4 tojás sárgája, 25 deka cukor, 75 deka túró. Robotgépben ezt is össze. Megy még bele 1-2 evőkanál zselatin amit felolvasztunk, 1 citrom héja, leve, és a tojások felvert habja.


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2015 szept. 24 06:37 
Tag (60241)
Avatar

Csatlakozott: 2008 dec. 08 17:46
Id:264452(N)
gersenda írta:
Sziléziai tészta.

Nem tudom, ha tudom, hogy ez, de azt javaslom, egy recept a sziléziai tészta.

Köszönjük a receptet. Én nagyon örülök a lengyel recepteknek. :D
Ettem ilyet Zakopánéban, és nagyon szerettem, de más lengyel városban is hasonló gombócokat, például hússal töltve. Finom volt.
A lengyelek egészségesebben főztek akkor amikor ott jártam, és változatosabb is volt. Sokkal több zöldségfélét használtak, mint a magyarok. Igaz azóta a magyar konyha is változott. Jó emlékeim vannak egy káposztás ételről, amiben pirított szalonna volt, és friss reszelt káposztából készült. Sajnos már nem emlékszem rá pontosan, csak az emlék maradt meg.

A nagy kedvencem a placuszki. Minden héten szerepel nálam az étlapon. :D


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2015 szept. 24 00:14 
Tag (1039)
Avatar

Csatlakozott: 2010 jan. 29 18:48
Hely: Poland
Id:264451(N)
Sziléziai tészta.

Nem tudom, ha tudom, hogy ez, de azt javaslom, egy recept a sziléziai tészta. Klasszikus vacsora vasárnap Sziléziában vannak:sziléziai tészta, vörös káposzta és a marha húsgombóc csomagolva. Tésztát lehet enni, egyszerűen tetején sült hagymával. A legfontosabb sziléziai tészta a lyukakat, mert gyűjti a mártást .
Hozzávalók:
1 kg főtt burgonyával és a darált
burgonyalisztet
2 tojás
1 kanál olívaolaj

Burgonya helyezze a lemez. Vágva, 4 db. Tedd le a 1/4 és az üres teret, adjunk hozzá burgonya liszt. Adjunk hozzá 2 tojást és egy evőkanál olívaolajjal. Dagasztjuk. Tedd golyó a tészta. Készíts egy lyukat minden labdát. Azt hogy a forrásban lévő, sós vízben, és alacsony lángon főzzük, amíg el nem emelkedik a felszínre. A víz csak "villogni". Tegye félre a bankot, fedjük le, és hagyjuk 4 perc. Mi húzza ki a tésztát és öntsük a vajat és a sült hagyma vagy szósz (gomba?). Ezek finom. :)
https://youtu.be/1mSS1m-7oWI

Kép Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2015 szept. 23 21:45 
Tag (28154)
Avatar

Csatlakozott: 2013 aug. 26 10:20
Hely: Budapest
Id:264450(N)
Sajtos pogácsa

50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy ráma margarin. Ezt összedörzsöljük. Kb. 2 dkg sót teszünk bele. 3 dkg élesztőt egy kicsi cukros tejben felfuttatunk. 2 tojás sárgáját, 1,5-2 dcl tejfölt, 15 dkg reszelt sajtot hozzáadunk és ezt mind jól össze kell dolgozni.
Kinyújtjuk a tésztát, közben 20 percenként 3-szor hajtogatjuk.
A 3. hajtogatás után (nem kell széthajtani) kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, megkenjük tojásfehérjével, és jól meghintjük reszelt sajttal. Kiszaggatjuk és zsíros, lisztes tepsiben sütjük. (4-es fokozaton)
Sütés előtt 4-es fokozaton bemelegítjük a sütőt és úgy tesszük be a tésztát.
(A tepsiben hagyjuk 20 percet kelni sütés előtt a tésztát.)


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2015 szept. 23 21:17 
Tag (28154)
Avatar

Csatlakozott: 2013 aug. 26 10:20
Hely: Budapest
Id:264448(N)
Gizuska írta:
AZ EREDETI GÖCSEJI DÖDÖLLE RECEPTJE


Hű.....de jól néz ki ez a dödölle. És milyen finom is lehet! Köszönjük szépen Gizuska.


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2015 jún. 04 17:26 
Tag (12357)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:257349(N)
pusi írta:
Nagyi írta:
Előre hoztam, mert annyit beszéltünk róla

Nagyi írta:
ROZSDÁS HUSI

A rozsdás husi anyukám találmánya, megbuherálta a hagymás rostélyost egy kicsit. Lehet, hogy ti is ismeritek.
A husi szeleteket előző este olaj és mindenféle főszer, /só, bors, kis kömény, magyaros füszer, esetleg fokhagymás füszerkeverék, meg amit még szerettek keverékével be kell jó alaposan kenni.
Fél kiló húshoz, /ami pulykamell/, kell 1 kg hagyma, amit szálkásra vágva, szép pirosra kell kisütni. Egyszerre csak annyit, amennyi a lábosban elterül. Nem kell sok olajban, csak amennyi éppen ellepi.
Ez a legmacerásabb.
Amiben a hagyma sült, abban ki kell sütni a hússzeleteket, előtte lisztbe mártva.
Amikor minden ki és megsült, jénaiba rétegezve le kell rakni.
/én most a kacsasütőbe rakom, mert annyi lesz/
Utána, a maradék sült zsírban lisztet pirítva és a finom lesült rétegeket felkotorva, barna mártást csinálok, kis borssal, pirospaprikával, kb tejföl sűrűségűt, és legalább 1 liternyit. amit ráöntök a rétegelt dologra.
Ez után felzabáljuk krumplipürével, meg majonézes krumplival.
Ha marad hagymás trutyi, az másnap a legjobb, kenyérre kenve.
Nem egészen böjtös étel.


Előre hoztam, hogy Sacinak ne kelljen keresni.
Ismét

_________________
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Házitündér
HozzászólásElküldve: 2015 máj. 15 12:49 
Tag (3516)
Avatar

Csatlakozott: 2015 ápr. 17 18:50
Id:255143(N)
AZ EREDETI GÖCSEJI DÖDÖLLE RECEPTJE

Személyenként 3 db közepes krumplit meghámozunk és vékony karikákra vágva annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Fazékban puhára főzzük és törővel össze passzirozzuk, megsózzuk rendesen!!.Kb ugyanolyan mennyiségű lisztet , mint amennyi a burgonya, beleöntünk egy üres lábasba és a tüzön kevergetve átforrósitjuk, ettől jobb ízű lesz majd a végeredmény. Összeöntjük a krumplis masszával és egy erősebb fakanállal addig dagasztjuk amig elválik a fazék oldalától.mindvégig a tüzhelyen,!Elég nehézkes, de megéri a fáradtságot, ja, és pöfögni is fog ám egy kicsit!
De még mindezek előtt kell megsütni a vöröshagymát zsírban vagy olajban, mert ha készen van a massza akkor máris szükségünk van rá.
Úgy szoktam késziteni, hogy a finomra vágott hagymát enyhén pirosra sütöm a zsiradékban és a kiszedem belőle egy tányérkára, hogy ne sűljön tovább.
A fakanállal kiemelek egy adagot a dödölléből és egy evőkanállal szedek rá a forró zsiradékból és kiszaggatom vele egy lapos tálba. Ha készen vagyok megszórom a sült hagymával és friss tejföllel és máris fogyasztható!
Így is nagyon finom, de lehet úgy is hogy miután kiszaggattuk a tálba, lassú tüzön piritgatjuk egy kicsit, kellemes , megváltozott íze lesz, a végén itt is megszórjuk a sűlt hagymával. az nem nyerő ha a hagymával együtt pirítjuk, mert keserű lesz az égett hagyma.
No azt hiszem nem hagytam ki semmit, nem bonyolult a dolog csak így leírva hosszúnak tünik.
Gyakori és kedvelt étel az én szegényes szülőföldemen, régen reggelire vagy vacsorára készítette Nagyanyám , emlékszem milyen boldogan osztozkodtunk Nagyapámmal, a cicának, kutyának is jutott belőle.
Ha sárga burgonyát használunk, akkor szép sárga szine lesz,lehet részben kukoricalisztet is használni hozzá!
Szóval ennyi a recept,csak annyit teszek még hozzá, hogy a gyakorlat teszi a mestert ez ügyben is!
Jó étvágyat hozzá és jó egészséget mindenkinek!

Kép

Kép




Kép

_________________
"Senki sem fog emlékezni rád a titkos gondolataidért" G.G.Marquez


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2504 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 84  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron

44,711,292 Megtekintve


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség