Pontos idő: 2017 nov. 22 09:35

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Édesek /feltöltve/
HozzászólásElküldve: 2011 dec. 05 19:14 
Tag (12662)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:153404(N)
A gyüjtő tartalma
Alma mártás.
Csokoládékrém
Csokoládékrém, húsz perc alatt
Francia csokoládékrém.
Finom párizsi krém.
Csokoládémáz
Eperkrém
Mandulakrém
Sárgadinnye krém.
Sárgarépamártás.
Sütőtökkrém.
Tejsodó.
Tokaji krém.

Alma mártás.
Személyenként 1 szem almát meghámozunk, kimagozzuk és kis szeletekre vágunk. Ráön¬tünk annyi hideg vizet vagy húslevest, hogy elfedje. A már majdnem puha gyümölcsöt sűrítjük 1 evőkanál liszt és 1 evőkanál olajjal készült fehér rántással, vagy 1 evőkanál liszt, 1 tojás, kevés tejföl összekavart eresztékével. Ízesítjük cukorral, lehet törött szegfűszeggel, szerecsendióval, curryporral is. Leveshús, száraz hús kiegészítője.

Csokoládékrém
1 margarint 2 egész tojással, 3 '~ kanál kakaóporral, 20 dkg cukorral kikeve¬rönk, s a tésztára kenjük. Máz: 10 dkg vajat 3 kanál kakaóporral simára keverünk, kis cukrot adunk hozzá; s a massza tetejére kenjük.

Csokoládékrém, húsz perc alatt.
Hozzávalók: 5 dl tejszín, 2 cs. vaníliás cukor, 2 ek mandulali¬kőr, fél liter tej, 1 zacskó csokis krémpor (főzés nélküli), 1-2 dkg tejcsokoládés reszelék.

A hideg tejszínt géppel felverjük, hogy kemény hab legyen belőle, beletesszük a vaníliás cukrot, és óvatosan a likőrt. A tejet , magas edénybe öntjük és hozzáadjuk a csokoládéízű krémport, kb egy percig krémesre keverjük. Két evőkanálnyi reszelt csokit félreteszünk, a többit beleforgatjuk a felvert masszába. A csokiskrémet és a vaníliás tejszínt rétegezve nyolc kehelybe rétegezve tesszük. A tetejére tej¬szín és reszelt csoki kerül .

Francia csokoládékrém.
Hozzávalók: 3 tojás, 3 ek cukor, 3 szelet főzőcsokoládé, esetleg tejszínhab a díszítéshez.

A tojások sárgáját jól kikeverjük a cukorral, hozzáad¬juk a sütőben megpuhított csokoládét és végül a tojások keményre vert habját. Poharakba tesszük, tejszínhabbal tálaljuk: (Csak olvasztott csokoládéból jó!)

Finom párizsi krém.
Hozzávalók: 2 dl tejszín, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj, 10 dkg kakaó.

A cukrot a tejszínnel felforraljuk, és 7-8 percig főzzük. Beletesszük a vajat, erős lángon ismét felforraljuk és a forrástól számítva öt-hat percig főzzük. Ekkor levesszük a tűzről és az átszitált kakaóval simára keverjük. A krémet hűtőszekrényben dermedésig hűtjük, majd egészen rövid ideig keveréssel felhabosítjuk.

Csokikrém dobostortához.
Hozzávaló:
4 tojás, 20 dkg porcukor, 24 dkg vaj, 3 dkg kakaópor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg étcsokoládé, a karamellhez: 12 dkg cukor

A krém: a tojássárgáját és az egész tojást a cukorral gőz, illetve forró víz felett felverjük. A melegről levéve kihűlésig keverni kell! A vajat habosra keverjük, majd a kihűlt cukros tojást keverés közben fokozatosan adagoljuk hozzá: A kakaóport kevés vajjal 40 fokig melegítve feloldjuk, és a cukorral már jól kikevert vajkrémhez adjuk.

Csokoládémáz
Csokimázat készíthetünk vajjal vagy étolajjal:

I. 12 dkg porcukrot összekeverünk 3 ek kakaóval, 2 ek forró vízzel, majd adunk hozzá 5 dkg vajat (margarint), kicsit kikeverjük, hogy sűrű mázt kapjunk.

ll. 20 dkg porcukorhoz adunk 2 ek kakaót, 2 ek étolajat és 3 ek forróvizet Jól elkeverjük.

Mindkét máznál érvényes:
Ha hideg tésztára tesszük, ajánlatos a mázt néhány percre melegre (pl. takarék gázlángra) tenni, hogy langyos legyen, mert így lesz szép fényes.
Ha meleg tésztára tesszük, akkor nem szükséges a langyosítás. A csokimáz sokat édesít a süteményen, ezért, aki a kevésbé édes kedvelője, 3-5 dkg cukorral vegyen kevesebbet)
Nagyon kellemes ízt ad a sütinek, ha a dióval együtt 1-2 kanál darált kávét is keverünk bele.

Eperkrém.
Hozzávalók (4-6 személyre): fél kg eper, 2,5 dl fejszín, 20 dkg cukor, 6-8 babapiskóta, 2dkg zselatin, egy fél citrom
5 dkg cukrot 1 dl vízzel 5 percig forralunk, majd hozzáadjuk az előzőleg kevés langyos vízben megáztatott zselatint. Az epret folyóvíz alatt gondosan megmossuk, lecsurgatjuk, kicsumázzuk, 6-8 szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit áttörjük, hozzáadjuk a citromlét, majd a zselatinnal elkevert szirupot, alaposan összekeverjük. A maradék cukorral kemény habbá verjük a tejszínt (egy keveset félreteszünk a díszítéshez), és ezt is hozzáadjuk. Egy kuglófformát kiöblítünk vízzel, belesimítjuk az eperkrémet, a tetejét befedjük a babapiskótákkal. 2-3 órára a hűtőbe tesszük, majd a tálalótálra borítjuk. A félretett tejszínhabbal és eperszemekkel díszítjük.

Mandulakrém.
Hozzávalók: 15 dkg pirított mandula, 4.tojássárgája,15 dkg cukor, 3 dl tej, 1 kis darab vaníliarúd, 1 dkg zselatin, 4 dl tejszin.

A tojások sárgáját jól összekeverjük 10 dkg cukorral. A tejet felforraljuk a vaníliával, és ráöntjük a cukorral elkevert tojássárgájára, majd állandó kevergetés mellett újra felforral¬juk. A tűzhelyről levéve, hozzákeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint. Amíg kihűl, a tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a maradék cukrot, és ha a, krém lehűlt,óva¬
tosan belekeverjük a habot. Hozzáadjuk a ledarált mandulát. Néhány szemet egészben hagyunk a díszítéshez. A krémet őzgerinc vagy pudingformába, esetleg talpas poharakba öntjük, és hűtőszekrényben 2-3 óra alatt megdermesztjük. Tálaláskor a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd tálra borítjuk a krémet. Tejszínhabbal és á félretett mandulaszemekkel díszítjük.

Sárgadinnye krém.
Hozzávalók: 1 nagyobb ,érett sárgadinnye, porcukor, 1/2 rúd vanília, 2 dl tejszín, 2 evőkanál zselatin:
A dinnye húsát szitán áttörjük. Ízlés szerint porcukrot teszünk bele és a vaníliarudat. 2 evőkanál zselatint felolvasztunk 4 evőkanál langyos vízben, elkeverjük a dinnyepéppel, amíg ki nem hűl: Ekkor ;hozzáadjuk a felvert tejszínhabot; beletöltjük a dinnyehéjakba. Hűtve szeleteljük, mint a dinnyét.

Sárgarépamártás.
Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, só, 2 ek cu¬kor, liszt, zsír, 4 ek ecet
A sárgarépát megtisztítjuk és sós vízben puhára főzzük. A cukrot, a lisztet és a zsírt összekeverjük, hozzáöntjük az ecetet és ugyanannyi vizet. Kis lángon jól összeforraljuk, és beletesszük a puhára főtt sárgarépát. Egyszer felforraljuk és tálaljuk.

Sütőtökkrém.
Félkilós darab sütőtök magját kikaparjuk, majd a tököt kb. féltenyérnyi daraboka vágva, enyhén kristálycukorral megszórva sütőben megsütjük (Vigyázzunk, hogy a tök szélei ne égjenek meg, ezért a sütés felétől kezdve takarjuk alufóliával.) Közben 4 deci tejet 3-4 szegfűszeggel, kis darabka fahéjjal felrorralunk. Két tojás sárgáját 2 evőkanál liszttel kikeverjük, majd a fűszeres tejjel óvatosan felengedjük. Állandó keverés mellett pudingsűrűségűre főzzük, végül egy citrom levével és reszelt héjával ízesítjük és hagyjuk kihűlni. A parázsra sült tök húsát kikaparjuk, kevés tejjel összeturmixoljuk, majd a 2 tojás keményre vert habját könnyedén hozzáadjuk. Végül lazán összekeverjük az előzetesen elkészített krémmel. Lehűtve tálaljuk.

Tejsodó.
2 és fél deci tejbe habverővel belekeverünk 6 deka cukrot, 1 evőkanál lisztet, 2 egész tojást és kevés vaníliás cukrot. Amikor simára kevertük, tűzre tesszük és állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük.

Tokaji krém.
2 dl tejszínt 1 dl Tokaji édes szamorodnival és 2 ek porcukorral sszekeverünk, majd habszifo nkészülékben, habpatronnal habot -készítünk belőle. Az üvegpohár aljára babapiskotát tördelünk, erre helyezzük a krémet. Szőlőszemekkel és csokoládéreszelékkel, mazsolával díszítjük.

_________________
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron

45,809,183 Megtekintve


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség