Pontos idő: 2017 szept. 20 00:14

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: felsorolás
HozzászólásElküldve: 2015 feb. 10 15:47 
Tag (12357)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:242604(N)
ERDÉLYI GOMBAPAPRIKÁS
60 dkg gomba, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 nagy fej hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 zöldpaprika, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors, pirospaprika.
A felaprított szalonnát lassú tűzön megpirítjuk, majd benne az apróra vágott hagymát megpároljuk. A sárgarépát, gyökeret és zöldpaprikát karikára vágva hozzáadjuk, és vízzel felöntve majdnem puhára főzzük. A gombát felszeletelten beletesszük, megpaprikázzuk, sózzuk, borsozzuk majd tovább pároljuk. Amikor a zsírjára sült, hozzáadjuk a tejfölt és a finomra vágott petrezselymet. Rizzsel vagy galuskával tálaljuk.

Fokhagymás gombasaláta.
Hozzávalók: 60 dkg csiperkegomba, 2 gerezd fokhagyma, ecet, cukor, só, 1 evőkanál olaj.
Elkészítése. A gombát megmossuk, és vékony szeletekre felszeleteljük. Elkészítjük a salátalevet, amelybe belezúzzuk a fokhagymát, és hozzáöntjük az olajat, majd ráöntjük a gombára. Hűtőszekrényben alapos lehűtés után tálaljuk.

Fokhagymás töltött gomba.
10 dkg puha vajat, 10 dkg reszelt parmezán sajtot,1 közepes fej áttört vagy lereszelt fokhagymát, 3 ek apróra vágott petrezselymet, 2 csipet sót és 1 csipet őrölt borsot összekeverünk.
6o dkg csiperkegombát folyó vízben megmosunk, majd kivág¬juk a szárát. A gombákat száras oldalukkal felfelé helyezzük el ki¬vajazott tűzálló tálban vagy egy nagyobb méretű tepsiben. Ezután a masszát kenjük a gombák mé-lyedésébe, és erősebb tűzön süs¬sük kb. 10 percig, amíg a teteje zsemleszínűre pirul. Ha túlsütjük a gomba összeesik, lapossá válik.
Petrezselymes burgonyávall vagy rizzsel tálaljuk.


GOMBA RATATOUILLE (ausztráliai recept)
50 dkg gomba vastag szeletekre vágva, 1,40 kg paradicsom lehéjazva és felaprítva, 1 fej hagyma apróra vágva, 1 cikkely foghagyma szétnyomva, 1 zöldpaprika (magház nélkül) vékony szeletekre vágva, 3 evőkanál vaj, 1 kávéskanál pirospaprika, só, őrölt bors.

Nagy serpenyőben a vajat, benne a kétféle hagymát világossárgára pirítjuk, a pirospaprikát belekeverjük (1 perc), majd hozzáadjuk a zöldpaprikát és 5 percig pároljuk. Ezután belekeverjük a paradicsomot és a gombát. -Sóval, borssal ízesítjük és további kb. 5 percig - a kellő sűrűség eléréséig - állandó keverés mellett pároljuk. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

GOMBA SAVANYÚKÁPOSZTÁVAL (orosz étel)
50 dkg gomba, 1 kg savanyúkáposzta, 1 ecetes uborka, 1 fej hagyma, 1-2 evőkanál cukor, 3 evőkanál vaj, 2 evőkanál paradicsompüré, babérlevél, bors, só, zsemlemorzsa.

Kevés víz és vaj hozzáadásával a savanyúkáposztát kb. 40 percig pároljuk. Beletesszük a paradicsompürét, a cukrot, egy babérlevelet, kevés borsot, ha szükséges sót, és további 15 percig pároljuk. Közben a gombákat forró vízbe helyezve 5-10 percig főzzük, majd szárítás, szeletelés után serpenyőben, forró vajon megforgatjuk. Ezután a gombákat egy másik edénybe rakjuk át.

A serpenyőben az apróra vágott hagymát sárgára pároljuk, majd beletesszük a felszeletelt uborkát, valamint sót és borsot ízlés szerint, azután mindezt a félretett gombával összekeverjük.
A megpárolt káposzta felét sütőedényben szétterítjük, erre rétegesen ráhelyezzük a gombás keveréket, majd a megmaradt káposztával befedjük. Tetejére zsemlemorzsát szórunk, s a maradék vajjal meglocsoljuk, végül az egészet a sütőbe tesszük. Tálaláskor citromszeletekkel vagy olíva bogyókkal díszithetjük. Ez az étel friss káposztából, ecettel is elkészíthető.

Gomba sonkával.

A megtisztított erdei gombát cikkekre vágjuk, majd vajban só¬val, őrölt köménymaggal, ,borssal, ízesítve megpároljuk. A vékonyra vágott sonkaszeleteket ezzel a töltelékkel megtöltjük és összete¬kerjük. A gombával töltött sonká¬kat kivajazott tálra szorosan egy¬más mellé tesszük. A gomba vis¬szamaradt levébe tegyünk vajat és apróra vágott, pirított vörös¬hagymát. Adjunk hozzá egy kis paradicsompürét, kevéske piros-' paprikát, majd forraljuk össze. Tejföllel dúsítjuk és a masszát önt¬sük a töltött sonkaszeletekre. Re¬szelt füstölt sajttal szórjuk meg, sütőben felhevítjük és petrezsely¬mes rizzsel és uborkasalátával tá¬laljuk. _

Gombabundában sült borda.
Hozzávalók: Fél kg sertésborda, bors, 45 dkg gomba, só, petrezselyem; tojás, tej, rétesliszt, fokhagyma.
50 dkg kicsontozott sertésbordaszele¬tet megsózunk, megborsozunk, majd 10 percig állni hagyjuk: Közben 45 dkg meg¬tisztított és apróra vágott gombát (sampi¬on vagy laska) sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel olajon puhá¬ra párolunk: Zsírjára sütünk, majd kihűtjük. Egy felvert tojást összekeverünk 1 dl tejjel; 6 -¬8 dkg rétesliszttel és 2 gerezd zúzott fok¬hagymával.
A szokásosnál kissé sűrűbb palacsinta¬tésztát kell kapnunk, amibe belekeverjük a kihűlt gombát, amit megpároltunk. A fűszere¬zett hússzeleteket először lisztben; majd -a tésztamasszában megforgatjuk és bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra megsütjük. A lecsöpögtetett bundás húst párolt rizzsel és kevés pároltgombával tálaljuk!

GOMBAKALAPOK SZALONNÁVAL ÉS JUHTÚRÓVAL

50 dkg közepes-nagy csiperke, 4-6 vastag füstöltszalonna-szelet, 15 dkg juhtúró, 4 evőkanál liszt.
Tálban levő 1 I vízre szitáljuk rá a lisztet. Egyenként és gyorsan mártsuk a gombákat a vízbe, ott óvatosan, mind a 10 ujjbegyünkkel „csiklandozva" mossuk meg őket, majd sietve vegyük ki és papírtörülközőn szárítjuk meg. A liszt rátapad a gombák felszínére és nem engedi, hogy azok túl sok vizet szívjanak magukba. A gombák meglepően tiszták, hófehérek lesznek, a liszt segíti az esetleges szennyeződések lemosását, amelyek a tál aljára ülepednek le.

Éles késsel vágjuk ki a gombák tönkjeit (ezek hosszirányban vékonyan felszeletelve, nyersen különféle salátákhoz különösen alkalmasak). A gombakalapokat, felfelé fordítva, zsírral vékonyan bekent sütőlemezre helyezzük.
A serpenyőbe rakott szalonnaszeleteket lassú tűzön, egyszer megforgatva, üvegesre sütjük, majd annyi darabra vágjuk, ahány gombakalapunk van. A juhtúrót osszuk egyenletesen szét a kalapmélyedésekbe, majd tegyük rá a szalonnadarabokat. Előremelegített, 180 C-os sütőben 8-10 percig süssük.
GOMBALEVES CSIPETKÉVEL
25 dkg gomba, 25 dkg vegyes zöldség, 50 dkg vegyes csont, 5 dkg zsír, 5dkg liszt, 1 fej hagyma, só, őrölt bors, tejföl, 1 csokor petrezselyem, a csipetkéhez 10dkg liszt, 1 tojás.
A csontokat a zöldségekkel együtt megfőzzük. A nagymát apróra vágjuk és a zsírban megpirítjuk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Rátesszük a finomra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Erős tűzön fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Ráöntjük a zöldséges csontlevet, szükség szerint még ízesítjük, összeforraljuk, végül hozzákeverjük a tejfölt. A csipetkéket forrásban lévő vízben megfőzzük, majd átszedjük őket a levesbe.

GOMBAMÁRTÁS KAGYLÓTÉSZTÁVAL (francia recept)
30 dkg gomba szeletelve, 1,5 evőkanál citromlé, 1 fej hagyma apróra vágva, 1 nagy cikkely foghagyma zúzva, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olíva olaj, petrezselyem finomra vágva, só, őrölt bors, 30 dkg kagylótészta, 1 kis fej hagyma, 1-2 cikkely fokhagyma.
A gombára csöpögtessük szét a citromlevet. A hagymát és a fokhagymát vajban és olíva olajban óvatosan világossárgára pároljuk. Hozzáadva a gombát és a petrezselymet, kissé erősebb tűzön, kb. 10 percig főzzük. Sóval és borssal ízesítjük. A tészta főzővizébe 1 kis fej hagymát és 1-2 fokhagymát együnk, ezeket a megfőtt tészta szűrésekor eldobjuk.
Gombapaprikás pereszkéből.

Ha meleg és párás az idő, akkor ilyenkor már megjelenik a ritkás erdőkben a májusi pereszke, mindenfajta gombaétel kiváló, ízletes alapanyaga. 40 deka pereszkét megmosunk, vékony szeletekre vágunk. 5 deka füstölt szalonnát apró kockákra vágunk és kisütünk, majd a forró olajban 1 fej apróra vágott vöröshagymát pirítunk, rátesszük a gombát és fedő alatt addig pároljuk, míg elfövi a levét: Ekkor sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával (aki szereti, tehet bele majoránnát és őrölt köményt) feleresztjük kevés vízzel és készre főzzük. Végül 1 deci tejfölt adunk hozzá (vigyázat, már nem forraljuk!) és nokedlival, salátával tálaljuk

Gombapaprikás.
Szalonnazsírban az összevágott gombát üvegesre pároljuk, alá bőségesen teszünk hagymát. Párolás közben petrezselyemzöld¬jét, kaprot, zöldpaprikát, paradicsomot adunk hozzá, majd hozzáadjuk a megtisztított, fel¬vagdalt különféle gombát. Több, mint fél óráig főzzük. Mikor a gomba teljesen megfőtt, fű¬szerezzük: pirospaprikával, törött borssal és a piros aranytól kezdve kethupig minden elkép¬zelhető fűszer kerülhet bele, ezután követke¬zik a tojás és a tejföl.

Gombapuding.
30 deka gombát megmosunk, apró kockára vágunk és egy kis fej reszelt vöröshagymával együtt 4-5 deka főzőmargarinon puhára párolunk. Közben 7-8 deka margarint habosra keverünk 3 tojássárgával, majd hoz- záadunk kevés sót, őrölt fekete borsot, kiskanál pirospaprikát fél citrom reszelt héját és 1 kávéskanál finomra vágott petrezselyemzöldet. Az időközben kihűlt párolt gombát hozzákeverjük, 6-8 deka apróra vágott füstöltszalonnát és kb. 10 dkg zsemlemorzsát adunk hozzá, végül lassan, óvatosan elvegyítjük a 3 tojás keményre vert habjával. Az így kapott masszát pudingformába - vagy megfelelő nagyságú lábasba – töltjük kb. 1 óra hosszat forró gőz fölött tartjuk. Lapos tálra borítjuk ketchuppal körbeöntözzük petrezselyemzölddel díszítve, azonnal tálaljuk.

Gombaropogós 1
A megtisztított gombát egy-két centiméteres kockákra vágjuk, közben egy nagy, lapos serpenyőben apróra szelt hagymát pirítunk olajon vagy zsíron. Ha a hagyma megpirult, egy kis kockára vágott paprikát teszünk rá, valamint egy paradicsomot. A gombát szaftjára sütjük, közben sózzuk, bor¬sozzuk, de a borsozással óvatosan bánjunk, nehogy elnyomja a gomba ízét. Az egész masszát addig kell sütni, amíg a gomba kissé meg nem pirult. Ekkor levesszük a tűzről , és langyosra hűtjük. Egy-két tojást keverünk hozzá, valamint egy nagy csokorra való, apróra vágott petrezselyemzöldjét, és annyi zsemlemorzsát, hogy fasírt állagú masszát kapjunk. Apró pogácsákat formázunk belőle, lisztben meghempergetjük (ha valaki jobban szereti, be is panírozhatja). Bő, forró olajban kisütjük, ügyelve rá, hogy teljesen átsüljön (a tojások miatt.

Gombaropogós. 2
Fél kiló gombát megmosunk, apróra vagdalunk. Egy deka főzőmargarinban világosra pi¬rítunk 1 fej igen finomra vá¬gott vöröshagymát, hozzáad¬juk a gombát, sózzuk, borsoz¬zuk, majd addig dinszteljük, amíg a gomba leve elpárolog. Félretesszük, hogy langyosra hűljön, majd belekeverünk 1 tojást, 2 evőkanál finom zsem¬lemorzsát és 1 csomó apróra vágott petrezselyemzöldet. Az így kapott masszából kis tojás nagyságú gombócokat formázunk, a szokásos módon bepa¬nírozunk és bő, forró olajban piros-barnára sütünk. Rizzsel, burgonyapürével vagy burgo¬nyasalátával tálaljuk, de pél¬dául spenóthoz is ízletes feltét.

Gombaropogós salátalevélen

Hozzávalók: 4¬5 személyre: 40-45 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 3 dl étolaj, só, törött bors, 1 csomó petrezselyem, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 1-2 fej saláta.
A jól megtisztított gombát apróra szeleteljük, 3-4 evőkanál olajon az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, és fedő alatt megpároljuk a sózott, törött borssal, vágott petrezselyemmel meghintett gombát. Ha zsírjára sült, két evőka¬nál liszttel megszórjuk, és két percnyi pirítás után két dl tejet öntünk hozzá. Újból felforraljuk és sűrű kevergetés közben addig főzzük, amíg az edény falától el nem válik. Ezután langyosra hűtjük és hozzá keverjük a tojássárgáját. Az egé-szet kihűtjük, majd ujjnyi rudakat formázunk belőle. Lisztbe, tojásba ,zsemlemorzsába forgatjuk és bő forró olajban ropogósra sütjük Hogy kiadósabb legyen, krumplipürét adhatunk mellé. Gombaropogósunkat salátalevélen kínáljuk

Gombás-zöldséges aprópecsenye.

5-6 deka füstölt szalonnát apróra vágunk, kisütünk, hoz¬záadunk egy nagyobb fej apró¬ra vágott_ vöröshagymát,és opálosra pároljuk. Fél kiló ser¬téslapockát csíkokra vágunk (mint a tokányhoz) és a forró szalonnás-hagymás zsírban hirtelen megpirítjuk. Ekkor hozzáadunk 2-3 közepes nagy¬ságú, felszeletelt vargányát, maréknyi kifejtett zöldborsót, egy karikára vágott zöldpapri¬kát, egy ugyancsak felkariká¬zott paradicsomot és egy szép gerezd zúzott fokhagymát. Sa¬ját levében pároljuk, amíg meg nem puhul. Megszórjuk fi¬nomra vágott petrezselyem¬zölddel, és petrezselymes új¬krumplival, fejes salátával tá¬laljuk.

Gombás burgonya paprikásan.
Hozzávalók: fél kg gomba, 1 vörös¬hagyma; 1 kávéskanál piros paprika, 40 dkg főtt burgonya, 2 dl tejföl, só, zsír. A felaprított hagymát sárgára pároljuk zsíron (vagy inkább olajon,.) megpaprikázva hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sózzuk és kevés vízzel felengedve, fedő alatt puhára pároljuk. Köz¬ben a héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, fel¬kockázzuk, a gombára tesszük és tejföllel ös¬szeforraljuk.

Gombás fasírozott.
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 1/2 kg gomba, 2 zsemle, 3 tojás, 1 fej vöröshagyma, fűszerek, só.
A húst, a megtisztított gom¬bát, a vízbe áztatott, majd kinyo¬mkodott zsemléket ledaráljuk¬. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a 3 tojást, az ízlés szerint adagolt vegetát, őrölt borsot és sót, majd az egészet jól: összekeverjük: Liszttel vagy zsemlemorzsával meghintett deszkán egyforma -lapos vagy gömbölyű pogácsákat formá¬lunk, és forró olajban, nem túl gyorsan, mindkét oldalát meg¬sütjük. Tálalhatjuk melegen köretekkel, de hidegen is fi¬nom.
GOMBÁS HÚSGOMBÓCKÁK
30 dkg gomba, 1 nagy fej hagyma, 1 púpozott evőkanál zsír, pirospaprika, só, őrölt bors, 25 dkg hús, 1 tojás, zsemlemorzsa, olaj, tejföl.
A gombát megdaráljuk. A kis kockákra vágott hagymát a zsíron megfonnyasztjuk, pirospaprikával megszórjuk és a darált gombával összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Végül zsírjára sütjük és a darált húst meg a tojást is belekeverjük. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogyjól formálható masszát kapjunk. Ezután vizes kézzel dió nagyságú gombóckákat gömbölyítünk belőle és olajban, lefedve megsütjük. Lassan kell sütni, hogy a hús is megpuhuljon. A ropogós gombócokat tálra szedjük és tejföllel meglocsoljuk. Krumpli- vagy rizskörettel tálaljuk.

Gombás húskrokett.
Hozzávalók: 30 dkg (maradék) sülthús, 20 dkg gomba, 2 tojás, 1 vöröshagyma, zsemlemorzsa, só, bors, őrölt szerecsendió, petrezselyemzöld
Megdaráljuk a sültet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd meghintjük a petrezselyemmel. Az apróra vágott hagymával, és a vékonyra sze¬letelt, apróra vágott nyers gombával, sóval, bors-sal és a szerecsendióval ízesítjük. Végül hozzá¬keverjük a keményre vert tojáshabot is. Vizes kézzel kroketteket formálunk belőle, zsemlemor¬zsában megforgatjuk és forró olajban ropogós ¬pirosra sütjük. Főzelékre lehet feltét, de kínálhat¬juk tartármártással is - hasábburgonyához.

Gombás palacsinta 1

12 db, a szokásosnál kicsit vas¬tagabb palacsintát sütünk 2 tojásból-' , cukor nélkül, sósan!
20' dkg gombát vékony szele¬tekre vágva, finomra vágott zöld¬petrezselyemmel, kevés apróra reszelt vöröshagymával olajban megpárolunk, majd zsírjára sütjük. Megsózzuk, borsozzuk, 3 fel¬vert tojást ütünk (öntünk) rá. Eze¬ket jói elkeverjük, addig sütjük, amíg a tojás kocsonyásodni kezd. Ezzel a tojásos gombával a már', kész palacsintákat megtöltjük: Felsodorva tűzálló (kikent) tálba lerakjuk. A tetejét; tejföllel meglo¬csoljuk és az előmelegített sütőben átforrósítjuk. ..
Tipp: ,A már megtöltött pala¬csintákat félbevágva, a laposabb, végüknél egymásra fektetve rakjuk a jénaíba. Ezután kerül rá a tejföl`, és reszelt szerecsendióval is megszórhatjuk.

Gombás palacsinta . 2
Hagyományos módon sós palacsintatésztát készítünk, kisütjük majd a következő töltelékkel meg¬töltjük: gombapaprikást készítünk kevés lével, belekeverünk szükség szerint 2-3 dl tejfölt, reszelt sajtot, és megtöltjük a palacsintát. A töl¬tött palacsintákat sütőlemezre rak¬juk, meglocsoljuk tejföllel, amely¬ben elkeverünk 2 egész tojást, pet-rezselymet, kevés törött borsot. A¬ranysárgára sütjük.

Gombás palacsinta. 3
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 dl tej¬föl, só, bors, olaj, 6 dl tej, szóda¬víz.
A két tojásból a liszttel, tejjel és szódavízzel, palacsintatész¬tát készítünk. Kevés sóval ízesítjük, majd forró olajban ki¬sütjük (kb. 24 db). A gombát megmossuk, felaprítjuk, és ke¬vés olajon addig pároljuk, míg a levét el nem fővi. Ezután só¬val, borssal ízesítjük és meg¬töltjük vele a palacsintákat. Az összetekert palacsintákat tűz¬álló tálba rakjuk, meglocsoljuk tejföllel és előmelegített sütő¬ben megsütjük. Tetejét reszelt sajttal is meghintjük tálalás¬kor.

GOMBÁS PAPRIKÁS KRUMPLI
40 dkg gomba, 1 kg krumpli, 2 fej hagyma, 1,5 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 kávéskanál pirospaprika, só bors, 1 csokor petrezselyem.
A hagymákat apróra vágva az olajban sárgára pirítjuk. A tűzről levéve a pirospaprikát belekeverjük és beletesszük a meghámozott, nagyobb „kockákra" vágott krumplit. Tűz fölött összeverjük, majd vizet öntünk hozzá, hogy az a krumplit egy ujjnyira ellepje. Sóval és borssal ízesítjük és erős tűzön csaknem puhára főzzük. Ekkor a gombákat, amelyeket előzőleg nagyobb darabokra vágtunk, belekeverjük, s addig főzzük tovább, míg a krumpli és a gomba meg nem puhult. Tálalás előtt belekeverjük az apróra vágott petrezselymet és a tejfölt.

Gombás sertésszelet.
Hozzávalók: 40 dkg sertésla¬pocka, 4 dkg zsír vagy olaj, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, só, pirospaprika, őrölt fekete bors, darált köménymag, 1 evőkanál liszt.
A megmosott húst szárazra tö¬röljük, szeletekre vágjuk, és kissé kiverjük. A kuktában megforró¬sítjuk a zsírt, (olajat), és a szele¬teket mindkét oldalukon átsüt¬jük. A húshoz hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát és a felszeletelt gom¬bát. Megsózzuk, fűszerezzük borssal és köménymaggal, meg¬hintjük liszttel és megpirítjuk. Felöntjük egy kevés forró vízzel, és a kuktát lezárva 25 percig főzzük. Köríthetjük galuskával, rizzsel, burgonyával.
Gombás, sonkás lepény.
Egy kiló lisztből, 20 deka főtt és áttört burgonyából, 1 deci langyos tejben kelesztett (2 de¬ka) élesztőből egy tojással és csi¬petnyi sóval tésztát gyúrunk. Amikor jól kidolgoztuk, kb. egy óráig langyos helyen, letakarva tovább kelesztjük. Ujjnyi vas-tagságúra nyújtjuk, kizsírozott tepsibe tesszük és sütőben félig megsütjük. Közben kiskanálnyi zsíron megpárolunk 20 deka vé¬konyra szeletelt gombát, amit elkeverünk 20 deka vékony csí¬kokra vágott főtt füstölt hússal, 2-3 kanál ketchuppal, őrölt borssal és pecsenye-vagy pizza¬fűszerrel. Ezt a masszát egyenle¬tesen elterítjük a tésztán, meg¬szórjuk reszelt lehetőleg füs¬tölt - sajttal és sütőben készre sütjük.
GOMBÁS TARHONYA
50 dkg gomba, 40 dkg tarhonya, 2 evőkanál libazsír, 1 fej hagyma, 1 evőkanál vaj, 1 kiskanál petrezselyemzöld, só, bors, majoránna (ízlés szerint)
A tarhonyát a libazsírban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát apróra vágva, a kevés majoránnát, 1 csésze forró vízzel felengedjük, sózzuk.
A gombát apróra vágjuk, petrezselymes vajon megpároljuk, belekeverjük a tarhonyába, borsot, petrezselyemzöldet adunk hozzá, és a sütőben, fedő alatt összeérleljük.

Gombás tekercs
Hozzávalók: 1,5 kg gomba, fél kg darált hús, két tojás, só, bors.
A gombát ledaráljuk, hozzáke¬verjük a darált húst, jól összedol¬gozzuk; fűszerezzük és hozzáütjük a két tojást, ezzel szintén elkever¬jük. Rudat formálunk a masszából, s kizsírozott tepsibe tesszük és sütő¬ben megsütjük.


Gombás tepsis-burgonya.
Három nagy hagymát szeletek¬re vágva rózsaszínre pirítunk, be¬letesszük a szeletekre vágott gom¬bát, és folytonos keverés mellett néhány percig pároljuk. Ha a tűzről levettük, meghintjük sóval és tö¬rött borssal. -A tepsit margarinnal vagy vajjal kikenjük, majd a követ¬kezőképpen készítjük el az ételt: először egy sor burgonyaszeletet helyezünk a tepsi kisebbik oldalá¬ra; melléje két-három kivert és megsózott hússzeletet, erre ráhal¬mozunk egy-két kanál gombás hagymát, majd újra burgonya kö¬vetkezik, hús, gomba, és így to¬vább, amíg a nyersanyag el nem fogy. Végül sütőbe toljuk, és lassú tűznél-időnként meglocsolva - puhára pároljuk.
Amikor kész, kivesszük a sütő¬ből, leöntjük 2 dl tejföllel, beborít¬juk vékony sajtszeletekkel, és 3-4 percre, amíg a sajt elolvad, sütőbe toljuk. Ha kivettük az ételt, meg¬hintjük bőven petrezselyemzöld¬del, kevés töröttborssal, és apróra vágott snidlinggel. Rendkívül ízle¬tes, finom étel, vendégfogadásra is alkalmas, mert a nyersanyag előre elkészíthető, és a sütőbe helyezve egy óra alatt megsül. A tepsis burgonyát frissen tálaljuk. Csirkehússal vagy vegyesen sertés- és csirkehússal is készíthető.

Gombás tészta.
A kifőzött tésztára a következő¬képpen elkészített gombamártást öntjük: két fej vöröshagymát ró¬zsaszínre pirítunk, meghintjük ízlés szerint pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük, majd beleszór¬juk az apróra vágott gombát, meg¬sózzuk, és puhára pároljuk. Le¬vesszük a tűzről. A forró ételbe be¬lekeverünk 2-3 dl tejfölt, 10 dkg reszelt füstölt sajtot, egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet, ízesítjük kevés törött borssal, majd a gombát ráöntjük a kifőtt tésztára.

Gombás töltelék.
Hozzávalók: 30 dkg gomba, barnamártás, petrezselyemzöld, 1 dl vörösbor, őrölt bors, 30 dkg szárnyasmáj, 10 dkg vaj, 15 dkg zsír, só. A finomra vágott vöröshagymát vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát, a szárnyasmájat és zsírjára pirítjuk. Sóval, őrölt borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, majd lepirítjuk. Hozzáönt¬jük a vörösbort és a barnamártást. Addig főzzük mérsékelt tűzön, amíg besűrűsödik, így halmozzuk a kosárkákba.
Másféle tölteléket is készíthetünk, ízlés szerint zöldséggel, apróra vágott vagy darált hússal ízesített tölteléket, fontos azonban, hogy közvetlenül a tálalás előtt töltsük meg a kosarakat, hogy a tészta ne nedvesedjen át.

Gombásvagdalt.
Hagyományos módon fasíro¬zottat készítünk, de hús helyett da¬rált gombát és néhány kanálnyi szójalisztet használunk.

Gombasaláta.
Hozzávalók 1 főre: 15 dkg sampion gomba, 1 fej hagyma, 1 kk olaj; 13 dkg dobozos mor¬zsolt kukorica, 1 szál póréhagyma, ecet, olaj, fokhagymapor vagy fokhagymakrém, snidling, só, bors
A gombát megmossuk és felszeleteljük, a hagymát kockákra vágjuk, és a gombával együtt kevés olajban megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Majd hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a kukoricát, a felkarikázott póréhagymát: kevés olajból, ecetből a fokhagymával és snid¬linggel páclét készítünk és hozzáöntjük.
GOMBÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
8 palacsinta, 50 dkg gomba, 1 dl olaj, 1 fej hagyma, 2 tojássárgája, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej, só, őrölt bors, petrezselyem, tejföl.

A gombákat apró kockákra vágjuk. A hagymát finomra vagdaljuk, az olajban megpirítjuk, majd rátesszük a gombát és megpároljuk. Ha már a levét elfőtte, meghintjük a liszttel, egy kicsit pirítjuk, a felmelegített tejjel felöntjük és felforraljuk. Megsózzuk, borsozzuk és megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel. A 2 tojás sárgájával sűrítjük, lassan melegítve, hogy a tojás meg ne kössön. A megtöltés után az összegöngyölt palacsintákat megtejfölözzük és sütőben kissé megsütjük.

Görög gombasaláta.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 3 citrom, 1 cs pet¬rezselyem, só, 1 mokkáskanálnyi szemes bors, 2 babérlevél, késhegynyi kakukkfű, 1 dl olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 kk paradicsompüré, 1 kk koriandermag
Zacskóba kötjük a fűszereket. Kicsavarjuk egy fél citrom levét, elkeverjük az olajjal, a borral, a paradicsompürével, és belevágunk fél citro¬mot. Megsózzuk, beletesszük a fűszeres zacs¬kót, 5 percig forraljuk, majd belekeverjük a meg¬tisztított, cikkekre vágott gombát. 8 percig beta¬karva főzzük, közben megkeverjük; hogy az ízek jól átjárják. Ezután a fűszeres zacskót kiemeljük, és a lébe belekeverjük két citrom levét. A salátát nagyon hidegen tálaljuk. Ünnepi lakomák előéte¬le is lehet, de adhatjuk fogyókúrás vacsorának is.

Laskagomba vadasan.
5-6 deka füstölt szalonnát kockára vágunk, majd kisütjük a zsírját. A pörcöt kiszedjük, a visszamaradt zsír felében meg¬fonnyasztunk egy fej vöröshagy¬mát. Beleteszünk 40 deka vasta¬gabb szeletekre vágott, megmo¬sott laskagombát és fedő alatt pároljuk, amíg zsírjára nem sül. Ekkor felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadunk egy mokkáskanál Delikát ételízesí¬tőt, egy körömnyi babérlevelet, néhány szem fekete borsot, 8-10 percig tovább főzzük. A szalon¬nazsír másik felében egy evőka¬nál cukrot megpirítunk, majd lisztet keverünk hozzá és barna rántást készítünk. Hozzáadjuk a gombához és röviden felforral¬juk. Végül mustárral, tejföllel, néhány csepp citromlével ízesít¬jük: Krumpligombóccal tálal¬juk.

Libamáj gombával.
A jól megmosott gombakala¬pok lemezeit kivájjuk, majd a gom¬bakalapokat forró vízben kb. öt percig főzzük. Az apróra vágott vöröshagymát vajban megpirít¬juk, hozzáadjuk a felvágott gom-baszárakat és sóval, borssal íze¬sítve zsírjára sütjük. Liszttel meg¬hintjük, felengedjük tejjel. Liba-májkrémet adunk hozzá sűrűre forraljuk és simára keverjük. A gombakalapokat megtöltjük az így elkészített krémmel és kettőt¬kettőt összefordítva bepaníroz¬zuk és ropogósra sütjük. A gom-bákat salátalevélen és majonézes burgonyasalátával tálaljuk. Ital¬ajánlat: száraz pezsgő.

Májjal töltött gombafejek.
Hozzávalók: nagyméretű gombafejek (45 dkg), a töltelék¬hez 1 reszelt vöröshagyma, 3 ge¬rezd fokhagyma, 2 főtt tojás ap¬róra vágva, 20 dkg ledarált ser-tésmáj, 2-3 áztatott zsemle; ma¬joranna, só, fűszerek ízlés szerint, ételízesítő, zsemlemor¬zsa, olaj a sütéshez,
Elkészítése: a töltelék hozzá¬valóit összekeverjük, megtöltjük vele a –megtisztított gombafeje¬ket. Bepanírozzuk és bő olajban megsütjük

Mátrai cigánygomba.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 dkg margarin, 2 dl tej, 40 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, pirospaprika, Piros Arany (ízlés szerint), 1 kanál olaj, 2 dl tejföl, 15 dkg juhtúró.
Sós vízben megfőzzük a megtisztított, kockára vágott burgonyát, majd a tejjel és a margarinnal habos burgonyapürét keverünk. A pürét margarinnal kikent tűzálló tálba simítjuk. A megtisztított gombát nagyobb kockákra vágva a vöröshagymával, a paradicsommal, paprikával és a fűszerekkel pörköltnek készítjük el. A pörkölt levét kis tálba csurgatjuk, és elkeverjük a tejföllel. A gombapörköltet szétterítjük a burgonyapüré tetején. Rámorzsoljuk a juhtú-', rót, és leöntjük a tejfölös lével. Meleg sütőben addig sütjük, amíg a juhtúró fel nem olvad. (Tehéntúróval is lehet készíteni!) Kitűnően illik hozzá a kapros-tejfölös káposztasaláta, vagy az uborkasaláta.

Nyári gombasaláta.
Hozzávalók: 60 dkg csiperkegomba, 2 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 csomag metélőhagyma, vagy újhagyma, cukor, só.
Elkészítése: A gombát megmossuk és felszeleteljük: A paprikát, paradicsomot, hagymát felaprítjuk, szeleteljük. Elkészítjük a salátalevet, amelybe minden hozzávalót belehelye¬zünk, majd legalább 1 órán át hűtőszekrényben hűtjük.

Nyers gombasaláta.
30 deka gombát megtisztítunk, megmosunk és vékony szeletek¬re vágunk. Kevés sóval meg¬hintjük, egy citrom levével le¬öntjük, és állni hagyjuk. Egy doboz joghurtot összekeverünk egy evőkanál mustárral, kevés porcukorral, őrölt borssal és jó kávéskanálnyi apróra vágott petrezselyemzölddel. A gombá¬ról, ezután leszűrjük a levet, amelyet eresztett, és ráöntjük a mustáros-joghurtos öntetet. Hűtőben tartjuk, és hidegen tá¬laljuk. Hideg rizzsel, vagy pirí¬tós kenyérrel igen finom előétel.

Paprikás gombával töltött paprika.
Hozzávalók: 8 zöldpaprika, 2 evőkanál rizs, 6 dkg margarin, 1 fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál só, 1 kiskanál pirospaprika, Piros Arany ízlés szerint, 2 dl húsleves (kockából is lehet!), 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg gomba, 2 dl tejföl.

A paprika csumáját levágjuk, az ereket kivágjuk, a levágott karimát pedig apróra vágjuk. Sós, fövő vízben 10 percig előfőzzük a rizst, azután leöblitjük. a paprikákat is főzzük 10 percig enyhén sós vízben, utána szitán lecsorgatjuk. A margarinban megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát a paprikakockákkal együtt; hozzáadjuk a kis szeletkékre vágott gombát, megfűszerezzük, és a levessel felengedve 10 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt. Kiolajozott, mély tűzálló tálba állítiuk a
paprikákat, mindegyik aljára rizst teszünk, erre töltjük a tejfölös gombát, melynek levéből egy keveset félreteszünk és a paprikák alá öntjük. Alufóliával letakarva sütjük 25-30 percig.

Paprika gombával és tésztával.
Hozzávalók: Egy fej vörös¬hagyma, kettő paradicsom, só; bors, babérlevél, rozmaring, 20 dkg gomba, szarvacska tészta vagy tortellini, öt zöldpaprika, né¬hány szelet baconszalonna, 5-6 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: a vöröshagymát finomra aprítjuk, és olajon arany¬sárgára sütjük, a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot beleforgatjuk, és sóval, borssal, babérlevéllel, kevés rozmaringgal ízesítjük. Fedő alatt addig főzzük, amíg a paradicsom jó puha lesz. Ekkor a megtisztított, kockára vá¬gott gombát is hozzáadjuk. Köz¬ben a szarvacska tésztát (vagy tortellinit) sós vízben puhára főz¬zük, majd leszűrjük. Amíg a tészta, a mártás készül, addig a húsos zöldpaprikákat hosszában kettévágjuk, kimagozzuk. A leszűrt tésztát a mártásba forgatjuk, és a zöldpaprikákat ezzel púposan megtöltjük. A tetejükre vékony baconszalonna-darabkákat te¬szünk, majd reszelt sajttal meg¬szórjuk. Forró sütőben megsüt¬jük. Hagyma- és paradicsomkari¬kákkal díszített tálon kínáljuk.
A fogáshoz, sört vagy félszáraz bort, kínálunk.

Pörkölt gombával, tojással
Apró kockákra vágunk 25 dkg füstölt szallonát és űvegesre pároljuk. Ezutánhozzáteszünk két fej, apróra vágott vöröshagymát és egy kanál őrölt pirospaprikával kevés vízzel puhára pároljuk. Néhány gerezd fokhagymával, őrölt köménymaggal, kevés kakukkfűvel ízesítjük. Végül teszünk bele karikára vágott házikolbászt, debrecenit és 20-25. dkg erdei gombát, szeletelve. öt-tíz percig pároljuk és tejföllel „nyakon öntve" galuskával vagy tarhonyával körítve tálaljuk. Sörrel vagy száraz; borral „kísérjük".

Rántott gomba.
A gombafejeket mossuk meg alaposan: A szárakat ne törjük ki belőlük, hanem vágjuk egészen rövidre és sózzuk. Így könnyebb lesz majd panírozni. Ezután a szokásos módon - mint a rántott húst - panírozzuk be. Forró olaj¬ban süssük ki pirosra. Majonéz¬zel, majonézes burgonyával, vagy rizzsel tálaljuk.

Román töltött csiperke
Hozzávalók: 60 dkg közepes csiperke, kevés olaj, liszt, zsem¬lemorzsa, l dl tej, 2 tojás, 1 dl fe¬hérbor, 1 közepes fej vöröshagy¬ma, kevés kapor, petrezselyem¬zöld, bors, citromlé, só, 2 dl tej¬föl.
A megtisztitott gombák tönk¬jét, lemezeit eltávolitjuk, apróra összevágjuk. Az apróra vágott vöröshagymával együtt olajon pároljuk. Ha levét elfőtte, zsem¬lemorzsát szórunk rá, felenged¬jük a tejjel, és addig forraljuk, míg be nem sűrűsödik. Kaporral, petrezselyemzölddel, sóval, borssal ízesítjük. Néhány csepp citromlével pikáns ízt adunk ne¬ki. Ha kezd kihűlni, hozzáütjük a tojásokat, elkeverjük, majd a masszát a fejekbe töltjük. A gombafejgket jénai tálba rakjuk, alá bort öntünk, tejföllel locsol¬juk. Közepes tűzön sütjük. Rizzsel, tartárral tálaljuk.

Sajttal töltött gombafejek rántva.
Hozzávalók: 60 dkg gomba, 2 dl olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 zsemle, 20 dkg sajt, 4 tojás, zöldpetrezselyem, 5 dkg liszt, só, őrölt bors.
A megtisztított gombafej szá¬rát kiszedjük, apróra vágjuk. A vízben áztatott zsemlét ki-nyomjuk és áttörjük. Az apróra vágott gombát kevés olajban megpirítjuk, vágott petre¬zselyemzölddel és őrölt borssal fű¬szerezzük és megsózzuk. Keve¬rőtálba tesszük a pirított gom¬bát, az áttört zsömlét, 2 db to¬jást és a reszelt sajtot. Mind¬ezeket jól összekeverjük. Az enyhén megsózott gombafeje¬ket az elkészített zsemlés tölte-lékkel megtöltjük, majd a szo¬kásos módon lisztben, tojásban, zsemlemorzsában bundázzuk. Tartármártással előételként kí¬náljuk.

Sült gomba tojással. 1
Húsz deka 'gombát megmo¬sunk és apró kockára vágunk, majd kevés zsíron, petrezse¬lyemzölddel megszórva, meg¬sózva és borsozva megpáro¬lunk. Közben két tejben ázta¬tott jól kinyomott zsemlét elke¬verünk 3 tojás sárgájával és kissé megsózzuk, majd beleke¬verjük a párolt gombát. Jól ki¬zsírozott és zsemlemorzsával meghintett tepsibe simítjuk és sütőben világosra sütjük. Tála¬láskor kockára vágjuk és forrón fogyasztjuk. Adhatunk' hozzá sajtmártást vagy majonézt.


Sült gomba tojással. 2
Húsz deka gombát fölaprítva kevés olajon - petrezselyem¬zölddel megszórva, sózva, bor¬sozva - megpárolunk. Közben két zsemlét tejben megázta¬tunk, majd kinyomkodunk. Ezt elkeverjük három tojássárgájá¬val, sózzuk, majd belekeverjük a párolt gombát. Jól kizsírozott és zsemlemorzsával meghintett tepsibe terítjük, és sütőben vi¬lágosra sütjük. Tálaláskor négyzetekre vágjuk és forrón fogyasztjuk. Adhatunk hozzá majonézt vagy sajtmártást, de egyszerűen savanyúsággal is jó.

Svéd gombasaláta 1

Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 ek ketchup, csipetnyi szerecsendió, 1 kk só; 1 kk cukor, 1 kk őrölt bors (fehér is lehet), 1 citrom leve
Két evőkanál levet, a babérlevelet, a kakukkfüvet, meghintjük szerecsendióval, cukorral és öt percig még tovább pároljuk. Jól lehűtve, citromkarikákkal díszítve kínáljuk.

SVÉD GOMBASALÁTA 2
85 dkg gomba, 8 dkg hagyma, 1 citrom, 1 dl olaj, 20 dkg paradicsompüré, só, petrezselyemzöld, 1 kávéskanál kakukkfű, 2 babérlevél, 1 evőkanál citromlé.
A megtisztított és jól megmosott gombát cikkekre vágjuk, a hagymát nagyon finomra vagdaljuk, a citromról spirálisan, vékonyan lehámozzuk a hét sárga részét. Jobb minőségű salátaolajban a nagymát kissé megfonnyasztjuk, hozzákeverjük a paradicsompürét, beletesszük a gombát, a citromhéjat, a sót, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a kakukkfüvet (fontos!), babérlevelet, citromlevet és időnként megkeverve, mérsékelt tűzön készre pároljuk. Fedőt ne tegyünk rá, hogy a gomba leve elpárologjon és salátánk kellő sűrűségű legyen. (Van , aki leheletnyi fokhagymapépet is tesz hozzá, de ez 1-2 gyufafejnyi mennyiségnél ne legyen több!) Miután a citromhéjat és a babérleveleket kíemeljük, az utánízesítésnél kevés citromlével még pikánsabbá tehetjük, vagy ízlés szerint esetleg kevés porcukrot is keverhetünk bel, majd jól lehűtjük. Salátalevelekkel bélelt üvegtálra tálaljuk, és díszíthetjük néhány hajszálvékony citromkarikával, miután a héj fehér részét is eltávolítottuk.

Székely gombapaprikás káposztával.

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 evőkanál olaj, 1 kiskanál só, 50 dkg fehérkáposzta, őrölt borsikafű, kakukkfű, bors, pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 kiskanál liszt, 2 dl tejföl.
Az olajban megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rátesszük az előzőleg szálasra metélt, enyhén besózott káposztát. -Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket, és fedő alatt 25-30 percig pároljuk takaréklángon, időnként egy kevés vizet aláöntve és kavargatva. Ezután belekeverjük a nagyobb darabokra -vágott gombát, és együtt pároljuk további 20-25 percig. A liszttel simára keverjük a tejföl felét, ezzel felfőzzük a gombás káposztát, a másik felével tálaláskor meglocsoljuk az étel tetejét.

Széles metélt gombával.
Hozzávalók: 3 dkg szárított vargányagomba, 40 dkg szélesmetélt, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej hagyma, 2 dkg vaj, 1 pohár tejszín, só, fehér bors, 1-2 tk citromlé, petrezselyem
A gombát negyed liter vízben kb. 30 percig áz¬tatjuk. A tésztát 10-12 percig főzzük. A fokhagy¬mát és a hagymát meghámozzuk, és apró kocká¬ra vágjuk. A zsiradékot felforrósítjuk, megpárol¬juk benne a hagymát, a fokhagymát és a gombát. A gomba vizével és a tejszínnel felengedjük, és egyszer felforraljuk. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük. A tésztára öntjük és petrezselyemmel megszórjuk. .

Tejfölös vargánya.
Hozzávalók: 60 dkg vargánya, egy nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, kevés zsír, liszt, őrölt paprika, őrölt kömény, major¬ánna, só. A vargányákat alaposan megtisztítjuk, mossuk, sze¬letekre vágjuk. A hagymát finomra vágjuk, a zsíron üvegesre pároljuk. A hagymára tett szeletelt gombát a fenti fűszerekkel ízlés szerint meghintjük (ne fűszerezzük túl, hogy a gomba aromája érvényesüljön), puhára pároljuk. Félkanálnyi liszttel a tejfölt behabarjuk, a gombára öntjük, felforraljuk. Galuská¬val, savanyúsággal tálaljuk.

Tejszínes gomba tükörtojással. 1
Fél kiló gombát megmosunk és vékony szeletekre vágunk. Egy serpenyőben 3 deka vajon (margarinon vagy olajon) meg¬pirítunk egy fél fej apróra vá¬gott vöröshagymát, majd vele pirítjuk a felszeletelt gombát is. Félliternyi vízzel felöntjük és felforraljuk. Közben világos rántást készítünk, amelybe egy evőkanálnyi apróra vágott pet-rezselyemzöldet keverünk. Kis', vízzel felengedjük, majd hozzáadjuk a megpárolt gombát, sózzuk, borsozzuk és felforral¬juk. Addig főzzük, amíg a gom¬ba sűrű mártásba kerül. Végül 2 deci tejszínnel vagy tejföllel elkeverjük. Tetejére vajban sü-tött tükörtojásokat _teszünk.

Tejszínes gomba tükörtojással. 2
30 deka kisebb gombafejet vékonyra szeletelünk. Olajban vöröshagymát pirítunk, majd rátesszük a gombát, és saját le¬-
vében pároljuk. Közben meg¬sózzuk, borsozzuk; megszórjuk apróra vágott petrezselyem¬zölddel, végül kevés liszttel be¬sűrítjük. Ráöntünk egy deci tej¬színt és felforraljuk. A sűrű tej¬színes gombára személyenként egy-egy tükörtojást ütünk, és azonnal tálaljuk.

Tojásos gombasaláta.
25 deka gombát a szokásos¬nál valamivel vastagabbra sze¬letelünk. Egy fej vöröshagymát apró kockára vágunk, majd 3 deka felforrósított vajban a gombával együtt megpárolunk. Amikor elfőtt a leve, egy deci tejfölt keverünk hozzá és a tete-jére 4 tojást ütünk. Megszórjuk füstölt sajttal és forró sütőben addig sütjük, amíg a fehérje összeáll, a sárgája pedig lágy marad.

Töltött gomba.
Személyenként 2 gombát számítunk. A gombákat meg¬mossuk, szárukat tőben levág¬juk, a 6-8 centi átmérőjű kala¬pokat pedig óvatosan kivájjuk. A kivájt gombarészt, a gomba¬szárakat apróra vagdaljuk, elkeverjük finomra vágott petrezselyemzölddeL sóval, őrölt borssal és egy evőkanál reszelt vöröshagymával. Ezt kevés olajon addig pároljuk amig a leve elfő(különösen jó ízt ad , ha apróra vágott füstölt szalonnát pirítunk, s annak a zsírjában pároljuk a gombát). Ekkor hozzáadunk két főtt, áttört burgonyát, 5 deka apróra vagdalt (vagy inkább megdarált) főtt füstölthúst és 2 egész tojást. Ezzel a masszával megtöltjük a gombafejeket. Közben 3-4 szép nagy gombát finom szeletekre vágunk. Egy jó evőkanálnyi olajban megfuttatunk egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymát, és belehelyezzük a felszeletelt gombákat, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk apróra vágott ptrezselyemzölddel. Végül beletesszük a megtöltött gombafejeket. Fedő alatt lassú tűzön pároljuk, amíg elfövi a levét. Addigra általában a gomba is megpuhul. Ekkor kiszedjük a töltött gombafejeket. A visszamaradt gombát megszórjuk kevés liszttel, késhegynyi pirospaprikával, összekeverjük, hoz-záadunk 1 deci tejfölt, majd visszatesszük bele a töltött gombákat s rövid ideig együtt forraljuk. Végül a gombafejeket tálra rakjuk, leöntjük a tejfeles gombával, megszórjuk reszelt sajttal és forrón tálaljuk'

Újkrumpli gombamártással.
25 deka gombát vékony sze¬letekre vágunk. Egy evőkanál olajon, saját levében megpárol¬juk, miközben megszórjuk egy kiskanál apróra vágott petre¬zselyemzölddel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 2 deci - evőkanálnyi liszttel - elke¬vert tejföllel leöntve összefor¬raljuk. Fél kiló újkrumplit enyhén sós vízben puhára fő¬zünk. Leszűrjük, tálra tesszük, és a forró gombamártással le¬öntjük. Azonnal tálaljuk. Ap-róra vágott petrezselyemzöld¬del is megszórhatjuk:

Vadas gomba.
Hozzávalók: 80 dkg gomba, 1 nagy fej vörös¬hagyma, 1 sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, olaj, liszt, babérlevél, őrölt és egész bors, mustár, citromhéj, citromlé, cukor, só
A megtisztított gombát cikkekre vágjuk és olaj¬ban megpároljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy másik edényben megpirítjuk a karikára vágott zöldsé¬geket, majd picit sózzuk, hozzáadjuk a babér¬levelet, citromhéjat, pár szem egész borsot. Fel¬öntjük vízzel, mustárral ízesítjük és fedő alatt pu¬hára pároljuk, majd átpasszírozzuk. Közben olaj-ból, lisztből és kevés cukorból barna rántást készítünk, hozzáöntjük az áttört zöldségeket, cit¬romlével ízesítjük, beleöntjük a tejfölt, jól össze¬keverjük és a gombára öntjük. Pár percig még összeforraljuk és burgonyagombóccal, zsemle-gombóccal esetleg makarónival tálaljuk.

Vagdalt hús gombásan.
Hozzávalók: 1/2 kg marhahús, 1/2 kg sertés¬hús, 10 kg gomba, zsír, petrezselyem, hagy¬ma, zsemle, zsemlemorzsa, só, tejföl
A húst megdaráljuk. A gombát kevés zsírban petrezselyemmel és reszelt hagymával megpá¬roljuk, majd a húshoz keverjük. Hozzáteszünk egy vízben áztatott és alaposan kicsavart zsemlét, sót és egy egész tojást. Pogácsákat formázunk, melyeket tojásfehérjébe mártunk, majd morzsában megforgatunk és forró zsírban sütünk ki.

Vargányasaláta.
40 deka vargányafejet meg¬mosunk, majd vékony szeletek¬re vágunk. Nagyobb szűrőka¬nálba helyezve körülbelül 5 percre enyhén sós, forrásban le¬vő vízbe merítjük. Amikor a gombaszeletek így megpuhul¬tak, lecsurgatjuk és még mele¬gen salátástálba tesszük. Sóval, borssal, kevés ecettel fűszerez¬zük, végül egy kis fej igen apró¬ra vágott vöröshagymával és körülbelül 2 evőkanál étolajjal óvatosan elkeverjük. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük és hi¬degen tálaljuk.

Zöldséges gomba.
40 deka gombát .megmosunk, és vékony szeletekre vágunk. Egy evőkanál zsírban meg¬fonnyasztunk egy közepes nagyságú, apróra vágott vörös¬hagymát,, majd hozzáadunk egy-egy karikára vágott sárga¬répát és petrezselyemgyökeret. Hozzáadjuk a gombaszeleteket, megszórjuk pirospaprikával, kissé megsózzuk és megborsoz¬zuk, majd saját levében puhára pároljuk. Amikor már zsírjára sült, meglocsoljuk másfél deci tejföllel, és forrón, főtt rizzsel tálaljuk.

_________________
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron

44,711,199 Megtekintve


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség