Mit főzzek ma magamnak? 1
Reggeli: lágy tojás, rozske¬nyér, narancslé. Ebéd: Gombás szójaleves: 1l hideg vízbe 10 dkg megtisztí¬tott, felszeletelt gombafejet és 1 közepes fej bevágott vörös¬hagymát teszünk fel főni. Kissé megsózzuk. Közben 10 dkg szó¬jababot szintén megfőzünk, le¬szűrünk és kevés olajon 20 dekagramnyi mirelit zöldségkeverékkel kevés olajon megpároljuk. Az így elkészített zöldség-szójabab keveréket húsdarálón ledarál¬juk és a gombalevesbe, amely már felforrt, keverjük. Főleg majorannával, ízlés szerint más fűszerekkel ízesíthetjük. Szója¬galuskával dúsíthatjuk.
Sóágyon sült csirke: Egy kb. 1,5 kg-os csirkét megmosunk, hasüregét rozmaringgal bedör¬zsöljük. Két lábát összekötjük, a szárnyvégeket a szárnycomb mögé tekerjük. Zománcos tepsi¬be 1 kg sót simítunk el, ráfektet¬jük a csirkét. Előmelegített sütő¬ben, mérsékelt tűzzel, pirosra sütjük. Folyadék, vagy zsiradék hozzáadása nélkül, gyönyörű aranyfényesre sül. Húsa porha¬nyós marad. A grillezéssel egyenértékű étel. Párolt rizzsel és befőttel körítjük.
Vacsora: Sörpogácsa: 3 dl sört meglangyosítunk, egy ke¬vés lisztet, 2 dkg cukrot, 2 dkg élesztőt keverünk hozzá. Lan¬gyos helyre tesszük, hogy meg¬induljon a kovász érésé. 20 dkg ledarált tepertőt 2 dl tejföllel, 50 dkg liszttel, 3 dkg sóval, 0,5 dkg őrölt borssal, 2 tojással össze¬dolgozzuk a kész kovászt. 20 perces-időközönként kétszer szimplán, kétszer duplán hajto¬gatjuk, 15 percig hűvös helyen pihentetjük, majd 1,5 cm vas¬tagra nyújtjuk. A tetejét véko¬nyan megkenjük olvasztott zsír¬ral, és késsel berácsozzuk. Ki¬szaggatjuk, tetejüket tojással megkenjük és kisütjük: Lehető¬leg mindig melegen kínálj
Mit főzzek ma magamnak? 2
Reggeli: sajtos melegszendvics, tej.
Ebéd: Tejfölös zúzagulyás: 1 nagy fej vöröshagy¬mát felaprítunk és 3 evőkanál olajon megfuttatunk. 40 dkg csirkezúzát a hagymához adjuk, és fehéredésig süt¬jük. 1 evőkanál pirospaprikával megszórjuk és. 1 liter vízzel felöntjük. 1 evőkanál ételízesítővel „sózzuk", lefedve, kis lángon puhára főzzük. Ez alatt 50 dkg bur¬gonyát, 1 sárgarépát, 1 petrezselyemgyökeret, kis da¬rabka zellergumót kockákra vágunk. A zúzához adjuk, megborsozzuk, és addig főzzük tovább, amíg ezek is megpuhulnak. A levest egy kevés vízzel simára kevert 1 dl tejföllel dúsítjuk. Ha kell, utána sózzuk. - Tojásos rizottó: 1 sárgarépát, 1 kisebb zellert és 10 dkg gombát megtisztítunk, kockákra vágunk. Hozzá¬adunk 10 dkg mirelit, vagy konzerv zöldborsót és az egészet vajon megpároljuk. Hozzákeverünk 20 dkg megmosott rizst. 1 zöldségleveskockát 4 dl vízben felforralunk és ráöntjük a rizsre, megkeverjük, fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. 3 megtisztított főtt jóst kockákra vágunk és összekeverjük a zöldséges rizzsel. Tálaláskor egy merőkanalat kivajazunk és telenyomkodjuk rizottóval, majd kiborítjuk a tányérokra. A rizsgömböket reszelt sajttal megszórva kínáljuk.
Vacsora: Sztrapacska (juhtúros galuska): 5-6 burgonyát nyersen lereszelünk, összekeverünk 1 felvert tojással, kevés tejjel, kis sóval és annyi liszttel amennyi ahhoz szükséges, hogy a hagyományos galuskánál kissé lágyabb tésztát kapjunk. A szokásos módon forrásban lévő vízbe szaggatva kifőzzük: A leszűrt galuskákat forró zsiradékkal kikent edénybe rakjuk, tetejét megszórjuk juhtúróval (liptói), apró kockákra vágott sült szalonnával és így tálaljuk.
_________________
|