Pontos idő: 2017 nov. 25 07:29

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Édes sütik A - B - ig /feltöltve/
HozzászólásElküldve: 2011 dec. 07 15:28 
Tag (12677)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:153473(N)
A gyüjtő tartalma
Alaptészta recept /zsíros tésztaalap,linzertészta/
Áfonyás lepény
Ági-mix, a legolcsóbb sütemény
Almás béles
Almás piskóta.
Almás pite./vagy más gyüm9lcsből/
Almás rakottas
Almás sütemény. /Kevert/
Kevert almás.
Almás túrós linzer.
Almás-diós lepény.
Habos-almáspite
Almás muffin ,diétás.
Ánizsperecek. 1
Ánizsperecek 2
Aprósütemények - egy tésztából.
Aprósütemény
Olcsó aprósütemény./burgonyás/
Barackgombóc
Barackos lepény.
Barackos lepényke
Barna karácsonyi mézes
Beigli.
Fahéjas bejgli.
Burgonyás bejgli.
Fügebejgli.
Sült tökkel töltött bejgli.
Burgonyakrém-rétes
Burgonyás sütemény

Alaptészta recept./zsíros tészta, linzer tészta/
Hozzávalók (öt adaghoz): 1 kg liszt, 30 dkg cukor, egy teás¬kanál só, 2 csomag vaníliás cu¬kor, fél kg vaj vagy margarin, 3 tojás, átlátszó fólia.
A lisztet, a cukrot, a zsiradé¬kot és a tojásokat sima tésztává gyúrjuk. Majd gyorsan öt egyforma részre osztjuk, gömb formára alakítjuk, és egyenként átlátszó fóliába csomagoljuk, s legalább egy óra hosszat hideg helyen pihentetjük.


Áfonyás lepény.
Hozzávalók (4 személynek):
A lepényhez: 30 dkg liszt, 4 tojás, 1 csipet só, fél liter tej, másfél dl szódavíz; öt dkg margarin vagy vaj, 20 dkg áfonyalekvár.
Az almapüréhez:
75 dkg savanyú alma, 3 evőkanál cukor, 2 ek. citromlé, 1 csipet őrölt fahéj, 2 dl rum
.
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk. és feldaraboljuk. 2,5 dl vízben pár percig főzzük, hozzáadjuk a cukrot, ki¬csit pirítjuk. Kevés rummal és fahéjjal ízesítjük, lehűtjük.
A lepényhez a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, a sót és az ásványvizet, jó simára keverjük. A zsiradékot serpenyőben felforrósítjuk, a masszából 4 lepényt sütünk és tányérra tesszük adagonként. Rátesszük az almapürét, majd az áfonyalekvárt.

Ági-mix, a legolcsóbb sütemény.
Hozzávalók: 1 tojás, 25 dkg kristálycukor, 25 dkg liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 narancs, 1 citrom, 10 dkg' vaj (vagy margarin), 1 marék mazsola, fél bögre diópótló.

Az egy szem tojásfehérjét habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral, liszttel, s a többi hozzávalóval kikeverjük. A narancsnak és a citromnak a levét és reszelt héját beletesszük azt is hozzáadjuk, mazsolát, diópótlót, majd óvatosan összekeverjük a tojáshabbal. Kivajazott, lisztezett mély tepsiben vagy tortaformában sütjük ki. Porcukorral megszórva, kockára vágva kínáljuk.

Almás béles.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy 10 dkg zsír, 2 kanál cukor,' 1egész tojás, 1 kanál tejföl, egy csipet só; a töltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg cukor, fahéj
Töltelék: az almát legyaluljuk uborkagyalun, a, cukorral addig pároljuk, amíga levét el nem főtte. Fahéjjal ízesitjük, ha kihűlt, a tésztára kenjük. Az anyagokat összegyúrjuk, a tésztát két lapba kinyújtjuk. A nagyobbik lapot tepsibe helyezzük, s egy marék dióval vagy finomzsemlemorzsával meghintjük: rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot A tetejét tejjel vagy tojással megkenjük és megsütjük. Sütés után deszkára borítjuk, kockára vágjuk, cukorral meghintjük:

Almás piskóta.
Hozzávalók: 30 dkg babapiskó¬ta, 1 kg alma, 5 dkg vaj, 4 evőkanál baracklekvár, 5 dkg dió, 1 csomag vaníliás cukor, cukor, rum.
Az almát megtisztítjuk, és lereszeljük. Vajon addig pároljuk, míg teljesen péppé fő. Még melegen hozzákeverjük a baracklekvárt, darált diót, vaníliás cukrot- és 1 evőkanál cukrot. Többszöri kevergetés közben kihűtjük. Közben 5 evőkanál cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk, á tűzről levéve ízesítjük 2 evőkanál rummal.
Egy püspökkenyér formát kibélelünk zsírpapírral, alját és oldalát szoro¬san kirakjuk a szirupban megmártott babapiskótával. Ráterítjük az almakrém felét; majd megint egy sor szirupba mártott piskóta következik, amire rásimítjuk a maradék almakrémet. Utoljára lefedjük szirupba mártott piskótával. Tetejét enyhén megnyomkodva, nehezékkel lepréselve, egy napig hűtőszekrénybe tesszük. Másnap kiborítjuk a formából, leszedjük róla a papírt. Szeletelve kínáljuk, tejszínhabbal díszítve.

Almás pite./vagy más gyümölcsből/
Az évszak adta gyümölcsökből süssünk.
A látszólag könnyen elkészíthető étkeket szokták leginkább elrontani még tapasztalt háziasszonyok is. Egyszerű sütemény az almás pite is, s mennyi rosszat ettem már!
Tavasszal epres a korong, medvehagymás a pogácsa, ősszel a szilva szezonja következik és így tovább.
Mostanság minden konyhában almás pite sül hétvégente,
A fő titok abban rejlik, hogy parányi olajon megdinszteljük a lereszelt almát, ízesítjük kedvünk szerint cukorral, fahéjjal, s darabos dióval a nem túl puha masszát.
A tészta hozzávalói: 50 dkg liszt, 1 margarin, 12 dkg porcukor, 1 tejföl, 1 sütőpor, 3 tojás sárgája. Gyorsan kell összedolgoz¬ni az anyagokat, mert kezünk melegétől „megfő" a tészta. Két lapot nyújtunk belőle, olyan nagyobb tepsi méretűt, az alsó lapra simítjuk a megdinsztelt, kihűlt almamasszát, rátesszük a másik lapot, megszurkáljuk villával a tetejét, aztán be a sütőbe. A tészta pirossága mutatja, ha elkészült a mű.

Almás rakottas.
Négy nagyobb almát meghámozunk, megmosunk, a magházat kivesszük, majd apró kockára vágjuk. 7 deka vajat vagy margarint 25 deka cukorral és 4 tojássárgájával habosra kéverönk, hozzáadunk 3 tejben áztatott és kinyomkodott zsemlét, 8 deka darált dióbelet, egy citrom reszelt héját. Végül hozzákeverjük a négy tojásfehérje keményre vert habját. Torta ostyalapot helyezünk egy tűzállá tálba; arra rárétegezzük a felaprított alma egy részét, rákenjük a krém egy részét, és befedjük egy másik ostyalappal. Ezt vékonyan megkenjük baracklekvárral; majd rárétegezünk ismét az almából, krémből, és ismét az ostyalap következik. A tetejére egy réteg krém kerüljön. Lassú tűzön szép pirosra sütjük, tálaláskor vaníliás porcukorral megszórjuk.

Almás sütemény. /Kevert/
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg kristálycukor, 1 cs vaníliáscukor, 2 db egész tojás, 1 db citrom leve (v. natur citromlé), 40 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 szódabikarbóna, 60 dkg nagylyukú reszelőn lereszelt alma, 10 dkg darált dió.
A cukrot, tojásokat és a citromlét jól összeke¬verjük. A lereszelt almát -a leve kicsavarása nélkül- hozzákeverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a diót, majd a cukros-almás anyaghoz adjuk. Amennyiben az alma kevésbé lédús, elég sűrű masszát kapunk, amit a zsírozott-lisztezett tepsiben keverőkanállal elegyengetünk. Sütés után csokimázat teszünk rá.

Csokimázat készíthetünk vajjal vagy étolajjal:
I. 12 dkg porcukrot összekeverünk 3 ek kakaóval, 2 ek forró vízzel, majd adunk hozzá 5 dkg vajat (margarint), kicsit kikeverjük, hogy sűrű mázt kapjunk.
ll. 20 dkg porcukorhoz adunk 2 ek kakaót, 2 ek étolajat és 3 ek forróvizet Jól elkeverjük.
Mindkét máznál érvényes:
Ha hideg tésztára tesszük, ajánlatos a mázt néhány percre melegre (pl. takarék gázlángra) tenni, hogy langyos legyen, mert így lesz szép fényes.
Ha meleg tésztára tesszük, akkor nem szükséges a langyosítás. A csokimáz sokat édesít a süteményen, ezért, aki a kevésbé édes kedvelője, 3-5 dkg cukorral vegyen kevesebbet)
Nagyon kellemes ízt ad a sütinek, ha a dióval együtt 1-2 kanál darált kávét is keverünk bele.

Kevert almás.
A 30 dkg lisztet elkeverjük 3 egész tojással és 1 cs sütőporral, 30 dkg reszelt almával, egy kevés őrölt fahéjjal és kevés tejjel simára keverjük. A tetejét durvára vágott dióval meghintjük: Zsírozott, lisztezett tepsiben lassú tűznél megsütjük. Nagyon finom, egyszerűen készíthető édesség!

Almás túrós linzer.
Hozzávalók: egy 26 cm¬es gyümölcstorta formá¬ban való készítéskor:
A linzer tésztához szük¬séges
27 dkg liszt, 18 dkg vaj vagy marga¬rin, 9 dkg porcukor
A töltelékhez:
25 dkg túró, 1/2 cs. vaníliás cukor ,10 dkg cukor, 5 dkg mazsola 1/2 citrom reszelt héja ,3 db tojás, 2-3 db alma.
A lisztet a megszitált porcukorral összekeverjük, a margarint belemorzsoljuk, és a tésztát összegyúrjuk. A tortaformát kiolajozzuk, és búzadarával meghintjük. A linzert kerek formára kinyújtjuk (a sütőformánál 2-3 cm-rel nagyobbra). A tésztát belesimítjuk a formába, villával megdöfködjük. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon halvány barnára sütjük (idő: kb. 8-10 perc).
A töltelékhez a túrót villával áttörjük, belekeverjük a vaníliát, a citromhéjat, a megmosott, lecsöpögtetett mazsolát. A tojásokat kettéválasztjuk. A cukor felét a tojás sárgákkal kikeverjük, és a túróba keverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, a végén ehhez adjuk a maradék cukrot, és az egészet óvatosan a túróhoz keverjük - vigyázva, hogy a tojás fehérjét ne törjük össze. A tölteléket a tészta tetejére simítjuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágva a túró tetejét teljesen beborítjuk -azokkal. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. Egy órát.

Almás-diós lepény.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 25 dkg sütőmargarin, 2 dl tej¬föl, 1 tojás és 1 tojássárga, 5 dkg porcukor, 1 pú¬pozott teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál só, a töltelékhez 1 kg alma, 10 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa, 10-15 dkg kristálycukor, 1 csa¬pott teáskanál őrölt fahéj, a tészta tetejére 1 tojás.
A lisztet nagy tálba szitáljuk. Közepébe vájjunk mélyedést, ahová beöntjük a tej¬fölt, tojást, cukrot, sü¬tőport, sót és az apróra vágott margarint. Gyúrjuk jól össze. A cipót kétharmad-egy¬harmad arányban vágjuk el, és addig pihentessük, míg a töltelék el nem készül. Az almát mossuk meg, csumázzuk ki és héjastól reszeljük le, nyomkodjuk ki. A nagyobbik tésztadarabot nyújtsuk jócskán belisztezett deszkán tepsi nagyságúra, majd a tepsit úgy béleljük ki vele, hogy pereme is legyen. Szórjuk rá a zsemlemorzsával kevert diót, és osszuk el rajta a reszelt almát.
Hintsük rá a cukrot és a fahéjat, ezután borítsuk be a másik, vékonyra nyújtott tésztadarabbal. A felvert tojással kenjük meg a tetejét. Villával szurkáljuk meg. Tízpercig előmelegített, forró sütőbe toljuk a tepsit, 15 percig közepes lángon, majd 20 per¬cig takaréklángon süssük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezután vágjuk szeletekre vagy kockákra.

Habos-almáspite
Hozzávalók: (a tésztához) 35 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg langyos tejben megfuttatott élesztő, fél dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliáscukor, 1 citrom leve és héja, 2 tojás, egy csipet só.
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és két cipóra osztjuk.: Amíg kel, addig egy közepes' nagyságú tepsit kizsírozunk és kilisztezünk. Az egyik cipót kinyújtjuk, és beletesszük a tepsibe, majd zsemlemorzsával megszórjuk~: A töltelékhez másfél 'kiló almát lereszelünk és megpárolunk; A kihűlt darált almát összedolgozzuk 10¬12 dkg darált dióbéllel; fél üveg házi baracklekvárral, egy citrom levével, pár csepp rummal,12 dkg, porcukorral és kevés fahéjjal. A keveréket egyenletesen szétterítjük a tésztán, majd beborítjuk a tészta másik felével. A tésztát villával megszurkáljuk, hogy jól levegőzzön és átsüljön. Három tojás fehérjéből (plusz cukor, citromlé) készült habbal bevonjuk, és közepes lángon megsütjük.

Almás muffin ,diétás.
Hozzávalók (bögrével mérve): 2 bögre durumliszt 112 bögre glukonon vagy más édesítőszer, pl. Canderel (ha folyékony édesítőszert használunk, akkor persze jóval kevesebb; meg kell nézni, hány csepp felel meg 1 kockacukornak, és kb. 10-12 kockacukornak megfelelő mennyiséget kell hozzátenni a tejhez, illetve . kefirhez keverve) 1/2-1 kiskanál só ízlés szerint 1 kiskanál szódabikarbóna 1 kiskanál fahéj (ha megenge¬dett, ha nem, helyette 1 citrom reszelt héja) .
Ezeket a száraz hozzávalókat egy tálban jól össze kell. keverni -;
A többi hozzávaló a következő: 3-4 alma meghámozva és lereszelve ,5 dkg vaj vagy sütőmargarin 1 bögre tej vagy kefir 1 egész tojás vagy csak a fehérje.
A vajat megolvasztjuk, a száraz keverékhez öntjük a tejjel, tojással együtt és hozzáadjuk a reszelt almát, összekeverjük. Sűrű, krémszerű masszát kapunk. Ha túl száraz, sűrű lesz, tegyünk hozzá még egy kis tejet. Kivajazott muffinformákba töltjük, közepes hőmérsékletű sütőben világosbarná¬ra sütjük, kb. 20 perc alatt megsül. Nagyon finom és omlós.

Ánizsperecek. 1
Hozzávalók 14 dkg lisztből, 7 dkg vajból, 10 dkg cukorból, 1 fél citrom lereszelt héjából, 1 mokkáskanálnyi ánizsmagból 1 tojás hozzáadásával tésztát gyúrunk. Ebből pereceket formálunk. Felületüket megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk kristálycukorral és megsütjük.

Ánizsperecek 2
15 dkg vajat, 20 dkg cukrot, 25 dkg lisztet, kevés citromhéjat, 1,5 dkg ánizsmagot, 2 egész tojást összegyúrunk. Ebből apró pereceket for¬málunk, tojásfehérjével megkenjük és porcu¬korral meghintve lassú tűznél megsütjük.

Aprósütemények - egy tésztából.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg cukor, 25 dl zsiradék, 2 tojás, egy fél kk sütőpor, citrom héja. A sült tészta egy részéből félholdakat és karikákat vágunk ki, melyeket csokoládémázzal öntünk le és esetleg reszelt dióval szórunk meg. A maradék sült tésztát szétmorzsoljuk, rummal meglocsoljuk és hozzáadunk egy kevés málna, vagy ribizlidzsemet. Ezt a keveréket az átvágott tészta közé tesszük, melyet a másik részből sütöttünk. A tésztát tojásfehérjés mázzal vonjuk be és kockára vágjuk.

Aprósütemény.
25 deka mézet felmelegítünk, majd keverés közben felolvasz¬tunk benne 10 deka vajat: Ekkor hozzáadunk egy egész tojást és két tojás sárgáját, 10 deka cukrot és összegyúrjuk: Őrölt fahéjjal ízesítjük. Kb. 3 milliméter vastagságúra nyújtjuk és pogá¬csaszaggatóval, meg különböző mintájú kiszúróval kiszúrjuk. Tetejét megkenjük tejföllel kevert tojásfehérjével, majd min¬den darabot feldíszítünk fél dióval, mogyoróval, zselédarabbal, hámozott mandulával, apró cukorral. Vigyázva szép világosra sütjük. Nagyon gyorsan sül!

Olcsó aprósütemény./burgonyás/
Hozzávalók: 20 dkg burgonya, 20 dkg margarin, 20 dk porcukor, 50 dkg liszt, 1 tojás, csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só.
A burgonyát héjában megfőzzük, melegen áttörjük, és össze gyúrjuk a többi nyersanyaggal A tésztát kinyújtjuk félujjnyi vastagságura, kis korongokat szúrunk ki belőle, majd kizsíro¬zott tepsibe helyezzük, megkenjük a felvert tojással, és a sütő¬ben - közepes hőmérsékleten - világosra sütjük. 2 korongot lekvárral összeragasztunk.

Barackgombóc.
Nem kifejezetten sütemény inkább édes fogás, az ebéd része. Az asztalra gyakrabban kerül szilvás, mint barackos gombóc, pedig finom, főként, ha a nagyi receptje szerint készítjük Készítsünk ki az asztalra hat deka vajat, 2 tojás sárgáját, 1 egésztojást, 15 deka friss tehéntúrót, csipet sót, másfél csomag sütőport, lisztet.
A vajat, a tojásokat habosra keverjük el, az alaposan elmorzsolt túrót kevés sóval, sütőporral és annyi liszttel, hogy könnyű tésztát kapjunk, jól eldolgozzuk. Fél centisre nyújtjuk a kilisztezett deszkán a tésztát, négyzeteket vágunk belőle, közepére fél-fél barack kerül, nagyon jó hozzá a nyáron eltett befőtt, természetesen kimagozva, levét lecsurgatva. A tésztát határozottan rányomogatjuk a töltelékre, gombócokat formálunk, amelyeket forró, enyhén sós vízben 10 percig főzünk. Aranyszínűre pirított zsemlemorzsában forgatjuk meg az egyenként kihalászott gombócokat, és azon melegében, porcukrot mellékelve a tálhoz, leves után helyezzük az asztalra.

Barackos lepény.
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 30 dkg porcukor, 80 dkg sárgaba¬rack, 15 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 1 tojás, 2 tojássárgája, fél ta¬sak sütőpor, 1 evőkanál tejföl.

A lisztbe belekeverjük a sütőport és a vajat. Hozzáadjuk a tojóssárgáját, valamint az egész tojást, és 25 dkg porcukorral, 1 evőkanál tejföllel tésztává gyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk, tepsibe tesszük, rászórjuk a darált diót. A sárgabarackot forró vízbe mártjuk, hogy lehúzhassuk a héját. Ezután kettévágjuk, a magját kiveszszük, és a fél barackokat porcukorba mártjuk. A cukros gyümölcsöt lefelé fordítva sorba rakjuk a tésztán. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Miután kihűlt, kockára vágjuk, és porcukoral meghintve tálaljuk.

Barackos lepényke.
25 deka vajat vagy margarint jól kikeverünk 20 dekaliszttel, 2 tojás sárgájával, 10 deka cukorral és kiskanálnyi reszelt' narancshéjjal. Ha jól kidolgoztuk, fél centi vastagságúra nyújtjuk és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd tepsiben pirosra sütjük. Mindegyik közepébe még forrón ráteszünk fél-fél sárgabarackot, amelyet előzetesen kissé megpároltunk és megszórjuk vaníliás cukorral. (Barackdzsemmel is igen jó.) Az adagok - a süteményeket kivéve - általában 4 személyre, értendők.

Barna karácsonyi mézes.
Hozzávalók: 25 dkg méz, 13 dkg cukor, só ,7 dkg vaj; 6 dkg sertészsír, evőkanál tej, 5 csepp citrom aroma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 50 dkg liszt, tasak sütőpor, 30 dkg apróra vágott, vagy darált mogyoró, sűrített, de nem cukrozott tej.

A mézet, a cukrot, a sót, a vajat, a zsírt és a tejet tegyük jénai tálba, és lassan melegítsük fel. Ha teljesen felolvadt, hagyjuk majdnem teljesen kihűlni. A masszához adjuk hozzá a citrom aromát, a fahéjat és keverjük össze. A sütőporral összekevert liszt 2/3 részét-gondos szitálás után - evőkanalanként adagolva keverjük a masszához. A megmaradt liszthez adjuk hozzá az őrölt mogyorót, és gyúrjuk a tésztába. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk vékonyra, és kerek vagy szögletes formákat szaggassunk belőle. Vajjal kikent tepsibe téve a figurákat kenjük meg vékonyan sűrített tejjel, Közepesen előmelegített sütőben kb. 10-16 percig kell sütni.

[b]Beiglik[/b]
Beigli.[b][/b]
Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy. margarin, 10 dkg zsír, 7 dkg porcukor, ke¬vés só, 1,5 dkg élesztő; 2db tojássárgája; 1 dl tej a töltelékhez: 50 dkg darált dió vagy mák, 20 dkg cukor, 3 dl tej, 3 dkg mazsola, kevés vaníliás cukor és fahéj 1 db citrom reszelt héja, 1 kanál méz (10 személyre)
Egy tálban a lisztet a zsíradékkal elmorzsoljuk, majd a, langyos tejben oldott élesztővel, a tojások sárgájával, a porcukor és a só hozzáadásával tésztát gyúrunk. Ebből 4 db kis cipót formázunk; majd fél órát hűtőszekrényben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A cukrot a tejjel, a vaníliáscukorral, a reszelt citromhéjjal, egy kanál mézzel felforraljuk, 1-2 percig forrni hagyjuk, hozzáadjuk a darált diót vagy mákot, jól elkeverjük benne, majd kihűtjük Kihűlés után 4 egyenlő részre osztjuk. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, a tölteléket ráhelyezzük, szorosan feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük, majd meleg helyen fél órát pihentetjük, s a tojás fehérjével megkenve hűtőbe helyezzük. 20-25 perc múlva közepes hőmérsékletű sütőben sütjük

Fahéjas bejgli.
Három deka élesztőt 1 deci langyos tejben felfuttatunk. 1 kiló lisztet 50 deka margarinnal összemorzsolunk, s beleteszünk 3 egész tojást, 6 dkg kristálycukrot, egy kevés sót és ízlés szerinti mennyiségben fahéjat, valamint citromlét. Ehhez hozzáöntjük a megkelt élesztőt, s a masszát föleresztjük 3 deci tejjel. A tésztát alaposan összedolgozzuk, letakarjuk és meleg helyen kelesztjük.
A töltelék: 40 deka darált diót vagy mákot keverjünk össze 20 deka porcukorral, 8 deka mazsolával, egy fél citrom lereszelt héjával és - tetszés szerint - fahéjjal.

Burgonyás bejgli.
Langyos tejben futtassunk föl 1 deka élesztőt: Gyúrjunk össze 30 deka lisztet ugvancsak 30 deka főtt, áttört burgonyával. Az „alapanyaghoz" adjunk hozzá 8 deka zsírt, egy csipet sót, továbbá 1 egész tojást és megkelt élesztőt. A tésztát pihentessük jó félórát; majd osszuk kétfelé, takarjuk le és kelesszük újabb 2-3 órán át.
A töltelék: a 15-15 deka burgonyához adjunk 8 deka vajat, 1 egész tojást, 8 deka porcukrot, 8 deka darált diót és tetszés szerint mazsolát, reszelt citromhéjat.

Fügebejgli.
25 deka finomlisztet és 25 deka főtt, áttört burgonyát morzsoljunk össze 6 deka vajjal. Adjunk hozzá langyos, cukros tejben felfuttatott 2 deka élesztőt, 3 deka cukrot, 2 deci tejet és 2 tojás sárgáját. A tésztát alaposan dolgozzuk össze, majd pihentessük 15 percig.
A töltelék ennek a bejglinek a különlegessége: főzzünk meg fél kiló fügét és kétszer daráljuk le húsdarálón, majd pedig tegyünk bele tetszés szerinti mennyiségű citromhéjat.
Vigyázat: ha nemcsak az ízre, hanem a küllemre is ügyelünk, a bejglirudakat - a megtöltés után - kenjük meg tojással és is¬mét kelesszük. Mielőtt beteszszük az előmelegített sütőbe, ne felejtsük el még egyszer tojással megkenni és villával megszúrkálni, hogy a tészta ne töredez¬zen.

Sült tökkel töltött bejgli.
Öt deka élesztőt megfuttatunk 2 deci langyos tejben. Közben fél kiló lisztet összemorzsolunk 15 deka zsírral, egy tojássárgájával, kevés sóval. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és alaposan összegyúrjuk. Két részre osztjuk, majd letakarva, langyos helyen legalább fél óráig kelni hagyjuk. Közben a sütőben-szokásos módon - megsü¬ünk kb. egy kiló sütőtököt, majd kiskanállal kikaparjuk a húsát. Ezt elkeverjük egy reszelt almával, 10 deka porcukorral és egy evőkanál rummal. A közben megkelt tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és összetekerjük. Kizsírozott tepsibe rakjuk a két bejglit, még fél órán át tovább kelni hagyjuk, majd megkenjük egy tojásfehérje keményre vert habjával. Közepes tűzön, sütőben lassan pirosra sütjük.

Burgonyakrém-rétes
Hozzávalók: rétestészta, 4 db sós vízben főtt burgonya, 5 tojás,
5 ek porcukor, 1 citrom
Elkészítése; meggyúrjuk a rétestésztát, majd egy órára pihenni hagyjuk. A héjában főtt burgonyát meghámozzuk szitán áttörjük. Az öt tojás sárgáját őt csapott evőkanál porcukorral habzásig keverjük, egy nagy citrom héját finomra vágjuk, majd a levét is a krémhez adjuk: A tojások fehérjét kemény habbá verjük, s ezt is a töltelékhez keverjük: A rétestésztát vékonyra nyújtjuk, olvasztott margarinnal kissé meglocsoljuk, rákenjük a tölteléket. Felcsavarjuk és kivajazott tepsiben, közepes tűznél szép pirosra sütjük.

Burgonyás sütemény.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 dkg margarin, 1 tojás, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál víz, fél kanál szódabikarbóna.
Elkészítése: A fölsoroltakat összedolgozzuk; kettéosztjuk, kinyújtjuk, két lapot sütünk belőle.
Krém: 1/2 kg megfőzött, áttört burgonya, 15, dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 margarin, 3 kanál rumaroma, 1 kiskanál kakaópor. Ezeket elkeverjük ,a lapok közé simítjuk. Csokimáz: 10 dkg margarint langyosra melegítünk, hozzáadunk 3 kanál kakaóport egy kis porcukorral. A sütemény tetejére kenjük vizes kézzel, főzni ezt nem kell.

_________________
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron

45,854,634 Megtekintve


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség