Pontos idő: 2024 márc. 28 21:37

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Édes sütik S - Z - ig /feltöltve/
HozzászólásElküldve: 2011 dec. 07 22:21 
Tag (18330)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:153487(N)
A gyüjtő tartalma
Sárgabaracklekváros linzer.
Somlói galuska.
Sütemény bomba
Sütemények mikrohullámúban.
Torta.
Piskóta..
Mákos sütemény.
Csokoládés
Sütőtöklepény
Sütőtökös szelet
Szamócakrémes.
Székely pogácsa.
Szilvás lepény.
Szilvás lepény egyszerűen.
Hanklis.
Szilvás lepény
Szilveszteri sütemény
Színes teasütemény.
Szőlős rétes
Szűkesztendő-tészta
Teasütemény.
Tejfölös pite.
Tejfölös túrókocka
Tízperces kuglóf
Töltött diós (vagy mogyorós) csó¬k.
Töltött kávésszelet.
Túrós kókuszcsók.
Vargabéles
Túrós lepény 1
Túrólepény. 2
Túrós lepény. 3
Túrós pite
Túrós sütemény.
Túrás s0temény.
Túrós szelet.
Ünnepi édesség.
Valentin-napi szívek.
Vaníliás kiflik
Egyszerű vaníliás kifli.
Vaníliás perec

Sárgabaracklekváros linzer.
20 dkg lisztet összedolgozunk 1 egész tojással, 15 dkg cukorral, 15 dkg margarinnal és 5 dkg darált mandulával, vagy dió béllel. Tepsibe simítjuk, megkenjük baracklekvárral és megszórjuk 15 dkg durvára vagdalt dióval. Tetejét vékonyra vágott almaszeletekkel szorosan bebo-rítjuk és megszórjuk 15 dkg porcukorral. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Somlói galuska.
Gundel Károly éttermének főpincére, Gollerits Károly volt a kitalálója és az elkészí¬tője is az első somlói galuská¬nak. Kell hozzá piskótatészta. Készüljön 8 tojásból, 16 dkg lisztből, 2 dkg kakaóból. A sár¬gakrémhez egy liter tej, vaníliarúd, 4 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 3 dkg liszt. A szi¬ruphoz 2 dkg cukor, 3 dl víz, narancshéj, citromhéj. Kell még hozzá málna, vagy ba¬rackíz. A tetejére kakaópor, cukrozott tejszínhab, csokolá¬déöntet, dióbél, mazsola, rum. Az eredeti recept ily módon alakult, de azóta ahány cuk¬rászda, ahány étterem, annyi¬féle somlói galuskát kóstolha¬tunk. Ami egyáltalán nem baj, minden cukrász saját és ven¬dégei szája íze szerint alakít¬gatta az eredetit, viszont a lé¬nyege megmaradt. A krémes, öntettel nyakon borított pis¬kóta jól lehűtve kitűnő cse¬mege minden főétkezés után.

Sütemény bomba
Egyszerű piskótatésztát sütünk, amelyet kihűlve, kockákra vágunk. Egy nagy üvegtálat kibélelünk egy sornyi kockával, s meglocsoljuk rumos ananászlével. Erre rászórunk egymás hegyére-hátára málnát, epret, szamócát, kandírozott gyümölcsöket, citrom- és narancshéjat, diót, mazsolát, s vékonyan rásimítunk tej¬színhabot. Ismét meglocsolt kockapiskóta következik a gyümölcstobzódással és a tejszínhabbal, de úgy, hogy fölfelé keskenyedik e rakás, piramis vagy gúla lesz belőle. A legtetejére takaros halom kerül a tejszínhabból, s leöntjük olvasztott csokoládéval, a nyomaték és a gusztus miatt. Fenséges ez az elképzelhetetlen gazdagságú delikátesz!

Sütemények mikrohullámúban.
Sokszor előfordul, hogy megkí¬vánunk egy kis süteményt, vagy váratlan vendégeinket szeretnénk megkínálni valamivel, de se időnk, se kedvünk sütkére¬zésbe fogni. Ám ezen könnyen segíthetünk, ha van a háztartá¬sunkban mikrohullámú készül¬ék - ma már a legtöbb háztar¬ásban van -, valamint tortapor vagy liszt, sütőpor, vaj, marga¬rin, tejföl, tej, valamint lekvár, befőtt. Ezekből tíz perc alatt varázsolhatunk süteményt. Kell még hozzá jénai tál vagy annak teteje

Torta.
Tortaporból a használati tanácsadó szerint kikeverjük a szükséges mennyiséget. Amennyiben egész tortát akarunk ké¬szíteni, jénai tálban keverjük, és csak egy-két lapot, akkor a tál tetejébe simítsunk a tésztá¬ból maximum egycentis réteget. A legtöbb készülékben 3-5 perc alatt a legerősebb fokozaton..--készre süthetjük. Deszkára, vagy hideg tortástálra helyez¬zük, és süthetjük a következő lapot, vagy lehűlés után a vas¬tagabb tésztát felvágjuk. Vaní¬liás porcukorral meghintjük vagy, töltelékkel rétegezzük.

Piskóta..
Egy laphoz 2 evőkanál lisztet, 2 evőkanál porcukrot, 1 egész tojást, 5 deka vajat vagy marga¬rint késhegynyi sütőporral si¬mára keverünk, jénai tetejébe simítjuk és megsütjük.

Mákos sütemény.
Egy laphoz 2 evőkanál lisztet, 2 evőkanálporcukrot, 2 evőka¬nál mákot, 1 egész tojást, 5 deka vajat vagy 2 evőkanál tejfölt és fél citrom héját és levét számí¬tunk, valamint csapott mokkás¬kanál sütőport. A lisztbe elke¬verjük a sütőport, a mákot a cu¬korral együtt kávéőrlőn megda¬ráljuk, hozzáadjuk a liszthez, belékeverjük a vajat vagy tej¬fölt, a citrom lereszelt héját és- levét, majd a tojással simára ke¬verjük. Megsütjük. Háromszo¬ros adagból egy közepes jénai tálban olyan vastag tésztát ka¬punk, amit vaníliás cukorral megszórva, töltelék nélkül is fo¬gyaszthatunk.

Csokoládés.
Egy tortához öt evőkanál lisztet, egy zacskó sütőport, 10 deka vajat, 3 tojást, 2 evőkanál kakaóport, 1 deci tejfölt, 5 evő¬kanál porcukrot, esetleg 2-3 evőkanál rumaromát keverjünk össze úgy, hogy előbb a liszthez tesszük a sütőport, majd a tej¬fölben megduzzasztjuk a ka¬kaóport, és az egészet összedol¬gozzuk. Ebből a mennyiségből három lapot süthetünk vagy egy tortát, amit porcukorral hintve töltés nélkül is fogyaszt¬hatunk.
Töltelékek.
Legegyszerűbb a felvágott tésztát lekvárral, dzsemmel megtölteni, vagy a lapot beken¬ni. Gyorsan készíthetünk vajas tölteléket azonos mennyiségű vajból, cukorból kikeverve, amelyet ízesíthetünk kakaóval, rum- vagy vérnarancsaromá¬val, citrommal, gyümölcslevek¬kel. Pudingporból is készíthe¬tünk tölteléket, de tojással, cu¬korral túróból is, amelyet íze¬síthetünk citrommal, kaporle¬véllel.
Díszítés
A lapok vagy a torta tetejére helyezhetünk friss vagy befőtt gyümölcsdarabokat. Az egész tetejét vagy a szeleteket kistá¬nyérra helyezve bevonhatjuk tejszínhabbal és megszórhatjuk csokoládédarával.

Sütőtöklepény.
Egy kg felda¬rabolt tökbelsőt minimális víz¬zel, egy citrom vagy narancs re¬szelt héjával és levével puhára főzünk. Levét leöntve turmixol¬juk. Összeforgatjuk 3 tojássárgá¬jával, 1 dl tejföllel vagy tejszínnel 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, és vaníliaízesítővel és csipetnyi szerecsendióporral, végül a tojá¬sok keményre vert habjával. Vaj¬jal kikent, lisztezett tepsibe önt¬jük s-40 perc alatt megsütjük.

Sütőtökös szelet.
Hozzávalók:
35 dkg simaliszt, csipet só, 10 dkg darált dió, 20 dkg vaj vagy margarin, 1-1 csomag sütőpor és vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 20 dkg fi¬nomra reszelt nyers sárgarépa vagy 20 dkg megsült, de már kihűlt, pürésített-sütőtök.
A lisztben elkever¬jük a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot, valamint a darált diót. Ebben morzsoljuk el a vajat, végül összedol¬gozzuk a répával vagy a sütőtökkel. Két rész¬re osztjuk és ki¬nyújtjuk.
Az-egyik lapot a ki¬kent tepsibe téve meg¬kenjük savanykás lek¬várral, majd ráborítjuk a másik lapot. A tetejét villával megszur¬káljuk, tejjel megken¬jük, és így kerül az előmelegített sütőbe. Kb. 25 perc alatt kész. Vaníliás cukrot szór¬hatunk rá.

Szamócakrémes.
Hozzávalók: A tésztához: 7 tojás, 15 dkg cukor, 1 kávéskanál sü¬tőpor, 1 citrom reszelt héja, 16 dkg liszt. A krémhez: fél zacskó vaníliás pudingpor, 20 dkg cu¬kor, 2 dl tej, 14 dkg vaj, fél dl rum, 30 dkg eper. A zseléhez: 2 dl fehérbor, 5 dkg cukor, fél dkg zselatin. A díszítéshez: tejszín¬hab, eper.
Az egész tojásokat a cukorral jól kikavarjuk (vízgőz felett könnyebb!),. belekeverjük a sütőport, reszelt citromhéjat, végül a lisztet. Kivajazott, lisztezett formában, előmelegített sütőben megsütjük. (180 fokon). A pu¬dingporból, 5 dkg cukorból a tejjel sűrű pudingot főzünk, amit lehűtünk. A vajat habosra keverjük a 15 dkg cukorral. Be¬letesszük a kihűlt krémet, és rummal ízesítjük. Tíz dkg epret áttörünk, ezt is a krémhez ke¬verjük. A kihűlt piskótát három lapba vágjuk, megtöltjük a krémmel és félbe vágott epersze¬mekkel. A krémmel kívülről is bevonjuk a tortát. A bort a cu¬korral felmelegítjük. Amikor a cukor elolvadt, hozzáadjuk a fél dl vízben feloldott zselatint. Állandó keverés mellett forrás¬pontig melegítjük, majd addig hűtjük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor a tortát leöntjük a zselével és lehűtjük. Tetejét eperszemekkel és tejszínhabbal díszítjük.

Székely pogácsa.
6 deci rozslisztet összekeve¬rünk 4 és fél evőkanál felmele¬gített mézzel. Amikor langyos¬ra hűlt, hozzáadunk 4 egész to¬jást, egy tojás sárgáját, egy ká¬véskanál őrölt fahéjat, kés¬hegynyi porrá tört szegfűsze¬get, egy citrom reszelt héját és egy kávéskanál szódabikarbó¬nát. Alaposan összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, majd kb 3 milli¬méter vastagságúra nyújtjuk. Közepes nagyságú pogácsa¬szaggatóval kiszúrjuk, megkenjük tejföllel kevert tojásfe¬hérjével és mindegyik koron¬gocska közepére teszünk egy hámozott mandulát vagy fél dióbelet. Kizsírozott tepsiben; sütőben megsütjük és utána néháy napig állni hagyiuk.hogy meglágyuljon.

Szilvás lepény.
Fél kiló lisztet összegyúrunk 3 deka, kevés, cukros tejben ke¬lesztett élesztővel és egy tojás sárgájával, valamint annyi lan¬gyos tejjel, hogy könnyű fogású tésztát kapjunk. Ekkor még alaposan beledolgozunk 10 de¬ka olvasztott margarint és kelni hagyjunk. Ezután kizsírozott zománcozott tepsibe simítjuk a tésztát kb. kisujjnyi vastagon, sűrűn telerakjuk félbevágott, kimagvazott szilvával, meg¬szórjuk kristálycukorral és fa¬héjporral, majd hideg sütőbe toljuk és lassan melegítjük a sü¬tőt, hogy a tészta közben is kel¬jen. Mérsékelt tűzön megsütjük, megszórjuk porcukorral és koc¬kára vágjuk.

Szilvás lepény egyszerűen.
Fél kiló lisztet elmorzsolunk egy tojássárgával és 3 deci lan¬gyos tejben megfuttatott élesz¬tővel. Addig gyúrjuk, hogy könnyű tésztát kapjunk. Ekkor jól beledolgozunk 10 deka ol¬vasztott margarint, és letakarva kelni hagyjuk. Ekkor kivaja¬zott, zománcos tepsibe simítjuk kb. kisujjnyi vastagon, majd sű¬rűn beborítjuk kimagvalt szil¬vával. Megszórjuk kristálycu¬korral és őrölt fahéjjal, majd hi¬deg sütőbe tesszük és a sütőt lassan melegítjük, hogy a tészta tovább keljen. Mérsékelt tűzön megsütjük, megszórjuk porcu¬korral,_és kockára vágva tálaljuk.

Hanklis.
Erdélyben készülő szilvás le¬pény. 40 deka lisztet összedol¬gozunk másfél deci langyos tej¬ben megfuttatott élesztővel, egy tojássárgával, 6 deka olvasztott vajjal, csipetnyi sóval és annyi langyos tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk.Letakarva, meleg helyen kelesztjük, majd lisztezett deszkán kisujjnyi vas¬tagra nyújtjuk. Kivajazott tep¬sibe tesszük, és sütőben kissé elősütjük. Ekkor beborítjuk ki¬magvalt, kettévágott szilvával. (Ez kb. egy kiló lesz). Egy egész tojást felverünk, simára keve¬rünk 2 deci tejföllel és ízlés sze¬rinti mennyiségű porcukorral. Ezt ráöntjük a szilvára, és most már addig sütjük, amíg a tejfö¬lös tojás sűrűre kocsonyásodik. Forrón tálaljuk.

Szilvás lepény.
4 evőkanál langyos tejbe morzsoljunk 2 deka élesztőt és tegyünk bele 2 kis kocka cuk¬rot, valamint egy kanál lisztet. Ezt a kovászt hagyjuk langyos helyen megkelni: Közben 6 to¬jás sárgáját, keverjük el egy de¬ci tejföllel, majd hozzáadjuk a kovászt, 3 kanál cukrot, kés¬hegynyi sót, 4 deka olvasztott margarint. Mindezeket alapo¬san dolgozzuk össze könnyű tésztává. Ezután kenjünk ki egy tepsit margarinnal vagy vajjal, szórjuk meg zsemlemor¬zsával és öntsük bele a tészta egy harmadát. Rendezzük el egyenletesen, aztán pedig so¬rokban rakjunk bele félbevá¬gott, porcukros fahéjjal meg¬szórt; kimagvazott szilvát. A többi tésztából készült rudacs¬kákkal - mint a linzert - berá¬csozzuk, és hagyjuk langyos he¬lyen tovább kelni. Végül tejfö¬lös tojásfehérjével megkenjük és meleg sütőben pirosra sütjük. Félig kihűlve vágjuk fel négyzetes darabokra, szórjuk meg vaníliáscukorral.

Szilveszteri sütemény.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg cukor, 20 dkg zsír, 1 csomag sütőpor, 2 tojás, 1 vaníliás cukor.
Elkészítése: A tésztát összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. Az egyik felét kakaóval szí¬nezzük, s megsütjük a két lapot. Lekvárral ös¬szeragasztjuk őket, tetejét csokimázzal leken¬jük, s tejszínhabbal díszítjük.
.
Színes teasütemény.
Alaptészta recept.
Hozzávalók (öt adaghoz): 1 kg liszt, 30 dkg cukor, egy teás¬kanál só, 2 csomag vaníliás cu¬kor, fél kg vaj vagy margarin, 3 tojás, átlátszó fólia.
A lisztet, a cukrot, a zsiradé¬kot és a tojásokat sima tésztává gyúrjuk. Majd gyorsan öt egyfor¬ma részre osztjuk, gömb formára alakítjuk, és egyenként átlátszó fóliába csomagoljuk, s legalább egy óra hosszat hideg helyen pi¬hentetjük

Hozzávalók (40 db-hoz): egy adag alaptészta, egy tojásfehérje, színes cukorszórat, liszt a munkalap beszórásához, sütőpapír.
A tésztát még egyszer jól át¬gyúrjuk, és belisztezett felületen körülbelül 3-3 millimétervastag¬ságúra kinyújtjuk. Sütemény¬szaggató segítségével különböző formákat vágunk ki belőle, pél¬dául szív, csillag, karácsonyfa formát. A kiszaggatott sütemé¬nyeket sütőpapírral kibélelt sütő¬lapra helyezzük, a tojás fehérjé¬vel bekenjük, és a színes cukor¬szórattal beszórjuk. Előmelegí¬tett sütőben 200 fokon 15-20 percig sütjük.

Szőlős rétes.
A rétestésztát elkészítjük - mostanában kész réteslapot szoktunk használni -, vékonyra nyújtjuk, majd olvasztott zsír¬ral meglocsoljuk és megtöltjük. A töltelék: 8 deka vajat vagy margarint habosra keverünk, majd hozzáadunk 4 tojássár¬gáját, 8 deka porcukrot, egy cit¬rom reszelt héját és együtt si¬mára keverjük. Végül hozzáke¬verünk 35 deka simára kevert tehéntúrót, 3 deka búzadarát és egy tejben megáztatott, alapo¬san kinyomkodott zsemlét. A négy tojásfehérjét 4 deka cu¬korral kemény habbá verjük és lazán a töltelékhez keverjük. A kinyújtott és zsírral meglocsolt rétestészta egyharmadát meg¬kenjük ezzel a töltelékkel, majd megszórjuk háromnegyed kiló szemelt szőlővel. A rétest össze¬csavarjuk, kizsírozott tepsibe helyezzük, megkenjük olvasz¬tott vajjal vagy margarinnal, és középmeleg sütőben aranybar¬nára sütjük.

Szűkesztendő-tészta.
Hozzávalók: 15 deka cukor, 5 deka vaj, 1 tojás sárgája, 1 fehér¬jének a keményre felvert habja, 2 deka kakaó, 1 deci tej, fél cso¬mag sütőpor, 20 deka liszt.

Tésztát keverünk ki a hozzá¬valókból, jó simára. Vajazott, lisztezett tepsiben sütjük ki a gyors süteményt. Ha nagyon sokadika van, így adjuk az asz¬talra, ha kedvezni akarunk a családnak, a gyerekeknek, va¬lami finom házi lekvárral, dzsemmel kenhetjük meg a te¬tejét.

Teasütemény.
Hozzávalók: 50 dkg cukor, 12 dkg vaj, 3 db egész tojás, 115 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabi¬karbóna, 2 csomag vaníliás cu¬kor, 2-3 dl tejföl.
A fenti hozzávalókat össze¬gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, és há¬rom részre osztjuk. A gombóco¬kat félujjnyi vastagra nyújtjuk. Különféle formákkal kiszúrjuk, majd gyűszűvel átlyukasztjuk, hogy (esetleg) a karácsonyfára fel lehessen akasztani, és szép sárgára megsütjük.

Tejfölös pite.
A tejfölös pite is könnyen el¬készíthető tészta. Három deka vajat, három kanál cukrot, öt to¬jás sárgáját jó alaposan el kell keverni, hozzákavartak két deci finom tejfölt, három kanál lisz¬tet, valamint a tojások keményre vert fehérjét. Kikent, kilisztezett tepsiben, forró sütőben sárgára sütve kínálták lekvárral vagy porcukorral.

Tejfölös túrókocka
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 4 ek finomliszt, 4 ek cukor, 1 ek kakópor, 1 tk sütőpor, késhegynyi só. A krémhez: 50 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, porcukor ízlés szerint, 25 dkg meggy 1 dl tej, 2 ek zselatinpor.

A tésztához a tojássárgákat cukorral, sóval habosra keverjük, a tojásfehérjéből
kemény habot verünk, ebbe óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport. Papírral bélelt nagy sütőlemezre simitjuk a masszát és forró sütőben kb. tíz perc alatt megsütjük, majd deszkára borítjuk és félbevágjuk, s akkora tepsi aljára, amekkora egy fél lap, elhe¬lyezzük az egyiket.
A tejszínből kemény habot verünk, a túrót áttörjük, összekeverjük a tejföllel, a cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínhabot. Ezután a kimagozott meggyet belekeverjük a túrókrémbe. Végül hozzáadjuk a tejben feloldott és langyosra melegített folyékony zselatint. A krémet rásimítjuk a tepsiben lévő tésztalapra, majd a másik lapot ráborítjuk, kissé rá is nyomjuk. Alufólia alatt hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztjük.

Tízperces kuglóf.
Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg porcukor, 1 dl olaj, 1 dl tej, 20 dkg liszt, 1 ek kakaó, fél csomag sütőpor, vaj, díszítéshez porcukor vagy tortabevonó
A sütőt előmelegítjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, az olajat, és csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, majd beleforgatjuk a tojásfehérje habot. Vajjal kikent, liszttel megszórt kuglófformába öntjük a massza, 2/3 részét, a maradék tésztához hozzákeverjük a kakaót, és tetejére kanalazzuk. Takaréklángon sütjük.

Töltött diós (vagy mogyorós) csók.
Elkészítése : 50 deka készen kapható száraz diós (vagy mogyorós) puszedlit veszünk. Egy deka lisztet egy deci tejjel simára keverünk, kevergetve sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve, azon melegen öt deka cukrot, egy csomag vanílias cukrot meg egy púpozott evőkanál kakaót adunk hozzá. Alaposan összedolgozzuk, és amikor langyosra hűlt, öt deka puha vajjal kikeverjük, esetleg evőkanálnyi rummal is ízesíthetjük. 2-2 száraz puszedlit ezzel a krémmel összeragasztunk, tálra rakjuk, és a tálat folpackkal letakarjuk. Egy napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, ez alatt a dupla csókok 'megpuhulnak, olyanok lesznek, mintha piskótából lennének.

Töltött kávésszelet.
Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg liszt, 25 dkg cukor, 3 tojás, 2 tojássárgája, 1 dl feketekávé, csipetnyi só.
A krémhez: 15 dkg dió, 20 dkg margarin, 2 tojássárgája, rum.
A feketekávéban feloldjuk a cukrot. A 3 tojás fehérjéből ke¬mény habot verünk, apránként hozzákeverve a cukros kávét. Egyenként hozzákeverjük az 5 tojássárgáját, majd a sóval elkevert lisztet. A masszát beleöntjük egy vékonyan zsírozott, lisztezett tepsibe. Előmelegített sütőben megsütjük. Deszkára borítva kihűtjük, majd ketté vágjuk. Krémet készítünk: a tojássárgáját habosra keverjük a margarinnal és 2-3 kanál rummal, hozzáadjuk a darált diót. Az egészet simára keverjük. A krémmel megkenjük az egyik tésztalapot, a másikkal befedjük, tetejét is vékonyan megkenve. Durvára vágott dióval díszítjük, és hűtőben érleljük fogyasztásig.

Túrós kókuszcsók.
Öt tojásfehérjét 15 deka porcukorral kemény habbá verünk. Hat-hét deka tehéntúrót áttörünk és simára keverünk egy citrom levével, majd hozzáadunk egy csomag (kb. 25 deka) kókuszreszeléket. Végül óvatosan belekeverjük a cukros tojáshabot. A sütőlapra sorban egy-egy evőkanálnyi masszát halmozunk, majd 15 perc alatt kb. 200 fokos sütőben világosra sütjük.

Túrós lepény 1
Hozzávalók: 9 ek rétesliszt, 9 ek kristálycukor, 2 cs vaníliás cukor, 1 sütőpor,4 dl tejföl, 9 tojássárgája, 1 dl tej, 10 dkg olvasztott, de nem forró vaj, 1;25 kg túró; 9 tojásfehérje habja.
A lisztet, a cukrokat és a sütőport egy nagy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt,a tojássárgáját,, tejet és az olvasztott vajat, A tésztát jól összedolgozzuk, ezután a tojásfehérjéket fölverjük, s a tésztához adjuk. Ugyancsak finoman a tésztába keverjük a nem túlságosan' összetört túrót is: Kivajazott, lisztezett nagy tepsiben sütjük, míg a teteje aranysárga nem lesz. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk túl. Melegen tálaljuk. Ha már kihűlt, mikrohullámú sütőben melegíthetjük fel ismét. A lepény tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk. Ebből az adagból tizenhat-húsz szeletet vághatunk.

Túrólepény. 2
Ez a tészta csak a finom falusi teljes tejből készült túróval jó. Sűrű palacsintatésztát keverünk. Belekeverjük a túrót és kevés tejfelt, ízlés szerint cukrozzuk, majd jól kizsírozott tepsibe öntjük tojássárgájával elkevert tejfellel megöntözzük és forró sütőben megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Túrós lepény. 3
Húsz deka lisztet két tojássárgájával, csipetnyi sóval, fél vajjal, egy kis élesztővel összekeverve meleg helyen egy kis tej¬ben áztatunk, gyúródeszkán összedolgozzuk, ha már nem ragad, kinyújtjuk, tepsibe egyengetjük, és hagyjuk egy időre magára. Közben tizenöt deka túrót, a maradék vajat, hat tojássárgá¬ját, kiskanálnyi lisztet két-három deci tejföllel, csepp sóval, ízlés szerinti cukorral, hat tojás keményre vert fehérjével egybekavarunk - aki kedveli, egy kis kaprot is keverhet a túróhoz. A megkelt tésztára öntjük a tölteléket, és megsütjük. Hidegen is, melegen is nagyon finom!

Túrós pite.
Hozzávalók: a tésztához 4 tojás sárgája, 15 dkg Rama margarin, 5 dkg porcukor, kevés langyos tej, élesztő, 30 dkg liszt, fél citrom reszelt héja. A töltelékhez: 1/2 kg túró, 1 kanál búzadara, 4 tojás kemény habja, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliáscukor, citromlé, mazsola. A tojássárgáját a margarinnal és a porcukorral kikeverjük. Langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. Ezt, a lisztet és a reszelt citromhéjat a keverékhez adjuk. Jól összedolgozzuk, két cipót formálunk belőle és egy órát pihentetjük.
A töltelékhez valókat finoman összevegyítjük. Az egyik cipóból kinyújtott tésztát a tepsibe tesszük, ezen elsimítjuk a tölteléket, majd beborítjuk a másik kinyújtott tésztával. A tepsiben még egy órát pihentetjük. Világosra sütjük és a kockára vágott pitét porcukorral meghintve tálaljuk. Nyáron túró helyett tehetünk bele cseresznyét vagy meggyet - az utóbbit cukrozzuk meg.

Túrós sütemény. 1
Hozzávalók: 40 dkg túró, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás, 5 dkg búzadara, 1 ek liszt, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 1 citrom leve és reszelt -héja. A díszítéshez bármilyen friss gyümölcs, vagy befőtt.
A túrót áttörjük, a vajjal habosra keverjük, beletesszük a cukrot, hozzáadjuk a tojást és a búzadarát. Beletesszük a vaníliás cukrot, a mazsolát, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját. Vajjal kikent és búzadarával meghintett formában mikrohullámú sütőben a legmagasabb fokozaton tíz perc alatt készre sütjük. Savanykás gyümölcsökkel díszítve különösen finom.

Túrós s0temény. 2
Hozzávalók: 20 dkg túró, 2 db tojás, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 csipet só, 5 ek cukor, 5 dkg margarin, 6 dkg mazsola, rumaroma, 2 evőkanál cukrozott narancshéj.
A túrót villával áttörjük és elkeverjük benne a 2 tojást, a cukrot és a narancshéjat. Közben a tejben felfuttatjuk az élesztőt, mikróban megolvasztjuk a margarint. Ezeket a túrós masszába keverjük, utána a lisztet is, valamint a rumaromás vízben megforralt mazsolát. A tészta állaga közepesen lágy lesz.
Egy kuglófformát kikenünk margarinnal és megszórjuk zsemlemorzsával. Beletesszük a tésztát, 20-25 percig hagyjuk kelni, majd előmelegített sütőben kb. fél órát sütjük.

Túrós szelet.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg cukor, 3 tojás, fél csomag sütőpor,1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 10 dkg Ráma,1 citrom héja, fél kg túró, 4 dl tej, fél dl rum. A mazsolát rumban megáztatjuk, a lisztet, a va¬níliás cukrot, reszelt citromhéjat egy tálban összekeverjük. Öt dkg margarinnal vastagon kikenjük a tepsit, rászórjuk az összekevert anyag felét, erre pedig az apróra tört, vagy átpasszírozott túrót, a mazsolát. Ezután a maradék tésztaanyagot a tetejére szórjuk. A négy dl tejben felolvasztjuk az 5 dkg Rámát, hozzákeverjük a három tojást és ezt az egészet, ráöntjük a tepsiben összerakott masszára. Kb. 25¬ 30 percig sütjük.

Ünnepi édesség.
Áztassunk 10-15 percre langyos vízbe 2 dkg zselatint. Közben kis edényben takarékon forralunk 5 percen át 15 dkg cukrot, 1 evőkanál citromlevet, 1 dl vizet. Ezt összedolgozzuk a zselatinnal s hagyjuk kihűlni. Meg¬mosunk, lecsepegtetünk és szárától megtisztítunk 1,20 kg epret: Turmixoljuk, vagy ha van gyümölcscentrifugánk, azzal pépesítjük. A gyümölcs levét szűrjük le, magtalanítsuk. Egy nagyobb tálban töriünk össze villával 50 dkg tehéntúrót. Forgassuk össze 25 dkg gyümölcspéppel, a zselatinnal, 2 csomag vaníliás cukorral, 2 dl tejszín kemény habjával. Hat kis tálba öntve a masszát, legalább három órára a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük az öntetet; a maradék gyümölcsmasszát - ez körülbelül 75 dkg eper - összeforraljuk 20 dkg cukorral, 2 evőkanál citromlével alacsony hőmérsékleten 10 percig, Ha kihűlt, a hűtőbe tesszük.

Valentin-napi szívek.
Hozzávalók:: 40 dkg liszt, I csomag sütő"por,10 dkg margarin; 2 db tojás, 1,5 dl tej; egy csipet só, 12 dkg kristálycukor, málnalekvár vagy 1 dl sűrűre főzött málnaszörp

A lisztet, sütőport, cukrot; sót összedolgozzuk. Belemorzsoljuk a ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és szív alakúra szaggatjuk. -Margarinnal megkent ,sütőle¬mezre rakjuk, és minden másodikat megkenjük málnaszörppel, előmelegített sütő'ben megsütjük. .Amikor kihűlt, a fehér szíveket megkenjük margarint, hozzákeverjük a tojást, a tejet, majd az egészet összegyúrjuk. A tésztát lekvárral és összeragasztjuk a piros szívekkel.

Vaníliás kiflik.
14 deka vajat, 18 deka lisztet deszkán jól eldörzsölünk, 7 deka hámozott-őrölt mandulát és 7 deka vaníliás cukrot jól össze¬gyúrunk, kinyújtjuk, nem vékonyan, hanem úgy, hogy kifli formát tudjunk, készíteni belőle: Meleg sütőben világosra sütjük, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk

Egyszerű vaníliás kifli.
5 deka finomlisztet összegyúrunk 10 deka búzakorpával, 5. deka margarinnal, 5 deka finomra darált dióval, 10 deka vaníliás porcukorral, 2 tojássárgával és fél csomag sütőporral. A tésztát több részre osztva, sodorjunk belőle hosszabb rudacskákat, s azokat vágjuk kb. 5 centis darabokra. Mindegyik darabot formázzuk kis kiflivé, és sütőlapon 20 perc alatt süssük világosra. Még forrón forgassuk be vaníliás porcukorba.

Vaníliás perec.
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 20 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 1/2 csomag sütőpor, 2 csomag vaní¬iás cukor, 10 dkg porcukor.
A margarint a liszttel, a sütőporral, a tojással és 1 vaníliás cukorral nagyon jól összedolgozzuk, majd kinyújtjuk. Darabokra vágjuk, és hosszú rudacskákat nyújtunk belőlük, amiket perec alakúra hajlítunk. Meleg sütőben, kizsírozott, kilisztezett tepsin megsütjük, és melegen megforgatjuk vaníliás porcukorban.

Vargabéles
Hozzávalók: 25 dkg cérnametélt, 50 dkg túró, 3 tojás , 1 vaníliás cukor, 15 dkg cukor, vagy 15-20 db édesítő ,10 dkg mazsola ,1 citrom reszelt héja és leve, 1 csomag réteslap ,5 dkg vaj vagy margarin ,1 csipet só! (tegyünk mindig édes tésztába is egy csipet sót, mert az hozza ki az ízeket)
Elkészítés : A sütőt begyújtjuk 5 percig maximumon, utána 150 C fokra kapcsoljuk át.
A túrót áttörjük, a három tojás sárgájával, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjával és levével összekeverjük.Beletesszük az alaposan megmosott mazsolát.Keményre verjük a tojások habját.
Kifőzzük a cérnametéltet sós vízben, leszűrjük és a túró keverékhez adjuk.
Ekkor keverjük bele óvatosan a keményre vert tojásfehérjét.
Kis tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, beleterítjük a fele réteslapot.Ráhalmozzuk a tésztakeveréket és elsimítjuk. Betakarjuk a réteslap másik felével,megöntözzük kevés olvasztott vajjal, vagy margarinnal.(rá is csipkedhetjük)

_________________
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron

105,689,144 Megtekintve


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség