Madarak Szigete
http://madarak.szigete.hu/

Édes sütik L -M -ig /feltöltve/
http://madarak.szigete.hu/viewtopic.php?f=77&t=596
Oldal: 1 / 1

Szerző:  Nagyi [ 2011 dec. 10 19:23 ]
Hozzászólás témája:  Édes sütik L -M -ig /feltöltve/

A gyüjtő tartalma:
Lábatlan sütemény
Habos lángoló kifli
Magdika szelet
Magdolna kifli
Mákos kocka
Mandulás rétes puncsmártással
Marcipán-háromszögek
Mazsolás süti
Meggyes lepény.1
Meggyes lepény.2
Meggyes sütemény
Mézeskalács. 1
Mézeskalács. 2
Mézeskalács. 3
Mézeskalács. 4
Mézeskalács, erdélyi
Mézeskalács tészta
Puha mézeskalács. (előre elkészíthető
Házi mézeskalács
Mézes krémes
Mézes pogácsa
Mézes pogácsa egyszerúen
Mézesrétes.
Mézescsók.
Mézes lepény.
Mézes lepény
Mikulás napi borzas fánk
Mlkulás szelet
Mogyorócsók. 1
Mogyoróscsók. 2
Muffin.

Lábatlan sütemény
Ez ugyan nem kelt tészta, azért megosztom veled. Nálunk lábatlan tyúknak hívják. 50 dkg túró, 4 tojás, 1 evőkanál cukor, 1 késhegynyi só, 50 dkg liszt és kevés vaniliáscukor kell hozzá. A túróhoz hozzáadjuk a tojások sárgáját és kemény habját, a sót, a cukrot, a lisztet és közepes keménységű tésztát készítünk belőle. A masszát forró olajba/zsírba szaggatva kisütjük. Vaniliáscukorral meghintve tálaljuk

Habos lángoló kifli.
Hozzávalók: 10 db szikkadt kif¬li, -tej, 5 evőkanál vaníliás porcukor, 6 tojás,
13 dkg vaj, fél dl szesz
A kifliket felszeleteljük, és for¬ró tejbe mártjuk. Tűzálló tálba lerakunk egy sor kifliszeletet. Ezután a hat tojás sárgáját a vaniliás, porcukorral habosra keverjük, és az első sor kiflire négy evő-kanál¬nyit teszünk belőle. A kiflire és a krémre kevés olvasztott vajat csorgatunk.
A rétegezést addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az a lényeg, hogy a legfelső sör kifliszeletekből álljon, amelynek a tetejét meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal.
Ezt a desszertet előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. Amíg sül a kifli, addig a tojásfehérjét - kevés cukorral - ke¬mény habbá verjük. A habot a féligsült kiflik tetejére simítjuk. A tűzálló tálat visszatoljuk a sütőbe, de csak addig, amíg a hab teteje rózsaszínűvé nem válik.
Tálalás előtt a hab tetejére ráöntjük a szeszt és meggyújtjuk. Szerintünk édes fehérbórral nagyon finom.

Magdika szelet.
Tészta: 4 tojás sárgáját, 30 dkg porcukrot, 2 dl vizet jó habosra kikeverek, majd hozzáadok 20 dkg lisztet, 10 dkg őrölt diót, 1 csomag sütőport; s, a tojások habját. Zsírozott, lisztezett (közepes) tepsiben tűpróbáig sütöm, Ha kihűlt, kettévágom.

Krém: 3 dl tejben 3 tojássárgáját ,1 csomag vaníliás cukrot, 3 kanál lisztet fölfőzök. Ha kihűlt, jó alaposan összekeverem 1 csomag margarinnal és 10 dkg porcukorral. A tésztát megtöltöm, tetejét leöntőm csokival, s tehet díszíteni; Jó hidegen kell szeletelni.

Magdolna kifli.
Hozzávalók: 14 dkg vaj, 4 tojás sárgája, 25 dkg cukor, 2 ek rum
Az anyagokat nagyon jól habosra kieverjük. 25 dkg lisztet 1 késhegynyi szalakálival összekeverünk és egyenletesen adagolva a 4 tojás felvert kemény habjával együtt a masszához elegyítjük, egy citrom reszelt héjával együtt. Tepsibe öntjük, tetejét kristálycukros dióval megszórjuk és kisütjük. Ha félig. kihűlt, pogácsaszaggatóval félhold alakúra szaggatjuk.

Mákos kocka.
Hozzávalók: 1 csésze őrölt mák, 1-1 csésze liszt és kristálycukor, s egy csészényi tej, 1 evőkanál zsír vagy vaj, 1 cs. sütőpor, 2 tojás, só, mazsola, reszelt citromhéj.
A mákot, a cukrot, a lisztet, sütőport, sót jól összekeverjük, beleöntjük a tejet; a felvert tojást, zsírt és citromhéjat. Jól kikeverjük. Végül beletesszük a megáztatott mazsolát. Kikent, lisztezett tepsiben előmelegített sütőben a közepesnél nagyobb lángon kb. húsz perc alatt megsütjük. Sütés közben a tetejét kókuszreszelékkel is megszórhatjuk. Ha kihűlt, kockára vágjuk, ízlés szerint esetleg' lekvárral is megtöltjük.

Mandulás rétes puncsmártással
Hozzávalók: tojás 2 db, kristálycukor 15 dkg, triple sec 3 cl, őrölt mandula 15 dkg, réteslap 2 db, vaj 5 dkg, ribizlidzsem 5 dkg. Puncsmártás: cukor 8 dkg, tojás 2 db, liszt 2 dkg, vanília fél rúd, tej 1,5 dl, rum 3 cl, tejszín 1 dl.
A tojások sárgáját kristálycukorral simára keverjük, hozzáadjuk a triple secet, az őrölt mandulát, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. A kiterített réteslapot olvasztott vajjal meglocsoljuk, vékonyan megkenjük ribizlidzsemmel, s beletesszük az elkészített mandulás tölteléket. Begöngyöljük, majd a rétesek tetejét is megkenjük olvasztott vajjal. Középmeleg sütőben szép pirosra sütjük.
Közben elkészítjük a puncsmártást. A cukrot, a tojássárgát habüstben simára keverjük. Közben a tejet felforraljuk a vaníliával és hozzáöntjük a cukorral kikevert tojáshoz, majd ismét felforraljuk. A tűzről levéve a vaníliát eltávolítjuk; beleöntjük a rumot és a tejszínt, s jól elkeverjük. A rétest felvágjuk és a szép színű mártást melegen, szószos edényben kínáljuk hozzá

Marcipán-háromszögek
Alaptészta recept.
Hozzávalók (öt adaghoz): 1 kg liszt, 30 dkg cukor, egy teás¬kanál só, 2 csomag vaníliás cu¬kor, fél kg vaj vagy margarin, 3 tojás, átlátszó fólia.
A lisztet, a cukrot, a zsiradékot és a tojásokat sima tésztává gyúrjuk. Majd gyorsan öt egyforma részre osztjuk, gömb formára alakítjuk, és egyenként átlátszó fóliába csomagoljuk, s legalább egy óra hosszat hideg helyen pi¬hentetjük.

Hozzávalók (25 db-hoz): egy adag alaptészta, 20 dkg szárított körte, 4 evőkanál mandulalikőr, 2 tojás fehérje; 20 dkg nyers mar¬cipánmassza, 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár, egy evőkanál darált pisztácia , liszt a tészta kinyújtásához: sütőpapír.
A tésztát jól átgyúrjuk és a kilisztezett felületen körülbelül 3 milliméter vastagságúra kinyújtjuk. 25 db háromszöget vágunk ki belőle, és a sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük. A körtéket apróra vágjuk, összekeverjük a likőrrel és egy tojás fehérjével, az így kapott masszát felkenjük a háromszögekre. A marcipánt összekeverjük a másik tojás fehérjével, és a háromszögek tetejére elosztjuk. Előmelegített sü¬tőben, 200 fokon, 12-15 percig sütjük. A baracklekvárt felmelegítjük és a már kisült háromszögeket ezzel bekenjük. A darál pisztáciával beszórjuk.

Mazsolás süt
Hozzávalók: 3 csomag mazsola, 60 dkg liszt, ' 15 dkg margarin, 1 tasak sütőpor, 2 tojássárgája, 10 dkg cukor, 5 dl tejföl, 15-20 dkg dió, vagy dejó, 1 dl konyak vagy rum.
Elkészítése: az összes hozzávalót-a mazsolán és a dión kívül tésztává összekeverjük, majd kinyújtjuk. A tészta felét tepsibe tesszük, rásimítjuk azalkoholban áztatott mazsolát, megszórjuk dióval és rátesszük a tészta másikfelét. Forró sütőben megsütjük, s megvárjuk amíg kihűl. Hidegen szeleteljük; végül meghintjük vaníliás porcukorral.

Meggyes lepény.1
Hozzávalók: 17 dkg vaj, 14 dkg cukor, 17 dkg liszt, 3 tojás sárgája
A hozzávalókat jól összekeverjük, a tojások felvert habját hozzáadjuk. A tetejére gazdagon meggyet szórunk és kisütjük.

Meggyes lepény.2
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 4 tojás, 15 dkg cukor, 80 dkg kimagozott meggy, hozzá 10 dkg porcukor. (Vagy 1 üveg befőtt)
A vajat habosra' keverjük a 15 dkg cukor felé¬vel, és egyenként hozzátesszük a tojássárgákat. A fehérjét a cukor másik felével keményre verjük majd a tojássárgával, és a szitált liszttel lazán összekeverjük. A masszát tepsibe öntjük és a meggyet ráhintjük. (Előtte a levét kissé kinyomkodjuk.) Ezután megszórjuk a porcukorral és mérsékelt tűznél pirosra sütjük.

Meggyes sütemény.
Hozzá¬valók: 1 csésze (2 dl) kukorica¬liszt, 1 csésze finomliszt, fél csésze cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 pohár kefir, fél csésze olaj, fél zacskó sütőpor és 40 dkg kimagozott meggy.
A tepsi kikenéséhez zsiradék, liszt. A kétféle lisztet elvegyítjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, kefirt, majd apránként az olajat. Simára keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a kimagozott gyümölcsöt. Kb. 40-45 percig sütjük, kihűlés után szeleteljük. Készíthető bármi¬lyen idénygyümölccsel is.

Mézeskalácsok
Mézeskalács. 1
Hozzávalók: 1 tojás, 5 dkg vaj, 1,5 dl méz, 20 dkg cukor, 1/2 kg liszt, 1 kávéskanál szódabi¬karbona, fahéj
A lisztet, szódabikarbonát, cukrot a fahéjjal összekeverjük; majd hozzáadjuk a tojást és a mézet. Jól meggyúrjuk, nyújtjuk, kiszaggatjuk majd megsütjük

Mézeskalács. 2
Fél kiló mézet meglangyosítunk, összekeverünk 2 tojással, 2 tojássárgájával, 6 deka cukorral, fél kiló liszttel, kávéskanál¬nyi szódabikarbónával, késhegynyi őrölt fahéjjal. Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, tetejét meghintjük meghámozott, hosszában vágott mandulával, és lassú tűzön megsütjük.

Mézeskalács. 3
Hozzávalók (20 darabhoz): 2 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg méz, egy csomag vaníliáscukor, késhegynyi őrölt szegfűszeg, fél citrom lereszelt héja, 4 dkg apróra vágott cukrozott narancshéj, 4 dkg apróra vágott cukrozott citromhéj, 12 dkg darált mandula, 12 dkg darált mogyoró, kés¬hegynyi gyömbérpor, egy dkg kakaó, fél csomag sütőpor, 3 evőkanál citromlé, sütőpapír. A díszítéshez: félbevágott kandírozott cseresznye, mandula.
A tojásokat, a cukrot, a mézet, a vaníliáscukrot; a szegfű¬szeget, a lisztet és a citromhéjat habosra kikeverjük. Egymás után hozzáadjuk a cukrozott citrom és narancshéját, a darált mandulát és mogyorót, egy ke¬vés gyömbért, a kakaót és a sütőport. A sütőlapot sütőpapírral borítjuk, és evőkanállal erre ráosztjuk a tésztát, nagyobb közöket hagyva ki. Előmelegített sütőben 150 fokon 30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A por¬cukorból és a citromléből sűrű mázt keverünk, és ezzel bekenjük a mézeskalácsok felső részét. A még nedves süteményt kandírozott cseresznyével és mandulaszemekkel díszítjük. Hagyjuk megszáradni, ezután húzzuk le a sütőpapírról.

Mézeskalács. 4
A mézeskalács elkészítési módja:
40 dkg sima liszt, 6 kanál méz, 20 dkg cukor; tojás; 3 kanál zsiradék, 1 kk sütőpor, fahéj
A mézet megmelegítjük, hogy a tészta a sütőben szét ne folyjon. Ha a tészta túl hígnak tűnik még egy kevés lisztet teszünk hozzá.

Mézeskalács, erdélyi
Az igazi, erdélyi mézesek közül a mézeskalács a legelterjedtebb, Íme a tradicionális
recept.: fél kiló mézet és fél kiló cukrot együtt felforralunk. Ha kihűlt, belekeverünk negyed kiló hámozatlan darált mandulát, ízlés szerint törött szekfűszeget, fahéjat, szerecsendiót (nagyban megkönnyíti a dolgunkat a már mindenhol kapható Mézeskalács-fűszer). Hozzáadunk egy evőkanál rumot egy késhegynyi szódabikarbónát, végül 60 deka lisztet. A tésztát 24 órára pihenni tesszük, aztán késhegynyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszúrjuk a tetszőleges formára. Sütőben világossárgára sütjük, és ha kihűlt, vékonyan díszítjük a porcukorból és tojásfehérjéből kevert mázzal.
A piros színű mézeskalács csak a látvány miatt (egyébként ételfestékkel) készült, de szebb, ha meghagyjuk az eredeti barnás színét.

Mézeskalács tészta.
Hozzávalók: 50 dkg méz, 50 dkg liszt, 20 dkg őrölt pörkölt mogyoró vagy mandula, 4 egész tojás, 5 cl rum, kevés fahéj és szegfűszeg, 5g szódabikarbóna és 5 dkg mandula.
Az 50 dkg mézet felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzávegyítjük az 50 dkg lisztet. Ezt követően pihenni hagyjuk egy napig. Ekkor beletesszük az őrölt mogyorót vagy mandulát, a 4 egész tojást, a rumot, a fűszereket és a szódabikarbónát. Jól összegyúrjuk, kidolgozzuk és akár egyben akár kerekre szaggatva, vagy egyéb formára felvagdosva, lisztezett tepsiben kisütjük. Sütés előtt a fehér mandulákat félbevagdossuk, majd minden puszedli közepébe egy fél mandulát nyomunk.

Puha mézeskalács. (előre elkészíthető)
Hozzávalók: 2 tojás; 5 dkg porcukor, 2 késhegynyi szódabikarbóna, 20 dkg méz, 25 dkg rétesliszt, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és tört szegfűszeg, a forma kikenéséhez zsír és liszt.
Az egész tojásokat nagyon, habosra kikeverjük a cukorral meg a szódabikarbónával, majd közékeverjük a meglangyosított mézet, a fűszereket, meg a lisztet. Alaposan kikent, kilisztezett püspökkenyérformába töltjük, és forró sütőbe toljuk, de sütés közben a tüzet mérsékelve tűzpróbáig sütjük. Deszkára borít¬va hűtjük ki. Folpackba csomagolva hetekig eláll.

Házi mézeskalács.
Hozzávalók:: 25 dkg porcukor, fél kg kenyérliszt, fél csomag sütő¬por, 3 tojás, 3 evőkanál méz, 1 ká¬véskanál törött fahéj és szegfű¬szeg.
A lisztben elkevert sütőport, cukrot, tojást, mézet, törött fahéjat, törött szegfűszeget összegyúrjuk ,és rövid ideig pihentetjük. Gyúródeszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük tojássárgájával, és a tetejükre egy-egy mogyorót teszünk. Kikent tepsiben sütjük.

Mézes krémes
Hozzávalók: 1 tojás, 3 dkg zsír vagy vaj, 1 kis kanál szódabikarbó¬na, 2 evőkanál méz, 2,5 evőkanál tej; 15 dkg cukor, 45 dkg liszt. Elkészítése: a liszten kívül az összes hozzávalót kikeverjük és őt percig főzzük gőzön. Amíg még ` meleg; belekeverjük a lisztet. Ös¬szegyúrjuk és három részre osztjuk.
Hozzávalók a krémhez: 18 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 2,5 dl tej 2 púpozott evőkanál gríz porcukrot a vajjal kikeverjük: . A tejben a grízt keményre főzzük. Ha kihűlt, a kikevert vajhoz adjuk. Habosra verjük és a lapokat meg¬kenjük vele. Egy napig állni hagy¬juk; aztán fogyaszthatjuk..

Mézes pogácsa.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg cukor, 3 tojás, 4 evőkanál langyos méz, egy kávéskanál szódabikarbóna, kevés őrölt fahéj, egy kávéskanál ttörött szegfűszeg. A díszítéshez mandula, mazsola, dió.
A lisztet, cukrot, tojást és a mézet, valamint a fűszereket masszává gyúrjuk, majd egy-másfél centi vastagságú lepénnyé nyújtjuk. Tetszés szerinti formákra szaggatjuk (lehet csillagot, babát, szívet, télapót vagy éppen fenyőformát választani) és dióval, mazsolával, mandulával díszítjük. (A diót, mandulát előtte apróra vágjuk.) Ha van még kedvünk és türelmünk - s persze időnk akkor tojásfehérjéből és porcukorból kemény habot verünk, s tortadíszítővel megrajzoljuk a süteményeket. A megrajzolt mézes pogácsákat kikent, lisztezett tepsiben közepes lángon sütjük.
Ha mézesünket karácsonyfadísznek szánjuk, akkor sütés előtt kötőtűvel átlyukasztjuk a tésztát, majd később ebbe a lyukba fűzzük a fonalat, amivel a fára akaszthatjuk az édes díszt.
A mézes sütemény, mint már említettük sokáig eláll, ha dobozba tesszük. Nem keményedik meg, ha a dobozt folpack fóliával kibéleljük

Mézes pogácsa egyszerúen.
30 deka lisztet, 20 deka cukrot, 2 deka vajat vagy margarint, 20 deka meglangyosított mézet, késhegynyi szódabikarbónát egy egész tojással alaposan összegyúrunk, majd kidolgozunk. Közben adunk hozzá kiskanál őrölt fahéjat, porrá tört szegfűszeget, egy narancs vagy citrom lereszelt héját. Amikor jó fogású tésztát kapunk, kinyújtjuk kb. 3 milliméter vastagra, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval karikákat vágunk belőle, megkenjük tejföllel elkevert tojásfehérjével, és mindegyik közepére teszünk egy fél dióbelet, vagy egy mogyorót. Vajjal, vagy margarinnal kikent tepsibe tesszük és kb. 20 perc alatt, lassú tűzön megsütjük.

Mézesrétes.
Hozzávalók: egy csomag réteslap, 25 dkg há¬mozott, mozsárban összetört mandula; 25 dkg akácméz, egy narancs és egy citrom lereszelt héja, 2 db egész tojás, 4 tojássárgája
A réteslapot fehér asztalterítőre széthajtjuk. A töltelék anyagait habosra összekeverjük, majd rákenjük a réteslapokra. A réteslapokat összecsavarjuk, tojássárgájával megkenjük és vajazott tepsikben egymás mellé helyezve megsütjük. Melegen vágjuk fel és tálaljuk. Tetejét porcukorral megszórjuk.

Mézescsók.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 8 ek méz (először fel kell melegíteni, majd le kell hűteni) 2 egész tojás, 3 tojás fehérje 1 kk sütőpor, 1 kk szalakálé, citromhéj, őrölt szegfűszeg.
Elkészítése a következő: A felsorolt hozzávalókat összegyúrjuk, s apró, dió nagyságú gombócokat formálunk belőlük. Kivajazzuk (vagy zsírozzuk) majd lisztezzük a tepsit, belehelyezzük a gombócokat, három-négy percig sütjük, nem tovább, mert megég és nagyon kemény lesz. A sütés után kihűtjük a puszedliket, majd a 3 tojás fehérjét kilenc kanál porcukorral erős gőz felett felverjük. Ebbe forgatjuk a puszedliket, majd újra tepsibe tesszük őket és nyitott(!) sütőnél, takaréklángon megbarnítjuk a tojásfehérjét. Ez is csak néhány percig tartson, máskülönben „túlbarnul".... A mézescsók (vagy puszedli) akár már most is elkészíthető: alufóliával vagy folpackkal bélelt dobozban, hűvös kamrában eláll az ünnepekig

Mézes lepény.
30 deka rozslisztet jól összedolgozunk 20 deka cukorral, két egész tojással, 2 evőkanál mézzel, kiskanál szódabikarbónával, reszelt citromhéjjal és késhegynyi őrölt fahéjjal. Reszeljünk bele kevés szerecsendiót is. A jól összegyúrt tésztát két részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk: az egyikkel kibélelünk egy kivajazott tepsit. Megkenjük lekvárral, megszórjuk apróra vágott, előzetesen esetleg rumba áztatott fügével, darabos dióval, esetleg befőtt gyümölccsel. A másik résszel leborítjuk és lassú tűzön megsütjük.

Mézes lepény.
30 deka rozslisztet jól összedolgozunk 20 deka cukorral, két egész tojással, 2 evőkanál mézzel, kiskanál szódabikarbó¬nával, reszelt citromhéjjal és késhegynyi őrölt fahéjjal. Reszeljünk bele kevés szerecsendiót is. A jól összegyúrt tésztát két részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk: az egyikkel kibélelünk egy kivajazott tepsit. Megkenjük lekvárral, megszórjuk apróra vágott, előzetesen esetleg rumba áztatott fügével, darabos dióval, esetleg befőtt gyümölccsel. A másik résszel leborítjuk és lassú tűzön megsütjük.

Mikulás napi borzas fánk.
30 deka finomlisztből 2 egész tojással, 2 tojássárgával, kevés tejjel és csipetnyi sóval kemény tésztát gyúrunk. Nagyon vékonyra nyújtjuk, majd rövid finommetéltet készítünk belőle. Félretesszük.
Két tojást elkeve¬rünk 4 evőkanál cukorral, majd hozzáadunk egy evőkanál lisztet és vaníliás tejet; gőz fölött sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, mindig egy-egy kávéskanálnyit kivéve belőle meghempergetjük a félretett metélttésztában és úgy, borzasan, ahogyan a tészta rátapadt, bő forró olajban hirtelen pirosra sütjük: Vaníliás porcukorral megszórva forrón tálaljuk.

Mlkulás szelet.
Hozzávalók: a tésztához ,35dkg liszt, 15 dkg margarin; 10 dkg por¬cukor, 1 tojás, kevés tej; szalalkáli; a krémhez ½ l tej,, 1 vaníliapuding, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 15 dkg gesztenyepüré; 1/2 dl rum.
Elkészítése: a tejben megfuttatjuk a szalalkálit, hozzáadjuk a felsoroltakat, és tepsi hátán négy lapot sütünk. Krém: megfőzzük a pudingot, a porcukorral kikeverjük a margarint; bele a gesztenyét és a rumot. Ezzel kenjük meg a lapokat. A tetejét reszelt gesztenyével díszítjük.

Mogyorócsók. 1
Alaptészta recept.
Hozzávalók (öt adaghoz): 1 kg liszt, 30 dkg cukor, egy teáskanál só, 2 csomag vaníliás cukor, fél kg vaj vagy margarin, 3 tojás, átlátszó fólia.
A lisztet, a cukrot, a zsiradékot és a tojásokat sima tésztává gyúrjuk. Majd gyorsan öt egyforma részre osztjuk, gömb formára alakítjuk, és egyenként átlátszó fóliába csomagoljuk, s legalább egy óra hosszat hideg helyen pihentetjük.

Hozzávalók: 30 dkg cukor, 15 dkg mogyoró, 3 db tojásfehérje, 1 citrom héja
15 dkg darált mogyorót elkeverünk 30 dkg cukorral, -3 tojásfehérjével, kevés citromhéjjal és mozsárban jól eldörzsöljük. Oldal nélküli tepsin lévő fehér papírra egy sima csővel ellátott vászon- vagy papírzacskó segítségével apró halmokat formálunk és mérsékelt tűznél kisütjük. Ha a tészta kihűlt, a papírt leszedhetjük. Mandulával vagy dióval is készíthetjük!

Mogyoróscsók. 2
Hozzávalók (30 db-hoz): egy adag alaptészta, 2 tojás fehérje, 15 dkg cukor; 2 csepp keserű mandulaolaj, 15 dkg darált dió, 30 db földimogyoró, sütőpapír.
A tésztát jól átgyúrjuk és 4-5 cm vastag hengert formálunk belőle. Fél centiméter vastag szele¬tekre vágjuk és sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük. A tojásfehérjét és a cukrot addig verjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hozzákeverjük a keserűmandula olajat és a darált diót. Ezt a masszát a sütemények tetejére elosztjuk, és mindegyikre egy-egy szem földimogyorót teszünk. Előmelegített sütőben, 175 fokon, körülbelül 15-20 percig sütjük.

Muffin.
A muffin a világ egyik legegyszerűbb sütemé¬nye, de nagyon finom és változatosan készíthető: A meglepetés muffinban az a jó, hogy bármit - csokigolyót, Mozart-csokit, datolyát, diógerezdet, ki mit szeret -, süthetünk a közepébe.
Kell hozzá 10 dkg liszt, egy púpozott teáskanál sütőpor,15 dkg cukor, 10 dkg tejszín, 8 dkg vaj, csipet só, két tojás, a töltelék meglepetés, a díszítéshez tortabevonó, de el is maradhat.
A sütőt előmelegítjük: A papírformákat a muffin sütőbe tesszük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük. A cukrot elkeverjük a tejszínnel, a vajjal és a sóval. Egyenként kerül bele a két tojás, majd a liszt keverékhez kutyuljuk. A tésztát a mélyedésekbe töltjük; egy-egy meglepetést rejtünk minden formába. A sütés 15-20 perc, utána 5 percig pihentessük, majd szedjük ki a formából a süteményt. Ha díszíteni akarjuk, olvasszuk meg a bevonót, tegyük tasakba és nyomjunk egy-egy szívet minden tésztára:

Az édes muffin alapreceptje
Hozzávalók (1. változat)
26 dkg liszt , 2 teáskanál sütőpor
1/s teáskanál szódabikarbóna , egy csipet só
12 dkg vaj , 15 dkg cukor
2 tojás, 2,8 dl tej

Hozzávalók (2. változat)
30 dkg liszt , 1 evőkamál sütőpor
2 csipet só, l,6 dl olaj
8 dkg cukor , 1 tojás
2,5 dl tej
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, a muffinsütőt zsírozzuk ki alaposan.
Keverjük össze egy tálban a lisztet a sütőporral (szódabikarbónával). Egy másik tálban keverjük habosra az olajat (vaj), a cukrot, a tojást (tojásokat) és a tejet. Adjuk hozzá a lisztkeveréket, és keverjük össze. Töltsük a tésztát a formákba, és süssük kb. 20 percig. Ezek az édes muffin alapreceptjei, amit kiegészíthetünk dió, mo¬gyoró, csoki és gyümölcsök hozzáadásával
Fűszeres muffin (alaprecept)
Hozzávalók:, 2 tojás , 1,25 dl író, 2 teáskanál sütőpor , 22,5 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só, 0,8 dl olaj
Elkészítése:Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra, a muffinsütőt zsírozzuk kialaposan. Keverjük össze egy tálban a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Adjuk hozzá a tojásokat; az olajat és az írót, majd dolgozzuk jól össze.Töltsük a tésztát a formákba, és süssük kb. 20-25 percig.
.

Oldal: 1 / 1 Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/