Pontos idő: 2024 márc. 29 00:30

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Édes sütik N - R -ig /feltöltve/
HozzászólásElküldve: 2011 dec. 09 19:08 
Tag (18330)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:153571(N)
A gyüjtő tartalma
Nagymamaszelet.
Nanuka szelet
Narancs-perecek
Narukk szelet
Nescafés szelet.
Női szeszély
Olasz rétes.
Olcsó és finom sütemény
A nagyon olcsó sütemény.
Olga almás.
Omlós puncsos szelet.
Orosz teasütemény
Papagáj-szelet.
Parasztrétes.
Paula sütemény/Kiwis süti.
Piskótatészta
Porhanyós félhold.
Püspökkenyér. 1
Püspökkenyér. 2
Püspökkenyér egyszerűen.
Gyümölcskenyér
Rácsos linzer
Rácsos lepény
Répás sütemény.
Répasüti darált dióval
Reszelt süti.
Rizsfelfújt.
Machánszky rizsfelfújt.
Rumos szelet

Nagymamaszelet.
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1 tojás, 3 dkg zsír, 3 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 1 mokkáskanál sü¬tőpor, 15 dkg cukor.
Az almatöltelékhez: 1,5 kg alma, 25 dkg dióbél, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg baracklek¬vár.
Á tojást a zsírral, mézzel, tejjel és cukorral jénai tálban, vízgőzön állandóan kevergetve (kb. 10 percig) felmelegítjük. Hozzáöntjük a sütőporral elkevert liszthez, és gyorsan összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk. Tepsi hátoldalára fektetjük, és középmeleg sütőben 10-15 per¬cig sütjük. Az így elkészített lapokat vékonyan megkenjük baracklekvárral, az egyikre rátesszük a töltelékeket, erre a második tésztalapot, és tiszta ruhával letakarjuk.
Az almatöltelék készítése: a megtisztított almát lereszeljük és megpároljuk. Mielőtt levesszük a tűzről, belekeverjük a darált diót. Vaníliás cukorral ízesítjük. Ízlés szerint még adhatunk hozzá cukrot is. Melegen kenjük a tésztalapok közé. Miután elkészült, 20 perc múlva szeletelhetjük.

Nanuka szelet
Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg rétesliszt, 30 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 1 dl feketekávé, fél csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, só, citromlé.A krémhez: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 25 dkg gyesztenye-massza, rum, 2 csomag csokis pudingpor, 5 dl tej.

A tojássárgáját a porcukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, diót, citromhéjat. Alaposan elkeverjük majd hozzáadjuk a tojásfehérje felvert habját. Kikent, lisztezett tepsiben megsütjük, s hagyjuk kihűlni. A krémhez avajat porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a rummal ízesített gesztenyemasszát, majd a tejjel megfőzött pudingot. A krémet a tésztára kenjük, és csokireszelékkel díszítjük.
pihentetjük.

Narancs-perecek.
Alaptészta recept.
Hozzávalók (öt adaghoz): 1 kg liszt, 30 dkg cukor, egy teáskanál só, 2 csomag vaníliás cukor, fél kg vaj vagy margarin, 3 tojás, átlátszó fólia.
A lisztet, a cukrot, a zsiradékot és a tojásokat sima tésztává gyúrjuk. Majd gyorsan öt egyforma részre osztjuk, gömb formára alakítjuk, és egyenként átlátszó fóliába csomagoljuk, s legalább egy óra hosszat hideg helyen pihentetjük.

Hozzávalók (20 db-hoz): 8 dkg kandírozott narancshéj, egy adag alaptészta, egy tojás fehérje, 3 evőkanál kristálycukor, sütőpapír.
A kandírozott narancshéjat apróra vágjuk, 5 dkg-ot hozzákeverünk a tésztához. A tésztát 20 cm hosszúságú csíkokra osztjuk és ebből kis pereceket hajtogatunk. Sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük. A tetejét bekenjük a tojás fehérjével. A maradék kandírozott narancshéjat és a kristálycukrot rászórjuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon, körülbelül 12 percig sütjük.

Narukk szelet.
Zsírozatlan tepsit kirakunk nápolyi tortalapokkal, utána 4 tojássárgáját habosra keverünk. Hozzáadunk 20 dkg darált diót, 3 evőkanál morzsát, fél csomag sütőport és 5 tojás felvert habját. Az egészet a tortalapra öntjük és középmeleg sütőben megsütjük.

Krém a tetejére: 25 dkg margarint 15 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliáscukorral, 2 evőkanál főtt feketekávéval, 2 tojássárgájával és 2 evőkanál darált dióval jól kikeverünk. 3 dl tej és 3 evőkanál liszt keverékét felfőzzük, és ha kihűlt, összekeverjük a margarinnal. Vágott, pirított dióval megszórjuk és csokoládét reszelünk rá.

Nescafés szelet.
Hozzávalók: A tésztához: 35 dkg durvára vágott, pirított dió, 6 tojásfehérje, 35 dkg porcukor, 1 cs. vaní¬liás cukor, 6 ek. liszt, a krémhez: 6 tojássárgája, 4 ek. cukor, 1 dl feketekávé, 25 dkg vaj.
A tojásfehérjét hab¬bá verjük. Beletesszük a porcukrot, és gőz fölött tovább keverjük habverővel, a végén pedig beletesszük a vaníliás cukrot, a lisztet, és a diót. A tésztát két egyforma részre osztjuk. Egy tepsi hátlapjára zsírpapírt vágunk, megkenjük olajjal, megszórjuk liszttel, és a tészta felét rásimítjuk. Amikor kisült, még melegen nyúljunk be késsel a tészta és a papír közé, és válasszuk le a papírt! Ugyanígy megsütjük a tészta másik felét is.
A krémhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral. Beleteszünk két kanál lisztet és a kávét, és összefőzzük. Ha kihűlt, a vajjal kikeverjük a krémet, kanalanként tegyük a vajba. Ezzel megkenjük az egyik lapot, majd ráhelyezzük a másikat.

Női szeszély.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 5 db tojássárgája + tojásfehérje, 2 dkg cukor, 2 dkg élesztő, só, 10 dkg mandula, lekvár, 25 dkg cukor a habba.

A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, pici sót és a tojássárgákat. A tésztát jól összegyúrjuk, majd kisujjnyira kinyújtva a tepsiben megkelesztjük Előmelegitett sütőben takaréklángon sütjük 2o – 25 percig. Kivesszük a sütőből, megkenjük lekvárral, és erre simítjuk a 25 dkg vaníliás porcukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Jó, ha a habba még egy pici ecetet is teszünk. Végül szórjuk meg szálkásra vágott hámozott mandulával. Tovább sütjük, amíg a tetején a hab megszilárdul.

Olasz rétes.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg porcukor, fél csomag sütő¬por, csipet só, 10 dkg vaj-; vagy margarin; 2 kis csomag túró, 1 doboz tejföl, 2 cs. vaníliás cukor;` 5 dkg mazsola, fél citrom reszelt héja 4 tojás, 0.5 liter tej:
Elkészítése: a lisztet; a porcukrot, a sütőport ,a sót szárazon összekeverjük. A felét 5 dkg vaj¬jal kikent közepes nagyságú tepsibe egyenletesen belesimítjuk. Erre tesszük a tölteléket: a két csomag túrót ráterítjük, tejföllel meglocsoljuk, ráhintjük a vaníliás cukrot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat. Majd erre egyenletesen rásimítjuk a száraz keverék másik felét. Az öntethez a négy tojás fehérjét habbá verjük, hozzákeverjük a sárgáját, a fél liter tejet és ezt az egészet ráöntjük a süteményre. Végül a maradék vajat a tetejére morzsoljuk. Ezután begyújtjuk a sütőt, és betesszük a tepsit: Hat percig nagy lángon sütjük, majd 50 percig takarékon. Hagyjuk kihűlni; majd felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.

Olcsó és finom sütemény.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 4 egész tojás, 1/2 csomag sütőpor, 10 dkg málnadzsem, 3 dkg vaj a sütőlemez kenéséhez.
Elkészitése: A tojásokat cukorral, liszttel alaposan kikeverjük, majd vajazott sütőlemezre nyomózsákkal kis halmokat formázunk. A sütőlemezt egy-két óráig hűvös helyen tartjuk, aztán a sütemények tetejét kissé benyomjuk és a mélyedésbe kanállal kevés málnadzsemet teszünk, majd közepes hőfokú sütőben kisütjük.

Nagyon olcsó sütemény.
Két tojásból, fél kiló lisztből, negyed kiló porcukorból, késhegynyi szódabikarbónából, két kanál tejfelből készül. Felét kinyújtva, a tepsiben baracklekvárral kenték meg; erre borították a tészta másik felét, tetejére két tojás felvert fehérjét, őrölt diót és vaníliás cukrot tettek, hogy ne csak finom, hanem szép is legyen.

Olga almás.
Az alufóliával kibélelt tepsibe 11/2 kg almát szorosan egymás mellé szeletelünk. Kikeverünk 8 tojás sárgáját 18 dkg porcukorral, 3 kanál vízzel, hozzáadunk 20 dkg lisztet, fél csomag sütőport és a tojás habját. A tésztaa¬nyagot kétfelé vesszük, egyiket kakaóval színezzük. Előszór a sárgát, majd a barna masszát ráöntjük az almára, s megsütjük.
Krémet készítünk 25 dkg vajból, 18 dkg porcukorból, -5 dl tejből, s összekeverjük 2 csomag felfőzött vaníliás pudinggal.
A máz 10 dkg étcsokoládéból, 5 dkg vajból, s egy citrom levéből készül gőz, vagy enyhe tűz fölött. A kihűlt süteményt óvatosan kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, s az almás részére kenjük előbb a krémet, majd végül a mázat. Tehát, ami alul volt, az kerül fölülre. Nagyon pikáns ízű, finom sütemény.

Omlós puncsos szelet.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg zsír, vagy 25 dkg mar¬garin, 2 tojássárgája, fél csomag sütőpor, 30 dkg porcukor, 1-2 kanál tejföl.
Ezeket összegyúrjuk, két lapot nyújtunk belőle, megsütjük tepsi hátán. Szabályosra, vágjuk, a szélekről leeső darabokat összemorzsoljuk, leforrázzuk a 10 dkg cukorral, vaníliás cukorral ízesített 2 dl tejjel. Belekeverjük a lekvárt, rumot, citromlevet, héját, kakaót. A tölteléket a lapok közé kenjük, lenyomtatva fél napig állni hagyjuk. Citrommázzal bevonjuk.

Orosz teasütemény.
12 deka cukrot két egész tojással, 12 deka vajjal és 25 deka liszttel, meg egy csomag sütőporral jól nyújtható tésztává gyúrunk: E tésztát kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Minden korong közepébe a kővetkező keverékből teszünk egy kiskanállal: 15 deka héjas mandulát 15 deka cukorral mozsárban finomra törünk, hozzáadunk fél deci tejet, fél csomag vaníliás cukrot, hat deka mazsolát, fél kiskanál fahéjport és öt deka vajat. Forró sütőben sütjük, majd vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.

Papagáj-szelet.
Tészta: 4 tojást, 30 dkg cukrot 1 margarinnal habosra keverünk, kicsinyenként hozzáadunk 2 dl tejfölt, 30 dkg lisztet, 1 sütőport. Három tálba tesszük, s mindegyik adaghoz mást keverünk. Az elsőhöz 1 csomag vaníliás pudingot és egy vaníliáscukrot: A másodikhoz 2 ek kakaóport, a harmadikhoz 1 csomag puncsízű pudingport. Két őzgerincformában sütjük, úgy, hogy alul a sárga, közép¬en a barna, felül a rózsaszín massza van. Lassú tűzön megsütjük.
Máz: egy csomag vajat, 25 dkg porcukrot, 3 ek kakaóport 3 ek forró vízzel jól kikeverünk és a kihűlt tésztára kenjük. Ha megszárad a máz, lehet szeletelni. Mutatós és finom.

Parasztrétes.
Mivel falun nőttem fel, anyámmal sokszor s9¬töttünkfinom rétest. Itt az alma szezonja, jól ki lehet használni: Ha pontosan betartják a recept leírását, jól ki lehet nyújtani.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, l evőkanál tejfel, 3 dl langyos,sós víz. Elkészítése: A langyos vízzel dagasztott hozzávalókkal hólyagos tésztát j készítünk. Három felé osztjuk, sima kerekre gyúrjuk, megkenjük a tetejüket olvasztott zsír¬ral. Lábasokkal leborítjuk 15-20 percre. Azután lisztezett abroszon hArtyavékonyra kinyújtjuk, 5-6 percig szárítjuk. Azután olvadt, zsfrral, kenőtollal megkenjük. Egy sorban rátesszük a tölteléket, az lehet alma, túró, nyers gyümölcsök, alá és fölé prézlit szórunk, a gyűmálcsőket pedig a tésztán hintjük meg cukorral. Mielőtt betesszük a sütőbe, tejfellel megkenjük a tetejét. A tűrótöltelékbé tegyünk tojást és egy kis grízt!

Paula sütemény/Kiwis süti.
20 dkg cukrot, 2 ek kakaót, 2 kanál mézet, 2 tojást, 5 dkg vajjal gőz felett felverünk. 40 dkg lisztben elkeverünk 1 kk szódabikarbónát, és a tűzről levett masszához adjuk. Három cipóba osztjuk, a tepsi hátát megzsírozzuk, liszttel meghintjük. Ezen sütjük ki a lapokat.

A krém elkészítése: 4 dl tejben csomómente¬sen kikeverünk 6 ek lisztet, 10 dkg cukrot, 5 ek kiwi szörpöt. Sűrű krémmé főzzük, ha kihűlt 20 dkg habosra vert margarint adunk hozzá. Három kiwi gyümölcsöt megtisztítunk, kockára darabolunk és a krémbe keverjük. Ezzel töltjük meg a lapokat.

A teteje elkészítése:30 dkg porcukrot elkeve¬rünk 2 kanál kiwi szörppel, 1 kanál citromlével, 2 kanál vízzel. Felfőzzük. Hideg helyre tesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd addig kever¬jük míg kifehéredik, Rögtön a felső lapra öntjük és elkenjük.

Piskótatészta.
Hozzávalók: 7 tojás, 14 dkg kristálycukor, 14 dkg liszt.
A tojássárgáját habosra keverjük a cukor harmadrészével, a' tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadva a ma¬adék cukrot. A habot apránként hozzáadjuk a sárgájához, és óvatosan belekeverjük a lisztet. Fontos a rövid keverési idő! A tésztát vajazott, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben sütjük. A sütőt az első 10 percben nem szabad kinyitni! A tűznek kezdetben erősnek kell lennie, később mérsékeljük.

Porhanyós félhold.
Hozzávalók: 18 deka liszt, 7 deka cukor, 10 deka vaj vagy margarin, kis citromhéj, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 kanál tej, 3 tojás.
Egy tojást és egynek a sárgáját főzzük keményre, törjük át szitán, adjuk hozzá a lisztet, cukrot, vajat, még egy tojást, reszelt citromhéjat, sütőport, vaníliás cukrot, tejet, gyúrjuk ősze, tegyük a hűtőbe. Ha kihűlt, kinyújtjuk, holdakat szaggatunk belőle, tojással megkenjük, meleg sütőben megsütjük, porcukorral hintve tesszük az asztqlra

Püspökkenyér. 1
Hat tojássárgát alaposan kikeverünk 25 deka cukorral. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd lazán hozzákeverjük a cukros tojáshoz. Ezután apránként hozzáadunk 25 deka lisztet. Közben lisztben megforgatunk 10 deka mazsolát, 5 deka darabokra vágott, vagy tört étcsokoládét, 5 deka tört dióbe¬let, cukrozott gyümölcsöt, zselét, kimagozott meggybefőttet, esetleg aszalt gyümölcsöt. Belekeverjük a tésztába. Kivajazott, lisztezett hosszúkás sütőformába öntjük és sütőben, lassú tűzön szép pirosra sütjük. Vaníliás porcukorral megszórva, felszeletelve adjuk fel.

Püspökkenyér. 2
Hozzávalók: 3 deka szőlő, 3 deka mazsola, 2 deka koktélcseresznye, kandírozott citrom, vagy narancshéj, 3 deka datolya apróra vágva, 3 kanál rumba áztatva.

3 egész tojást 10 deka cukorral habverővel alaposan felverünk, 14 deka lisztet, 1 késhegynyi sütőport, ugyanannyi vaníliás cukrot, majd az apróra vágott rumos gyümölcsöt hozzáadjuk. Egy püspökkenyérformát vajazzunk ki, lisztezzünk, öntsük bele a tésztát, és lassan süssük meg, úgy egy óra hosszán át. Sokáig eláll!

Püspökkenyér egyszerűen.
6 tojásfehérjét nagyon kemény habbá verünk, majd lazán belekeverünk 12 deka lisztet, előzetesen lisztben megforgatott 10 deka mazsolát, 5 deka darabos csokoládét, 5 deka tört diót vagy mandulát, cukrozott gyümölcsöt, zselécukrot. Kizsírozott, lisztezett hosszúkás sütőformában megsütjük.

Gyümölcskenyér
Kevés liszttel összeforgatunk mazsolát, dióbelet, vegyes, cukrozott gyümölcsöt (esetleg birsalmasajtot, zöld diót, kemény lekvárt) és zselés cukrot, mindegyikből 10-10 dkg-ot. (Összesen 40 dkg).
Jól kikeverünk 20 dkg margarint 4 tojás sárgájával, 20 dkg porcukorral. Összeforgatjuk a tojások kemény habjával, 35 dkg rétesliszttel, 1/2 csomag sütőporral, 1/2 citrom reszelt héjával, 2 evőkanál rummal, s végül a gyümölcsdarabokkal: Vajazott, liszttel beszórt püspökkenyérformában sütjük, mérsékelt tűzön. Deszkára kiborítva hűtjük ki. Bevonható a teteje citromlé és porcukor kikeverésével készült sűrű mázzal, s díszíthető néhány színes gyümölcsdarabbal. Sokáig tárolható.

Rácsos linzer.
15 deka finomlisztet összegyúrunk 15 deka búzacsírával, 10 deka margarinnal, 25 deka porcukorral, 1 csomag sütőporral, 2 deci tejföllel, 1 citrom reszelt héjával és 1 tojás sárgájával. Kétharmad részét lisztezett deszkán elnyújtjuk kb. kisujjnyi vastagra, majd sütőlapra tesszük, villával néhány helyen megszurkáljuk és csaknem készre sütjük. Közben 20 deka eper-, vagy baracklekvárt elkeverünk 1 citrom levével, ezt egyenletesen rákenjük a háromnegyed részt megsült tésztára, megszórjuk kb. 25 deka dióbéllel. Az egyharmadnyi tésztából vékonyra sodort rácsot teszünk rá. Megkenjük tojással és közepesen meleg sütőben készre, pirosra sütjük.

Rácsos lepény.
Fél kiló lisztet összemorzsolunk 25 deka margarinnal, 14 deka-porcukorral és 2 egész tojással. Belereszeljük egy citrom héját, majd összegyúrjuk, és legalább negyed óráig hagyjuk pihenni. Ezután a tésztát kétfelé osztjuk. A nagyobbik felét ujjnyi vastagra nyújtva tegyük tepsibe és kenjük meg lekvárral. A kisebbik feléből gyúrjunk kb. kisujjnyi átmérőjű rudacskákat, és azokat rács formájában helyezzük rá a lekváros tésztára. Kenjük meg tojássárgával, szórjuk meg őrölt dióbeles; kristálycukros keverékkel, és mérsékelten meleg sütőben süssük pirosra

Répás sütemény.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg nyers, re¬szelt répa, 1 sütőpor, lekvár a töltéshez.
A nyersanyagokból tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval négyzetekre vágjuk, lekvárral megtöltjük úgy, hogy a tésztadarabokat átlójuk mentén visszahajtjuk. Zsírozott tepsiben sütjük, majd még forrón, bőségesen meghintjük porcukorral.

Répasüti darált dióval.
Fél kiló sárgarépából, 4 tojásból, 20 dkg porcukorból ugyanennyi darált dióból, 10 dkg lisztből, fél kávéskanál sütőporból és 5 dkg vajból készül. A bevonathoz 2 sárgarépa,,10 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé szükséges.
A megtisztított sárgarépát finomra reszeljük. A tojások sárgáját a cukorral
fehéredésig keverjük. Összeforgatjuk a répával, a darált dióval, a liszttel, végül a sütőporral. A tojások fehérjéből pici sóval kemény habot verünk. Ezt lazán beleforgatjuk a masszába. Kivajazott, keskeny, magas falú sütőformába öntve, előmelegített sütőben 50-55 perc alatt elkészül. Köz-ben elkészítjük a bevonatot: takarékon forraljuk 10 percig a cukrot 2 dl vízzel, a citromlével. Beletesszük a hosszú metéltre; vágott sárgarépát. Kihűlve kenjük a szirupot a sütire, tetejét díszítve a kara.mellizélt répával

Reszelt süti.
Hozzávalók: 3 csomag túró, 25 dkg cukor, 3 tojássárgája, 4 tojásfehérje a töltelékhez. 40 dkg liszt, 1 margarin, 1 sütőpor, 3 ek kakaó, 1 tojássárgája, pici tej.
Elkészítése: A tésztához a lisztet a margarinnal, sütőporral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a kakaót, a tojássárgát, összegyúrjuk. (Tejjel lazíthatjuk.) Két részre osztva, a hűtőben pihentetjük fél órát. A töltelékhez a túrót összekeverjük a cukorral, a tojássárgával, a négy fehérjét kemény habbá verjük, hozzátesszük a túróhoz. Mazsolát, reszelt citromhéjat is adhatunk hozzá. Végül nagyobb lyukú reszelőn tepsibe reszeljük a tészta felét, rásimítjuk a tölteléket, s ráreszeljük a maradék tésztát. Először nagy lángon sütjük 10-15 percig, majd közepesen fejezzük be.

Rizsfelfújt.
25 deka rizst mossunk meg, majd forró vízben főzzük opálossá, félpuhára. (A vízbe tegyünk néhány csepp olajat, akkor a rizs nem áll össze.) A rizst szűrjük le. Közben 2 deci tejet melegítsünk meg, tegyünk bele 3 deka olvasztott vajat, 10 deka porcukrot és egy csomag vaníliás cukrot, keverjük jól össze és végül keverjük bele-a főtt rizst. Sütőben, keverés nélkül pároljuk fedő alatt puhára, majd hagyjuk kihűlni.4 tojássárgáját 3 deka vajjal (margarinnal) és 5 deka cukorral reszelt citromhéjjal keverjünk ki, majd a kihűlt rizsbe keverjük bele. Közben a négy tojásfehérjét verjük kemény habbá s óvatosan, lazán keverjük bele a rizses masszába. A kuglófsütőt kenjük ki, hintsük be zsemlemorzsával, s beletéve a rizst, süssük világospirosra. Híg gyümölcslével vagy borsodóval tálaljuk.

Machánszky rizsfelfújt.
Hozzávalók: rizs - 20 dkg, vaníliarúd -1/4 db, cukor-15 dkg, tej -1/2 liter, tojás - 3 db, vaj - 5 dkg,' mazsola - 3 dkg, alma - 50 dkg, tojásfe¬hérje - 3 db, késhegynyi citromhéj, fahéj, só.
A megmosott rizst vízzel félig higított tejben megfőzzük, sóval, vaníliás cukorral ízesítjük. A vajat cukorral és a tojások sárgáival habosra keverjük, majd fakanál segítségével a keményre vert, cukorral ízesített tojáshab egy részéhez adjuk. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, és óvatosan beleforgatjuk a már lehűlt rizst. Egy kivajazott tepsit porcukor¬ral vékonyan meghintünk.
A keverék felét egyenletesen elosztjuk, majd befedjük egyrétegnyi cukorral és fahéjjal ízesített reszelt almával. Ennek felületén elosztjuk a még meglévő tojáshabos, rizses keveréket. Vízgőzre állítva közepes hőmérsékletű sütőben átsütjük. A meghagyott tojásfehérjehabba barackízt keverünk: Mindezt a megsült rizsfelfújt tetejére halmozzuk, és egyenletesen elkenjük. Sütőbe visszatéve mérsékelt hő mellett a habot rásütjük. Végül forró vízbe mártott késsel felkockázzuk,

Rumos szelet
Hozzávalók 1 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 1 dl tej, 6 dkg margain, 1/2 tasak szalakáli.
Elkészítése: A tojást, cukrot, te¬jet, margarint, szalalkálit jól elkeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy puha' rétestésztát kapjunk. Három cipót formálunk belőle. A tepsi hátlapján kinyújtjuk és mindhármat megsütjük. Az egyik lapot kis kockákra vágjuk. 1 dl rummal meglocsoljuk, 4 evőkanál lekvárral összekeverjük és ha jól átázott, a két lap közé kenjük. Tetejét porcukorral meghintjük.

_________________
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron

105,709,753 Megtekintve


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség