Pontos idő: 2024 márc. 28 20:39

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Édes sütik H - K -ig /feltöltve/
HozzászólásElküldve: 2011 dec. 10 21:17 
Tag (18330)
Avatar

Csatlakozott: 2010 szept. 19 19:13
Hely: Székesfehérvár
Id:153639(N)
A gyüjtő tartalma:
Habkenyér.
Hájas krémes
Hájas krémes másképp
Hájastészta.
Hajdúperec.
Hamis gesztenyés
Hartyáni krémes.
Hatlapos 1
Hatlapos. 2
Házikó
Háztető
Húsvéti aprósütemény
Isteni szelet
Jugó-szelet.
Kakaós dióspite
Kakaós szelet
Kanonok lepény
Kapuciner- szelet
Karácsonyfára való sütemény.
Karamell charlotte rumos csokoládéval
Keksz.
Képviselőfánk.
Kétszínű sütemény
Kiwis süti
Kókuszos krémes
Kókuszos szelet
Kókusztekercs
Kosárka.
Tésztakosár
Krémes pite
Lábatlan sütemény
Habos lángoló kifli.

Habkenyér.
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 10 dkg dió, 10 dkg mazsola, néhány csepp citromlé
A tojások fehérjét a citromlével kemény habbá felverjük. A lisztet a habba szitáljuk, lassan óvatosan beleforgatjuk. A durvára vágott diót (mandulát) és a meglisztezett mazsolát is hozzáadjuk, kivajazott, kilisztezett, keskeny, magas falú sütőformába (őzgerincforma) töltjük. A formát a sütő legfelső fokára helyezett rácsra tesszük, és a süteményt a langyosra előmelegített sütőben, a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten (35-40 percig) sütjük.
A sütőformát nagyon jól vajazzuk, lisztezzük ki! Ezt a süteményt maradék tojásfehérjékből készíthetjük. Nagyon sokáig eláll.

Hájas krémes.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg kigyúrt háj, 1 tojássárgája, I csipet A, 1,5 dl langyos víz, l kávéskanál ecet,
a krémhez: 8,5 dl víz, 40 dkg cukor, 2 csomag vaniliáscukor, vaniliaízű pudingpor, 2 evőkanál liszt, 8 to¬jásfehérje

A lehártyázott, megdarált hájat 13 dkg liszttel összegyúrjuk és hideg helyre tesszük. A lísztet, a tojássárgáját, a csipet sót ; 5 dl langyos vízzel és az ecettel összegyúrjuk. Gyengén lisztezett gyúródeszkán akkorára nyújtjuk, hogy a hájat betakarja. Elnyújtjuk és hajtogatjuk, 20-20 perces pihenőkkel. Az utolsó nyújtásnál a tepsi nagyságánál picivel nagyobbra nyújtjuk, és egy lisztezett tepsi hátán a sütőben megsütjük. Előtte szurkáljuk meg villáva!. A két lapot süssük aranysárgára, majd két napig hagyjuk száradni.
A krémhez a vízben összeforraljuk a cukrot és a vaníliáscukrot. A pudingport egy evőkanál liszttel és a 1,5 dl vízzel simára keverjük, a sziruphoz öntjük, és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A tojásfehérjét 20 dkg cukorral kemény habbá verjük, a forró masszához adjuk és pár percig főzzük. Húlni hagyjuk, és utána kenjük be vele az egyik lapot, a másikat pedig helyezzük rá.

Hájas krémes másképp.
Hozzávalók: a hájas tésztához: fél kg és plusz 5 dkg háj, 75 dkg liszt, egy evőkanál ecet, két tojás, egy csipet só, egy púpos evőkanál porcukor, a krémhez: 3/4 liter tej, 7 tojás (külön a sárgája és külön a fehérje), 20 dkg cukor, 3 kanál liszt

A hájat „megkotorjuk", negyed kiló liszttel összegyúrjuk és három cipóra osztjuk. A megmaradt fél kiló lisztből, az 5 dkg hájból a tojással, egy csipet sóval, ecettel, langyos víz hozzáadásával rétestésztát gyúrunk. A hájat háromszorra kenjük rá, közben fél-fél óráig pihentetjük. Végül a tésztát négy részre vágjuk, lapokra nyújtjuk, azokat bevagdaljuk és megsütjük.
A krémhez a tejben a tojássárgáját a cukorral és a liszttel simára keverjük és felfőzzük. A forró krémbe óvatosan belekeverjük a tojásfehérjébőI felvert habot Hagyjuk egy kicsit kihűlni. Ezután az egyik lapot megkenjük a habbal - aki szereti, a krémre még tehet tejszínhabot is -, majd rátesszük a másik lapot. A másik két tésztalapot ugyanígy „ragasztjuk össze" a krémmel.
Hagyjuk az egészet kihűlni és még aznap vagy másnap fogyaszthatjuk.

Hájastészta.
A karácsonyi tészták, sütemények sorában egykor a legelőkelőbb hely a diós- és rnákoskalácsot illette meg. A rangsorban ezek után a hájas következett. Az elnevezés a második. világháború előtt hájaspogácsát jelentett, 40-45 év óta azonban hajtogatott, leveles hájastésztát jelöl. Ez utóbbi kétségkívül városi hatásra terjedt el, amit az is bizonyít, hogy az 1950-es évek elején bekerült a falusi gazaasszonyok kézzel írott receptesfüzetébe. Márpedig ami hagyományosnak számított, azt oda nem vezették be, azt fejből tudták.
A hájastészta készítését megint a disznóvágás, a hízó hája indukálta. Hozzávalóként mindenekelőtt fél kg háj, s valamivel több liszt szükségeltetett. A liszt harmadnyi részét este összegyúrták a hájjal, aztán kitették a hidegre, ott is hagyták reggelig. A többi lisztből egy-egy kanál ecet és rum, két kanál cukor, egy tojás és némi víz hozzáadásával reggel rétestésztát készítettek, amit kinyújtottak. Azután a hájat szintén kisodorták, akkorára, mint a rétestészta, melyre rá is helyezték. Balról jobbra összehajtogatták, s fél órára kitették a hidegre pihenni. Mindezt háromszor ismételték. A negyedik fél órára ujjnyi vastagra sodorták, majd tüzes késsel kicsi kockákra vagdalták. A parázs közt áttüzesedett fanyelű vágóeszköz sisteregve szabdalta a tésztát. Az apró kockákat tepszibe rakták, tetejét darált dióval és cukorral szórták meg. A meleg sütőben a kockák megemelkedtek, harmónikaszerűen szétnyíltak. Ha valaki azt hinné, hogy csak a gyerekek és az asszonynép kedvelte, úgy téved! Fogyasztották a férfiak is, mert a bor jól csúszott rá. Az 1960¬as évekig ugyanis a falusi karácsonyok ünnepi italai, a bor és a pálinka közé a sör még nem furakodott be.

Hajdúperec.
Hozzávalók: 2 dkg élesztő; 0,5 dl tej, 50 dkg liszt, 12 dkg margarin, 0,5 dl tejföl, só.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos~ cukros tejben, a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a tejföllel, az észtővel, a sóval, és egy kis vízzel tésztává gyúrjuk. Letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk, majd kisujjnyi vastagságú rudakat nyújtunk. A tésztából apró perecekét formázunk; Középmeleg sütőben lassan sütjük.

Hamis gesztenyés.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 to¬jássárgája, 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 citrom leve, 1 sütőpor, kevés tej.
Töltelék: 45 dkg tört burgo¬nya, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl rum, 10 dkg dióbél, 3 tojásfehérje:
A tészta alapanyagait összegyúrjuk, és két részre osztjuk. A felét elnyújtjuk és zsírozott tepsibe tesszük. A felvert tojásfehérjét óvatosan a töltelékbe keverjük, rákenjük a tésztára, és befedjük a másik elnyújtott tésztalappal. Ha kisült, meghintjük porcukorral

Hartyáni krémes.
Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg porcukor, 2 dkg kakaópor, 1 tojás, 1 dl tej, a krémhez: 1/2 l tej, 2 evőkanál liszt, 2 cs. vaníliás cukor, 20 dkg vaj, 2 nagydoboz babapiskóta, fél dl rum, 2 dl tejszín.
A lisztet, margarint, porcukrot, sütőport, kakaóport, tojást és a tejet jól összegyúrjuk, és-sütőlemezen két egyforma lapot gyúrunk belőle.
A tejet a 2 evőkanál liszttel sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és ha langyosra hűlt, belekeverjük az előzőleg habosra kevert vajat. Az egyik lapot megkenjük a főzött krém felével. A krémre egymás mellé rakjuk a babapiskótát, majd meglocsoljuk rummal. A babapiskótára ezután rákenjük a maradék krémet, és ráhelyezzük a másik kakaós tésztalapot.
Hűvös helyen né¬hány órát állni hagyjuk.

Hatlapos 1
Hozzávalók: 60 dkg rétesliszt, 10 dkg vaj; 1 dkg szalakáli; 10 dkg cukor, 1 tojás, csipet só
Annyi tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható, levestészta vastagságú 6 lap legyen belőle. A tésztalapokat kisütjük.
Hozzávalók a krémhez: 1,5 1 tej; 5 ek. kakaót elkeverünk 15 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, 6 ek liszttel ,
A felforrt tejhez keverjük az összedolgozott kakaót, cukrot stb. és sűrűre főzzük. Ha kihűlt, 1 citrom reszelt héját és 10 dkg vajat keverünk a krémhez.
A lapokat egyenként megtöltjük, másnap szeleteljük ferde vonalban, trapéz vagy kocka alakra. Nagyon finom és kiadós!

Hatlapos. 2
Hozzávalók: 6 kanál olvasztott zsír, 6 kanál cukor, 1 pohár tejföl, 2 friss, egész tojás, csipetnyi só, 60 dkg liszt, fél csomag szalakálé.
Ezeket a hozzávalókat összegyúrjuk, hat lapra kinyújtjuk és sütőlemezen vagy a tepsi hátán világosra sütjük.
A következő krémmel töltjük meg: 30 dkg cukrot világosbarnára pirítunk, 2 dl vízzel felenged¬jük, felolvasztjuk. S ebbe a követ¬kező masszát tesszük (már előre elkészítettük): 4 kanál lisztet, 2 ka¬nál kakaóval és 5 dkg cukorral összekeverünk, majd 4 dl tejjel felengedjük. A pirított cukorra öntjük, és sűrűre felfőzzük. Ha kihűlt, 25 dkg Ramát teszünk bele és elkeverjük.
Aki akarja, csokimázzal boríthatja-- a mázhoz két ek kakaó, 25 dkg porcukor, két kanálforró víz kell, ezt jól elkeverjük, majd lehűtjük. Ha már hideg, 5 dkg vajat adunk hozzá, és a tésztára kenjük

Házikó
Hozzávalók: 22 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 2 kanál kakaó, 8 dkg margarin, negyed csomag sütőpor, 1 tojás, 1 kanál tejföl, 1 csomag nápolyi lap.
Az alapanyagokat összegyúrjuk és 24 darab ceruzavastagságúra sodorjuk ki és megsütjük. A krémhez szükséges anyagok: fél liter tej, másfél csomag pudingpor, 2 tojássárgája, 25 dkg porcukor, 25 dkg margarin. Ebből krémet főzünk, ha kihűlt, a félbevágott nápolyi lapokat megkenjük vele, ráteszünk három rudacskát, majd megint a krém jön, aztán két rúd, ismét krém, egy rúd, majd az oldalakat összezárjuk és krémmel borítjuk.

Háztető
Hozzávalók: 14 dkg, háztartási keksz; 14 dkg dió, 14 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 10 dkg csokoládé, 4 db tojássárgája. A csokimázhoz.- 12 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, 1 tojásfehérje, kevés -vaj, 1 evőkanál forró víz.
Elkészítés; A kekszet, a diót és a csokoládét összedaraboljuk. A, tojássárgáját,, a margarint és-a cukrot felverjük; majd beletesszük az. összedarabolt hozzáv'alókat és jól összedolgozzuk. Vizes tálcára vizes kézzel egy háromszöget formázunk és leöntjük csokimázzal. A mázhoz simára keverjük a hozzávalókat; és még forrón bevonjuk vele a háromszöget. Előző nap kell elkészíteni, hogy a keksz megpuhuljon.

Húsvéti aprósütemény.
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg őrölt mandula vagy dió, 1 csapott kiskanál őrölt fa héj, 3-4 szem őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál kakaó, savanykás lekvár, a tepsi kikenéséhez zsír és liszt, a díszítéshez apró, színes cukorkák.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a mandulát, a fűsze¬reket meg a cukrot hozzákeverjük --liszt nem kell hozzá. Fólián vagy lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és tojásformával kiszúrjuk, vagy papírból készült tojásformát rátéve körülvágjuk. Óvatosan, nehogy deformálódjék, kizsírozott, kilisztezett sütőlemezre fektetjük. Előmelegített sütőben kis lángon kb. 25 percig sütjük (ha túl forró a sütő, a mandula megkeseredik).
Amikor kihűlt, savanykás lekvárral kettőt- kettőt összeragasztunk, és apró színes cukorkákkal vagy cukormázzal, mandulával; mogyoróval kandírozott gyü mölccsel díszítjük.
Isteni szelet.
Tészta: 6 tojás sárgáját 30 dkg porcukorral habosra keverünk, kanalanként hozzáadunk 12 evőkanál forró vizet. Végül 1/2 csomag sütőporral elvegyített 30 dkg lisztet keverünk hozzá. Lisztezett, zsírozott tepsiben, előmelegített sütőben sütjük.
Krém: 1/2 I tejet 5 evő¬kanál grízes liszttel felfőzünk, hűtjük. Ez alatt egy margarint 20 dkg porcukorral, 10 dkg darált dióval, vaníliás cukorral, pici rummal habosra keverünk. Kanalanként hozzáadjuk a tejes pépet. Ezt rákenjük a tésztára; majd a 6 tojásfehérjét gőz fölött felverjük 20 dkg cukorral, s a krémre simítjuk: Nem diétás sütemény!

Jugó-szelet.
Hozzávalók: Egy lekvárral megent és felszeletelt piskótatekercs.
Kakaós tészta hozzávalói:
6 tojás, 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1,5 dl étolaj; 1/2 dl langyos víz, 2 kanál kakaó, 1 kávéskanál szódabikarbóna.

A tojássárgákat habosra kever¬jük a cukorral, majd a vízzel, a kakaóval és az olajjal még tovább keverjük. Ezután óvatosan, felváltva hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét és a lisztet, a szódabikarbónát. Sütőpapírral kibélelt tepsíbe simítjuk a tésztát, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Krém hozzávalói:
20 dkg porcukor, 1 cs; vaníliá¬scukor, 25 dkg ráma, 2 cs. vaníliás pudingpor, 1/2l tej.
A pudingot felfőzzük a tejjel. A vajat habosra keverjük a cukorral. Ha a puding kihűlt, a két krémet összekeverjük,
Összeállítás; A kihűlt tésztát kettévágjuk, az egyik lapot megkenjük a krém felével. Egyenletesen rárakjuk a felszeletelt piskótatekercseket, majd rákenjük a maradék krémet. Erre kerül a másik tésztalap. A tetejét csokimázzal vonjuk be, amit tortabevonóval is helyettesíthetünk.
Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 to¬jás. A töltelékhez: 5 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 3 tojás, 2 evőkanál kakaó.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a tojással tésztá¬vá gyúrjuk. A tésztát két részre osztva hűtőben pihentetjük legalább 1 órán át. Előző nap is elkészíthető.
Töltelék készítése: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, kakaóval, majd hozzáadjuk a darált diót, végül a tojások fehérjéből vert habot: Az egyik tésztát kinyújtjuk, és zsírozott lisztezett tepsibe tesszük. Ráterítjük egyenletesen a tölteléket, majd befedjük a másik elnyújtott tésztadarabbal. Tetejét megszurkáljuk, lekenjük tojással, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten aranysárgára sütjük. Kihűlve szeleteljük, porcukorral meghintve kínáljuk.

Kakaós dióspite.
Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 to¬jás. A töltelékhez: 5 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 3 tojás, 2 evőkanál kakaó.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a tojással tésztává gyúrjuk. A tésztát két részre osztva hűtőben pihentetjük legalább 1 órán át. Előző nap is elkészíthető.
Töltelék készítése: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, kakaóval, majd hozzáadjuk a darált diót, végül a tojások fehérjéből vert habot: Az egyik tésztát kinyújtjuk, és zsírozott lisztezett tepsibe tesszük. Ráterítjük egyenletesen a tölteléket, majd befedjük a másik elnyújtott tésztadarabbal. Tetejét megszurkáljuk, lekenjük tojással, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten aranysárgára sütjük. Kihűlve szeleteljük, porcukorral meghintve kínáljuk.

Kakaós szelet.
Hozzávalók: 2 pohár-kefir, 1 kefírespohár cukor, 8 evőkanál étolaj, 2 evőkanál kakaó 1 citromhéja, 1 csomag vaníliáscukor, valamint 2 kefirespohár liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna.
A hozzávalókat (kivéve a lisztet és a szódabikarbónát) jól összekeverjük, utána belekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. Körül belül 20-25 percig sütjük, majd megtöltjük lekvárral, de üresen is finom.

Kanonok lepény.
Fél kiló lisztet két evőkanál margarinnal, egy csomag sütő¬porral, 20 deka cukorral, két egész tojással, egy citrom reszelt héjával és annyi tejjel, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk, jól összedolgozunk. A tészta egyik felét tepsibe tesszük, baracklekvárral jól megkenjük, és darabos dióval megszórjuk. Másik felét ráborítjuk, tojással megkenjük, és megszórjuk darabos dióval, kevés kristálycukorral. Közepes tűznél világosra sütjük.

Kapuciner szelet.
Hozzávalók: a tésztához: 6 tojássárgája , 6 evőkanál kristály'cukor, 1 dl olaj, 4 evőkanál liszt, 2. evőkanál kakaópor, fél. csomag sütőpor és a ttojások felvert habja, A krémhez: 2 csomag vaniliás pudingpor, 6 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor; 2 evőkanál cappucinópor vagy kávépor, l evőkanál kakaópor.
A tészta hozzávalóit összekeverjük. A végén adjuk hozzá óvatosan a tojásfehérjéből felvert habot: A masszát közepes méretű tepsibe öntjük és 20 percig sütjük:
A krémhez a pudingport felfőzik a tejjel. A margarint a porcukorral, a cappucinóporral és a kakaóporral összekeverjük, majd a kihült pudinghoz adjuk: A kakaós tésztára rákenjük a krémet és kávéporral lmeghintjük a tetejét.

Karácsonyfára való sütemény.
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 db tojás, vaníliáscukor.
Az egész tojásokat elvegyítjük a cukorral, és vízgőzön addig keverjük, míg sűrű lesz. Gőzről levéve addig folytatjuk a keverést, míg kihűl, azután hozzáadjuk á lisztet és a vaníliáscukrot. Zsírral megkent, liszttel hintett sütőlapra vékony csővel eltátott zsákból koszorúkat vagy más formákat készítünk, és langyos helyen egyenletesen egy órán át szárítjuk. Azután 8 percig előmelegített sütőben, alsó takaréklángon 5-6 percig sütjük. Két-két tésztát langyosra olvasztott csokoládéval összekötünk, úgy hogy a tészták teteje kívül maradjon. Szorítsunk még a két tészta közé aranyszálacskát is, hogy akasztani lehessen.

Karamell charlotte rumos csokoládéval.Hozzávalók: A vékony piskótához: 3 db tojás, 6 dkg liszt, 6 dkg kristálycukor, a töltéshez: 1 evőkanál sárgabarackíz, 2 kanál kristálycukorból karamell, pudingporból tejjel összefőzött sárgakrém, 2 dl tejszín keményre fölvert habja, 1 dkg zselatin, friss citromfű vagy mentalevél, 4 cl édes likőr, 2 dl hideg csokoládémártás.
A fölsorolt anyagokból sütőpapíron vékony piskótalapot készítünk, amit hosszában félbevágunk, és a barackízzel megkenve, mini piskótatekerccsé szorosan összegöngyölünk, majd lehűtjük.
A tejből, -a pudingporból - a karamellalap hozzáadásával - hagyományos krémet főzünk, amit a likőrrel ízesítünk, és csomómentessé (hűlésig) keverünk. Lazán hozzákeverjük a tejszínhabot és egy leheletnyi olvasztott zselatint. A formát a vékonyra szeletelt lekváros piskótatekerccsel egyenletesen beburkoljuk, hozzáadjuk a kész karamellpudingot, a tetejére is piskótát teszünk, és hűtőben jól összeérleljük. Tálalásnál a formából kiborítjuk, daraboljuk, és rumos csokoládéöntettel körbelocsolva tálaljuk, friss zöldfűszerekkel, esetleg csokoládéráccsal díszítjük

Keksz.
Nagyanyáink sűrűn készítettek kekszet, kényelmesen.
23 dekagramm lisztet, 10 dekagramm porcukrot, 1 csipetnyi szódabikarbónát 3 dekagramm vajjal alaposan összedolgoztak. Adtak még hozzá egy tojás sárgáját, valamint két kanál tejfelt. Vékonyra kinyújtva, pihentetve - akár három napig is tarthatott az a pihenő - tetszés szerinti formákat szaggattak belőle, és fonó sütőben kisütötték. Ez a keksz, bádogdobozban, jó sokáig elállt.

Képviselőfánk.
Hozzávalók: (9 db fánkhoz) 2,5 dl víz, 60 g csökkentett energiatartalmú margarin, csipet só, 135 g finomliszt, 3 tojás, tejszín, zsiradék és liszt a sütőlap kikenéséhez
A zsiradékkal megkent sütőlapot liszttel megszórjuk. A vizet margarinnal és sóval felfőzzüK. A tűzről levett edénybe egy mozdulattal bele¬öntjük a lisztet és jól elkeverjük. A tűzhelyre visszatéve addig kevergetjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Ekkor a tésztát egy tálba boritjük, és hozzáadjuk a tojásokat. 9 egyforma halmot ültetünk a sütőlapra és az előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. A kettévágott fánkokat különböző töltelékekkel ízesíthetjük, például vaníliapudinggal és tejszínhabbal.

Kétszínű sütemény.
Hozzávalók: 4 tojás (külön a fehérje és külön a sárgája), 25 dkg cukor, 1 dl víz, 25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 dl étolaj, pici só, 1 evőkanál kakaó, savanykás lekvár, porcukor, durvára vágott dió.
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáöntünk egy dl vizet, és tovább keverjük, amíg habos nem lesz. A lisztbe belekeerjük a sütőport, belecsor-gatjuk az olajat. A tojásfehérjét felverjük egy pici sóval, és lazán a tésztába keverjük. A tésztát kettéosztjuk, és az egyik felébe egy kanál kakaót keverünk.
Egy közepes méretű tepsit kivajazunk. Alulra tesszük a fehér tésztát, és egyenletesen szétkenjük. A tésztára savanykás lekvárt csöpögtetünk - jó sokat. Ezután kenjük rá a kakaós tésztát. Az egészet darabos dióval beszórjuk, és mehet a sütőbe kb. 20 percre. Tálaláskor porcukorral szórjuk meg a tetejét.

Kiwis süti
20 dkg cukrot, 2 ek kakaót, 2 kanál mézet, 2 tojást, 5 dkg vajjal gőz felett felverünk. 40 dkg lisztben elkeverünk 1 kkszódabikarbónát, és a tűzről levett masszához adjuk. Három cipóba osztjuk, a tepsi hátát megzsírozzuk, liszttel meghintjük. Ezen sütjük ki a lapokat.
A krém elkészítése: 4 dl tejben csomómente¬sen kikeverünk 6 ek lisztet, 10 dkg cukrot, 5 ek kiwi szörpöt. Sűrű krémmé főzzük, ha kihűlt 20 dkg habosra vert márgacint adunk hozzá. Három kiwi gyümölcsöt megtisztítunk, kockára darabolunk és a krémbe keverjük. Ezzel töltjük meg a lapokat.
A teteje elkészítése:30dkgporcukrot elkeve¬rünk 2 kanál kiwi szörppel, 1 kanál citromlével, 2 kanál vízzel. Felfőzzük. Hideg helyre tesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd addig kever¬jük míg kiíehérédik, Rögtön a felső lapra öntjük és elkenjük.

Kókuszos krémes.
Hozzávalók: 7 tojásfehérje, 30 dkg porcukor, 5 ek rétesliszt, 20 dkg kókuszreszelék A krémhez: 7 tojássárgája, 15 dkg cukor, 3 dl tej, 3 ek liszt, 3 tasak vaníliáscukor, 17 dkg margarin. A mázat tortabevonóval készítjük.
Elkészítése: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverünk három evőkanál réteslisztet ' és húsz dkg kókuszreszeléket. Kikent tepsibe öntjük és megsütjük. A krémhez a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a vaníliáscukrot meg a tejet és addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Amikor majdnem kihűlt, belekeverjük a margarint, majd rá-kenjük a krémet a tésztára. A ;tetejét csokimázzal vonjuk be

Kókuszos szelet.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 3 dkg margarin, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 25 dkg cukor, i tojás, 1 dl tej. Krém: 22 dkg margarin, 25 dkg cukor, kakaó, 5 kanál tej, 2 dl rum.
Elkészítése: A tésztának valókat alaposan elkeverjük, tepsibe tesszük, megsütjük. A kisült tésztát összekockázzuk, majd a megfőzött; kihűlt krémbe mártogatjuk. Ezután kókuszba forgatjuk.

Kókusztekercs.
Két dkg élesztőt 3 evőkanál langyos tejben két kanál cukorral felfuttatunk, egy Ráma margarint 4 tojás sárgájával simára kikeverjük, hozzáöntjük az élesztőt és 40 dkg szitált grízes lisztet. Ezekből 6 db cipót formálunk, és fél óráig pihentetjük.
Közben a 4 tojás fehérjét gőz fölött habbá verjük (pár csepp ecetet teszünk bele a habverés közben) 30 dkg kristálycukorral és ha már kemény, 20 dkg kókuszreszeléket keverünk bele: Egyenként elsodorjuk a cipókat és megkenjük a kókuszos habbal. Utána felgöngyöljük, mint a diós vagy a mákos kalácsot. Ujjnyi széles csfkokra vágjuk, és lapjára lerakjuk tepsibe, sütőpapírra. Aranysárgára sütjük. A sütőpapírról hidegen szedjük le, vaníliáscukorral cukrozzuk.

Kosárka.
A kosárkákhoz 25 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 3 to¬jás sárgája, 10 dkg cukor és fém kosárformák kellenek. A tész¬tához való anyagokat összedolgozzuk, pihenés után késfok vastagságúra nyújtjuk, majd kerek lapocskákat szaggatunk. A fém kosárkákat vékonyan bevajazzuk, kibéleljük a tésztával. Tölteléknek főtt cukros dió vagy mák, gyümölcshab, krém való.

Tésztakosár
Sós, omlós tésztából készülnek a kosárkák, amelynek hozzávalói tíz adagra számítva: 70 dkg liszt, 40 dkg vaj, 2 dl tejszín, 6 tojás sárgája, só. A hozzávalókból linzi tésztát készítünk és 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. A teflonnal bélelt tésztakosár formákat kibéleljük a tésztával, majd megtöltjük száraz babbal vagy szárazborsóval. (Erre azért van szükség, hogy a tészta sütés közben megtartsa formáját, ne deformálódjon). A formákat sütőlemezre helyezzük és kb. 200 fokos sütőben húsz perc alatt készre sütjük. A tésztakosarakból többet is készíthetünk és különbőző ízesítésű töltelékkel töltjük. Természetesen, ha édességet kínálunk a kosárkákban, akkor a tésztát is édesre készítjük.
Mi minden kerülhet a kosárkákba? Krémek, gyümölcsök, pástétomok stn.

Krémes pite.
30 deka liszt, 6-7 deka mar¬garin vagy vaj, 1 deka szalaká¬li, 5 deka porcukor, 1 és fél merőkanál tej, 1 egész tojás, jól összegyúrva, 2 lapra kinyújtva kisütendő.
A krém: 4 tojás sárgáját 30 deka cukorral elkeverve, 10 deka liszttel, 1 liter tejjel, vaníliás cukorral felfőzni, a tokás fehérjét habnak felverni, összekeverni, még forrón a tésztára kenni, letakarni, másnap porcukorral meghinteni, elfogyasztani.

Lábatlan sütemény
Ez ugyan nem kelt tészta, azért megosztom veled. Nálunk lábatlan tyúknak hívják. 50 dkg túró, 4 tojás, 1 evőkanál cukor, 1 késhegynyi só, 50 dkg liszt és kevés vaniliáscukor kell hozzá. A túróhoz hozzáadjuk a tojások sárgáját és kemény habját, a sót, a cukrot, a lisztet és közepes keménységű tésztát készítünk belőle. A masszát forró olajba/zsírba szaggatva kisütjük. Vaniliáscukorral meghintve tálaljuk

Habos lángoló kifli.
Hozzávalók: 10 db szikkadt kif¬li, -tej, 5 evőkanál vaníliás porcukor, 6 tojás, 13 dkg vaj, fél dl szesz
A kifliket felszeleteljük, és for¬ró tejbe mártjuk. Tűzálló tálba le¬rakunk egy sor kifliszeletet. Ezután a hat tojás sárgáját a vaniliás, porcukorral habosra keverjük, és az első sor kiflire négy evő-kanálnyit teszünk belőle. A kiflire és a krémre kevés olvasztott vajat csorgatunk.
A rétegezést addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az a lényeg, hogy a legfelső sör kifliszeletekből álljon, amelynek a tetejét meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal.
Ezt a desszertet előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. Amíg sül a kifli, addig a tojásfehérjét - kevés cukorral - kemény habbá verjük. A habot a féligsült kiflik tetejére
simítjuk. A tűzálló tálat visszatoljuk a sütőbe, de csak addig, amíg a hab teteje rózsaszínűvé nem válik.
Tálalás előtt a hab tetejére ráöntjük a szeszt és meggyújtjuk. Szerintünk édes fehérbórral nagyon finom.

_________________
Kép


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron

105,682,338 Megtekintve


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség