Pontos idő: 2021 okt. 21 11:15

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Gólya ródsó
HozzászólásElküldve: 2013 júl. 06 15:57 
Tag (29)

Csatlakozott: 2013 jún. 15 11:14
Id:201262(N)
Ezt a hírt sem tudom kommentálatlanul hagyni.
Főleg a címe felháborító:

macko50 írta:
GÓLYA ROAD SHOW = SZÁNDÉKOS TERMÉSZETKÁROSÍTÁS


Ez egy olyan állítás, ami minimum valamilyen alátámasztást igényelne. Nem látok ilyet, ezért kénytelen vagyok azt mondani, hogy ez szimpla hangulatkeltés.

macko50 írta:
Néhány napja ismét útjára indult az MME által Gólya Road Show névre keresztelt nagy népi látványosság, melynek az MME nagy reklámmal igyekszik látogatókat szerezni.


Ez eddig oké.

macko50 írta:
A Gólya Road Show keretében meghirdetett program szerint darus kocsikkal járják végig az ország gólya fészkeit,


Néhány pontosítás. Nem járják végig a kollégák az országot. Fizikailag képtelenség minden gólyafészekhez eljutni. A gyűrűzés és az egész program, mivel fokozottan védett madárról beszélünk a megfelelő engedélyek birtokában, általában az áramszolgáltatók technikai segítségével valósul meg.

macko50 írta:
a rettegő gólya fiókákat


Ez felesleges antropomorfizmus. A gólya fiókák természetes reakciója, hogy a fészekben lapulnak (gyakorlatilag halottnak tettetik magukat), amíg a szüleik kivételével mást látnak maguk körül. Igen, ez stresszes állapot, de semmilyen adat nem támasztja alá, hogy ennek bármilyen káros hatása lenne a fiókákra. A településeken fészkelő gólyák valamilyen szinten hozzá vannak szokva az emberek jelenlétéhez, sőt, bizalmasak. Tény, ezzel a bizalommal nem szabad visszaélni, de szerencsére ilyenről szó sincs.

macko50 írta:
lehozzák a fészekből


Fészeknél gyűrűzni, hacsak nem egy(-két) fióka van a fészekben, nem szokás, de legalábbis nagy rutint kíván. A balesetek elkerülése miatt a madarakat le szokás hozni.

macko50 írta:
és simogattatják a jelen lévőkkel,


Nem. Nem azért kerül le a fészektől a fióka, hogy bárki simogassa. A gyűrűzés miatt kerül le. Mivel egy gólyagyűrűzés alapvetően feltűnő jelenség, mindig lesznek kíváncsiskodók, akik körbeállják a gyűrűzőket, kérdéseket tesznek fel, sőt a madarat tapogatni szeretnék. A road show elébe megy ennek, és egyes esetekben lehetőséget teremt arra, hogy szervezett kereteken belül ezeket a méltányolandó emberi kívánságokat teljesíteni lehessen. Valamint szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a simogatók általában gyerekek, akiknek olyan életre szóló élményt nyújt ez a lehetőség, amit szerintem megért az, aki látott már gólyafiókát megérintő, csillogó szemű gyereket.

macko50 írta:
az emelő kosárba jelentkezőket visznek fel a gólyafészekhez


Nem akarnak a kollégáim ebből vurslit csinálni, ezeket az alkalmakat sok okból (emelőskocsi bérleti díja időhöz kötött, balesetveszély, felszerelésigény, nem lehet mindenki felvinni) igyekeznek minimálisra szorítani. Ahol adódik rá alkalom, és partner az áramszolgáltató, van hozzá felszerelés, stb, ott van rá korlátozott lehetőség, de az alkalom nem erről szól.

macko50 írta:
és az MME autó hátuljából kitűzőket és MME kiadványokat árulnak.


Plusz igyekeznek az általam elmondottakat, és egy csomó más, a munkájukkal kapcsolatos dolgot elmagyarázni. És ne tegyünk úgy, mintha csempészcigiről beszélnénk. A kitűzők ajándékok adományért cserébe. Az árult kiadványok, CD-k, egyebek pedig számla, nyugta ellenében cserélnek gazdát. Ezen kívül nincs tukmálás, nincs olyan, hogy csak akkor nézheti valaki a gyűrűzők munkáját, ha pénzt ad az MME-nek.

macko50 írta:
Az egész látványosság célja a népszerűség növelése és minél több adók 1% begyűjtése.


Itt megint át van ugorva pár logikai lépcső. Az elsődleges cél a gólyák gyűrűzése (aminek szakmai természetvédelmi oka van). A másodlagos cél az információk átadása a zajló gyűrűzésről, ha már összegyűlt annyi kíváncsiskodó. Ha emellett van lehetőség arra, hogy népszerűsítsük általánosságban az egyesületet, akkor miért ne tennénk ezt meg?

macko50 írta:
Tudomásunk szerint hasonló látványosságot egyetlen más országban sem csinálnak a gólya fiókák gyűrűzéséből,


Van más országban is látványgyűrűzés.

macko50 írta:
tehát ez csak egy rossz értelemben vett "hungaricum".


Miért rossz értelemben vett hungaricum? Szerintem csupa jó értelme van az egésznek.

macko50 írta:
A gyűrűző etika azt követeli meg (de írott előírások is ezek), hogy legkisebb zavarással, legkisebb stresszt okozva, gyorsan, óvatosan történjen a gyűrűzés. Fiókáknál ez fokozottan igaz.


Ez így is van, a kollégáim a lehető legolajozottabban dolgoznak. Külön csapat végzi a gyűrűzést (szakmai-etikai stb szabályok betartásával), külön csapat a látogatókkal foglalkozik. Nincs keveredés ebben. A madaraknak valóban valamekkora stressz a gyűrűzés maga, de nincs tudomásunk arról, hogy bármilyen hátrányt szenvednének a madarak. A gyűrűzés végeztével a szülők visszatérnek a fiókákhoz, az etetések folytatódnak. Arról viszont vannak adatok, hogy visszajáró költő párok többször is átestek ezen a folyamaton, tehát nem váltanak fészket, azért, mert zavarná őket a gyűrűzés és a vele járó "vándorcirkusz". Pedig lehetőségük volna rá.

macko50 írta:
A road show ellenben egy cirkusz, egy olyan cirkusz,


Igen,a roadshow egy cirkusz. A gyűrűzés viszont gyűrűzés. A két dolgot nem illendő összemosni. A gyakorlatban a kollégáim nem is mossák össze, ahogyan fent is jeleztem. Kérem, ön se tegye.


macko50 írta:
amikor a gyűrűzés úgy valósul meg, hogy közben a fiókákat kiszedik a fészekből (szükségtelenül),


Fent reagáltam erre. Nem szükségtelen, a gyűrűzés szempontjából sem.

macko50 írta:
leviszik a földre (szükségtelenül),


Lásd fent.

macko50 írta:
hogy mindenki végigtapizhassa őket (szükségtelenül),


Nem tapizza őket mindenki végig, és nem minden fióka megy át a simogatók kezén, nem is minden fészeknél.

macko50 írta:
ami irgalmatlan zavarás és stressz a gólyafiókákra nézve.....


Ez megint antropomorfizmus. Stressz, de mivel kárt nem okoz, semmiképpen nem "irgalmatlan".

macko50 írta:
s mindezt alapvetőn a PÉNZÉRT teszik.


Ezt nem értem. Most ez a támogatások gyűjtése akar lenni? Vagy arra gondol, hogy a kollégáim egy fillér ellenszolgáltatás nélkül végzik a dolgukat hétvégente, önkéntesként? Vagy arra, hogy a daruskocsi bérlését adott esetben saját zsebből, innen-onnan összekapart pénzből, esetleg szintén szabadidőben, támogatókat felhajtva szervezik? Vagy arra, hogy a gyűrűket, szükséges felszerelést a gyűrűzők saját pénzből fedezik? Vagy arra, hogy az 1%-ból, támogatásból befolyt összegeket információs kiadványokra, természetvédelmi munkára költjük az utolsó fillérig?


Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  

80,620,138 Megtekintve


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség