macko50 írta:
Nagyon jó tudom, hogy én mindenből rossz következtetéseket vonok le,
Nem állítottam ezt. Mármint, hogy mindenből. Elég az, ha csak egy-egy dologból, és a jó szándékú, de téves következtetés aztán elindul az önálló kommunikációs útján. Emiatt válaszolok most is - elnézést, hogy késve, de nem voltam gép mellett az elmúlt napokban.
macko50 írta:
de pl. az egyik dolog ami alapvetően megingatta a bizalmamat az MME kommunikációban az a tavalyi fióka Hajnal kiesésének négy különböző interpretálása az elmúlt egy évben.
Ahogyan korábban is említettem, nem dolgozom a kerecsenes projekten, Hajnallal kapcsolatban valószínűleg az itteni társaságból nekem van a legkevesebb információm. Az alábbi idézetekben és megjegyzésekben viszont vannak olyan információk, amikhez bátorkodom hozzátenni a saját kommentáromat, hogy segítsem mind a megértést, mind a kommunikációt. Előrebocsátom, hogy az interpretációban én a következetességet és tényszerűséget veszem észre.
macko50 írta:
MME 2012.06.07.
„A jeladó már jelenleg is aktiválva van, de biztonsági okokból csak akkor hozzuk nyilvánosságra a mozgásának térképét, amikor kirepül.”
Megjegyzés: Azóta sem hozták nyilvánosságra! A jeladó adatiból (folyamatosan egy helyről sugárzott) tudniuk kellett, hogy baj történt Hajnallal. Érdekes hogy a jeladót sem találták meg, pedig az pontos GPS koordinátákat sugároz.
Tisztázzuk, hogy mit csinál egy jeladó. Kétféle GPS adót szokás használni ilyen célra. Az egyik a pozíciókat egy műholdas rendszerbe továbbítja. A másik GSM hálózatra. Közös a két jeladóban, hogy az adatokat ki kell olvasni egy szerverről (vagy akár ez automatizálható is, pénzért), azokat tisztítani, értelmezni kell. Az adók nem folyamatosan adnak, programozva van, hogy naponta hányszor kapcsolnak be és rögzítenek pozíciót. Téves tehát az az elképzelés, hogy egy operátor ül a gépe mögött, és online figyeli, merre jár a madár, keze a piros gombon, hogy azonnal közbe tudjon avatkozni.
Hajnal adatait azért nem hozzák nyilvánosságra, gondolom, mert a kirepülés és az elveszés közti út (ami úgy út, hogy egy pont - a fészek - körüli "bolyongás", ami a madár mozgásából és az adó pontatlanságából adódik össze) kiadná a fészek pozícióját. Ez az adat nem hozható nyilvánosságra. Azt hiszem, ez belátható.
Az adó megtalálása sajnos nem egyértelmű egy elveszéskor. Ha az adót töltő napelem olyan pozícióba kerül, hogy nem képes ellátni a feladatát, akkor a belső áramforrás nem tudja hosszú ideig működtetni az adót. Ilyenkor a készülék pontosságának megfelelően akár elég nagy területet is be kellene tudni járni. A pontossághoz tartozik az is, hogy az adók nem folyamatosan kommunikálnak, ahogy írtam fentebb. Az utolsó érvényes pozíció pedig nem feltétlenül egyenlő az elveszés helyével. Ezt csak akkor lehet kijelenteni, ha folyamatosan egy helyről érkeznek a jelek.
Az sem egyértelmű, hogy mi számít elveszésnek. Egy adó könnyen ideiglenesen abbahagyhatja a jelek adását, hogy aztán a körülmények megváltozásával újra adatokkal szolgáljon. Tisza példája lebegjen a szemünk előtt. Ott a GSM technológia korlátai miatt nem volt tudomásunk jó ideig az állat mozgásáról, de végül megjöttek az adatok. Megjegyezném, hogy nem kell afrikai körülmény ahhoz, itthonról is van példa, hogy a GSM-es adattovábbítás ideiglenesen nem működik.
macko50 írta:
MAVIR hivatalos beszámoló 2012.07.09.
„Hajnal ugyanarra a kereszttartóra akart kiugrani mint Samu, de elvétette az ugrást és mellette kicsúszott a képből. Mivel aznap nem esett az eső a fészek térségében nem is látogatott vissza a fészekbe. Számos oszlop és fasor nyújt neki pihenőhelyet a továbbiakban.”
MAVIR hivatalos beszámoló 2013.06.02.
„Egyik fiatal sem repült vissza a fészekhez, nagy valósínűséggel a rókák becserkészték őket.”
Ilyen esetben, ahogyan most Bíborkával is történt, vizuálisan érdemes beazonosítani a kirepült madarakat. Nem tudom, hogy ez megtörtént velük is. Az mindenesetre biztos, hogy a kirepülés környékén a ragadozós kollégák nagyon leterheltek. Ilyenkor zajlik a gyűrűzés, a kirepülési siker monitorozása. A kamerával megfigyelt kerecsen csak az egyik a potenciálisan több száz (milyen jó érzés ezt leírni ezzel a fajjal kapcsolatban!) fiókából! Ahogyan korábban is írtam, minden, ami a bekamerázott kerecsennel történik, és szakember beavatkozását igényli, egyrészt elvonja a erőforrásokat más, adott esetben szakmailag fontosabb problémától, másrészt nagy súllyal kommunikációs és nem szakmai lépés. Még ha nehéz is ezt elfogadni olyanoknak, akik a kamera miatt érzelmileg erősen kötődnek a kérdéses egyedhez.
macko50 írta:
Szabolcs Kókay 2013.06.20.
„Ez a rókák becserkészték megfogalmazás szerintem a nagyközönségnek szól, akiket nem akartak mindenféle madártani szakszöveggel összezavarni.”
Megjegyzés: nem hiszem hogy az eltűnt, elpusztult, x napig élt, a jeladóját itt találtuk meg szavak kifejezetten madártani szakszavak lennének, amit egy átlagember ne tudna megérteni.
Megjegyzés: Itt egyszerűen hülyének néztek bennünket.
Nem tudom, miért alakult ki ez a kép önben. A híradásból látszik, hogy eltűnt az egyed. Az adója nem került elő. A róka zsákmányolása egy felettébb valószínű, de nem megerősíthető magyarázat. Mellette szól, hogy a napelemes adó egy rókavár mélyén nem fog tudni adni. De nem lehet kizárni más magyarázatot sem. Mit várna? Statisztikai és valószínűségi kimutatást a lehetséges okokról?
A természetben előfordul ilyen helyzet, mármint, hogy a vizsgált objektum nem alkalmas a vizsgálatra. Gyakran nem tudunk magyarázatot sem adni, hogy miért. Ezért fontos a vizsgálat megismételhetősége, hogy az ilyen értelmezhetetlen adatok által okozott statisztikai alapú hibákat ki lehessen küszöbölni.
macko50 írta:
Végezetül a jeladó adatiból is ki kellett hogy derüljenek a mai napig nem nyilvánosságra hozott információk. Hajnal jeladójának adatai a mai napig nem kerültek be az MME jeladós madarak adatbázisába. Vajon miért?
http://satellitetracking.eu/inds/showtableFentebb írtam magyarázatot erre, nem véletlenül nincs ott az adatbázisban az egyedre vonatkozó adat. Azt is írtam, hogy nem feltétlenül derül ki az adatokból, hogy mi történt. Ha jobban megnézi az adatbázisban szereplő adatokat, azt is láthatja, hogy nem "görbéket" ábrázolnak, hanem pontokat és az azokat összekötő egyenes vonalakat. Az adók pontokat szolgáltatnak (általánosságban, mert ez nem egészen így van, de nem akarnék feleslegesen hosszabban írni erről, mert már így is altatónak lehet felhasználni az általam írtakat). Azért pontokat, mert nem állandó a jeladó működése. Az egyenesek pedig a pontok közötti legrövidebb utakat jelzik. A madár valódi mozgása ettől eltérhet, sőt, biztosan eltér.
Az adatbázishoz még egy-két mondat. Ahogyan fentebb írtam, nincs folyamatos követés, sőt, a nyers adatokat előzetesen fel kell dolgozni, értelmezni kell. A fenti honlapra gyakorlatilag egy kivonat kerül. Téves az az elképzelés, hogy a madarak adói által szolgáltatott jelek online, azonnal jutnak el a fenti adatbázisba.
Remélem, ezek a magyarázatok kielégítőek voltak.