Pontos idő: 2025 jún. 16 18:15

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2365 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 79  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Hírek a halászsas fiókáról
HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 13:31 
Tag (6949)

Id:45475(N)
Vélemények a Bird Cams Aruond teh World fórumról.

NaturNut - USA

Annyira felbuzdultam a Madárlesők levelelén, hogy én is megpróbáltam egy fórumot keresni, ahol elmondják nekem a hivatalos véleményt a sérült
halászsas fiókára vonatkozólag. Megpróbáltam egy olyan szervet kereseni, amelyik illetékes az ügyben. A végén a birdlife.fi cimre küldtem egy levelet.

Halottam hogy a halászsasok csak nagyon rövidig ideig bírják ki fogságban, tehát egy hosszú idejű fogságban töltött rehabilitációt nem képesek elviselni. Azon a helyen ahol én dolgozom most is van egy rehabilitálás alatt álló halászsas. Egy esetben volt már rá példa, hogy az egyik kezelt sas egy évig is kibírta fogságban, tehát nem elképzelhetetlen a dolog.

Megpróbált képeket felrakni, de eddig még nem sikerült neki a dolog.

Beth - USA

Köszönjük Macko, hogy elküldtétek ezt a levelet. Remélem hogy megpróbálnak segíteni a madáron, vagy pedig kikapcsolják a kamerát, hogy ne lássuk a kicsi szenvedéseit. Bele sem merek gondolni, hogy mi fog történni, ha a szülők elrepülnek, és élelem nélkül marad....

Vissza a tetejére
  OfflineProfil Privát üzenet küldése  

Hozzászólás témája: Hírek a halászsas fiókáról
HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 13:17 
Tag (6949)

Id:45473(N)
Hírek a halászsas fiókáról

Látva a kis sas szenvedéseit a finn Hailuotu halászsas fészekben a fórum tagsága tiltakozó levelet fogalmazott meg a finn gyűrűzűközpont számára.

A levél szővege magyarul :

Dear Heikki Lokki!

Véleményünk szerint a törött lábú fiókát nem lett volna szabad meggyűrüzni és visszahelyezni a fészekbe A Hailuoto-i halászsas fézekben.

"Talán a gyűrűzéssel azt szeretnék megtudni a finn madárszakértők, hogy vajon meddig bírja, és hogy mikor és hol fog elpusztulni a fióka?" - kérdezi a Bird Cams Around The World fórum egyik fórumozója.

Mindkét fórumnak egyöntetű a véleménye abban a tekintetben, hogy a kicsinek kórházba kellett volna kerülnie, ha pedig mindenféle beavatkozás reménytelennek látszott, akkor az euthanasia lett volna a megoldás, nem pedig a kicsi szenvedéseinek meghosszabítása az egész világ szeme láttára.

Az összes többi fórum és madárszerető emebr elitéli ezt az embertelen döntést. Kérjük, hogy mielőbb keresennek egy olyan megoldást, amely a kis sas számára is megoldást jelent. Reméljük hogy nem fog megismétlődni a tavalyi eset, hogy jön a rétisas, és végzi a dolgát a megdöbbent nézők százezreinek szeme láttára.

Humánus intézkedésükben bízva, tisztelettel :

Hungarian Birdwatchers Forum

A levél szövege angolul :

Dear Heikki Lokki!

We are watching nests around the world, nests in Finland as well.

We believe that the broken-legged chick should not have been ring and replace into a nest of the osprey in Hailuoto.

"Perhaps with the ringing want to know the Finnish bird experts, whether how long endure, and when and where the chick will pass away" - asked someone from the Bird Cams Around The World Forum.
Each forum is unanimous in its opinion as the youngster should have been in hospital taken, and if any intervention seemed hopeless, it would have been euthanasia solution, and not to extend the suffering under the very eyes of the whole world.

The forum and all the other bird loving people condemned this inhuman decision. We ask you to quickly find a solution, which is also a solution for a small eagle. We hope that it will not be repeated in the last case, that is, the eagle came and consumed the chick by the sight of hundreds of thousands of shocked spectators.

We place trust in your very urgent steps.

Hungarian Birdwatchers Forum
viewtopic.php?f=27&t=270

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája: Re: Halászsas kamera Hailuoto - Finnország
HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 13:00 
Tag (4201)

Id:45469(N)
Egy hatalmas faág érkezett.
Csatolmány:
Picture 10.png
Picture 10.png [ 558.46 KiB | Megtekintve 5340 alkalommal. ]

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 11:57 
Tag (6949)

Id:45466(N)
pusi írta:
Csodás képet mentettél Mackó, még akkor is, ha az átkozott videó felírat rajta van. (mindig arról jön a hal, és mindenki erre a pillanatra vágyik, gondolom ők ezt pontosan tudják)
Ettől függetlenül szerintem a nap képe a harmadik, vagy a hét képe, vagy az év képe. Ember legyen a talpán aki a történtek ismeretében kibírja könnyek nélkül.

Köszönöm :)

Fantasztikus a kicsi akarása. Fantasztikus az, hogy sérült lába miatti korlátozott mozgásképessége mellett is versenyben tudott maradni a testvéreivel az élelemért, és hogy nem maradt le túlzottan a fejlődéseben, annak ellenére, hogy azt írják, hogy ő a legkissebb fióka. A kicsinek sokkal keményebben meg kellett dolgoznia a túlélésért, mint a testvéreinek, de azt hiszem, hogy még így is neki van a legkisebb esélye.
Nem lehet tudni, hogy jól döntöttek-e vagy nem. Nem lehet tudni, hogy vannak-e fájdalmai. Ha pl. tudnám, hogy fájdalmai vannak, egész biztos, hogy a mindenáron történő lehozatalára szavaznék.
Valószinüleg nagy megkönnyebbülést jelentene Pulkkinen számára is, ha a kicsi kirepülne, mert elmondhatná, hogy "egészségesen" elhagyta a fészket, mint a testvérei. Ahogy a fórumon olvasom, ő végülis mindent megtett, megkérdezte a szakmát és aszerint döntött. Az idő ollója viszont bezárulni látszik a kicsi felett. Előrejelzések szerint a sasok augusztus 15-e táján hagyják el a fészket, és addig meg kell tanulnia élelmet szereznie magának egy lábbal, ha nem tud, akkor elmondhatjuk, hogy "egészségesen" küldtük a halálba. Abba még talán senki sem mert belegondolni, hogy a halászsasok költöző madarak, és a kicsiknek még ebben az évben el kell jutniuk Afrika középső részére (minimum 7000 km), ahol öt évet töltenek el, mielőtt visszajönnak párosodni. Vajon lesz-e elég kondiciója a kicsinek ehhez a hosszú úthoz?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 11:15 
Tag (7035)

Hely: Budapest
Id:45463(N)
Mackó nagyon köszi!!!! Kíváncsi vagyok a fejleményekre. Az azért megnyugtató, hogy most már tényleg ilyen sokan foglalkoznak a kicsivel. Szeretném naivan azt hinni, hogy ezek után már nem lehet elmismásolni az ügyet és érdemben helyesen intézkednek majd az illetékesek.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 10:48 
Tag (6949)

Id:45461(N)
A sérült sasfióka - Looduskalender fórum

Renandeli fordítása egy augusztus 4-i finn cikkből :

"Olvastam a mai vitát a Hailouto-i fészekről. A cikk szerint mindhárom fióka (Yy, Kaa and Koo) állapota rendben van, a sérült fiókáé is - nehézségei vannak, hogy segítség nélkül meg tudjon állni a lábán, szintén nehezen tud megfordulni egyik irányból a másikba, de ennek kiegyensúlyozására a szárnyait használja. A kicsi aktivitása normális, repülési gyakorlatokat végez, rendesen étkezik, és a család egyetlen tagja sem viselkedik vele szemben bántó vagy aggresszív módon. A kicsit Koo-nak hívják.

A sérült láb állapota nem rosszabbodik, és a kicsi normálisan fejlődik. Néhányan a vitában megemlítik, hogy a kicsi lába javulni látszik. Azonban a szakértők sem tudtak biztos véleményt mondnai arról, hogy valójában milyen lehet a sérült láb állapota.

Néhány kiegészítő információ a kicsikről :

1. fióka neve Yy született június 9-én
2. fióka neve Kaa született június 10-én
3. fióka neve Koo született június 13-án

Az idősebb fióka, Yy első kierpülése július 28-án
A második fióka, Kaa első kierpülése augusztus 2-án
A legfiatalabb fióka, Koo, még mindíg repülési gyakorlatokat végez normális módon a sérült lába ellenére is.

Úgy tűnik, hogy a fiókának nincsnek fájdalmai, és a tojó továbbra is mellette áll, és táplálja."

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 10:12 
Tag (6949)

Id:45457(N)

Renandeli idéz egy másik finn lapp cikkéből is :

"A másik cikk egy kicsit többet foglalkozik a kérdéssel, de megoldást ők sem találtak.

Az állatvédelmi törvény azt mondja, hogy a sérült állaton meg kell próbálni segíteni. Pulkkinen - a kamera tulajdonosa - azt mondja, hogy rengeteg mérges levelet kapott. Az ő nézőpontjából ő is tiltakozik (A természet tudja, hogy mit kell tennie, nem lenne jó kivenni a kicsit, és egy zárt helyen tartani, egyáltalán nem biztos hogy túlélné ezt a beavatkozást)

Pulkkinen konzultált a kérdésben állatorvosokkal és halászsas szakértőkkel. Az állatorvos, akivel Pulkkinen konzultált, azt mondta hogy túl nagy stressz lenne a sérült madár számára, ha kivennék a fészekből, tanácsosabb a sérült madarat a fészekben hagyni a testvéreivel és a családjával. Megtörténhet, hogy a sérült láb magától helyre fog jönni - mondta az állatorvos.

Azonban a többi állatorvos nem mindegyike van ugyanezen a véleményen. Azt mondják, hogy a sérült láb állapota behatóbb vizsgálatot tenne szükségessé.

Sajnos ezek a hírek is egy július 17-i újságból származnak."

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 10:04 
Tag (6949)

Id:45455(N)

Renandeli részelteket idéz az egy finn lapp cikkéből :

"Tudom hogy a nézők rendkívül mérgesek amiért a kicsit nem vették ki a fészekből, és nem segítettek neki. A finn madárszakértők megmagyarázták, hogy azért nem tették, mert ez nem lett volna hasznos a madár számára. Ha kiveszik a madarat, utána sohasem lehetett volna visszatenni újra a fészekbe.

A finn médiában rengeteget vitatkoznak a kérdésről. Nagyon sok ember nem érti, hogy miért nem jöhet szóba az emberi segítség. A finn törvény azt mondja, hogy a bajba jutott állaton segíteni kell, amennyiben az lehetséges. A finn madárszakértők egy része azt mondja, hogy a kicsi saját magától fel fog épülni... Ezt azonban két héttel ezelőtt mondták."

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 09:52 
Tag (79753)

Id:45452(N)
Csodás képet mentettél Mackó, még akkor is, ha az átkozott videó felírat rajta van. (mindig arról jön a hal, és mindenki erre a pillanatra vágyik, gondolom ők ezt pontosan tudják)
Ettől függetlenül szerintem a nap képe a harmadik, vagy a hét képe, vagy az év képe. Ember legyen a talpán aki a történtek ismeretében kibírja könnyek nélkül.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 09:16 
Tag (6949)

Id:45443(N)
Hal érkezett

Csatolmány:
2009-08-06_091157.gif
2009-08-06_091157.gif [ 321.3 KiB | Megtekintve 5209 alkalommal. ]

Csatolmány:
2009-08-06_091608.gif
2009-08-06_091608.gif [ 366.09 KiB | Megtekintve 5210 alkalommal. ]

Csatolmány:
2009-08-06_092125.gif
2009-08-06_092125.gif [ 371.66 KiB | Megtekintve 5205 alkalommal. ]

Csatolmány:
2009-08-06_092428.gif
2009-08-06_092428.gif [ 352.54 KiB | Megtekintve 5206 alkalommal. ]

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 09:15 
Tag (7035)

Id:45442(N)
Minden reggel úgy jövök ide, hogy na talán történt valami jó. Szörnyen érzem magam. :cry:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 08:09 
Tag (4201)

Id:45423(N)
Nagyon küzd ez a madár.
Csatolmány:
Picture 11.png
Picture 11.png [ 563.64 KiB | Megtekintve 5214 alkalommal. ]

Csatolmány:
Picture 12.png
Picture 12.png [ 573.43 KiB | Megtekintve 5211 alkalommal. ]

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 08:07 
Tag (6427)

Id:45420(N)
Pár pillanatig reménykedek, majd teljesen letörök! :cry:
Folyamatosan elhatározom, hogy nem nézem, hogy ne büszkélkedhessenek azzal, hogy hány látogatója van az oldaluknak, de ezt se tudom megtenni.
Na de mostmár tényleg megyek!
Eset olvasom a fejleményeket.

Szép napot nektek!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 07:55 
Tag (6427)

Id:45414(N)
Etetés van!
Egész jó pozícióban volt a kis sérült lábú, de úgy láttam az etetett testvértől kapta a pofonokat, ezért egész ügyesen át ment a másik oldalra.
Eddig sajna a mama nem igazán vette figyelembe a könyörgését.
Bízom benne, hogy ma is sok hal lesz és jut neki is! És a sérült lábát egyre jobban tudja kitámasztásra használni és így számára is lesz jövő!

Csatolmányok:
Magyarázat: ADJATOK NEKEM IS!!!!!!!!!!!!!!!
Adjatok nekem is.JPG
Adjatok nekem is.JPG [ 105.32 KiB | Megtekintve 5159 alkalommal. ]
Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 06 06:59 
Tag (6949)

Id:45394(N)
Nagy bajok vannak az egyensúly megtartásával :(

Csatolmány:
2009-08-06_065823.gif
2009-08-06_065823.gif [ 369.05 KiB | Megtekintve 5179 alkalommal. ]

Hal érkezett, a sérült fióka azonnal startolt, és sikerült jó pozicióba kerülnie.

Csatolmány:
2009-08-06_073826.gif
2009-08-06_073826.gif [ 353.42 KiB | Megtekintve 5163 alkalommal. ]

Ám ez csak néhány falat erejéig tartott, mert jött az egészséges fióka, és azonnal kiszorította

Csatolmány:
2009-08-06_074513.gif
2009-08-06_074513.gif [ 369.32 KiB | Megtekintve 5160 alkalommal. ]

Azután jött a másik is, és teljesen kisodródott a bal szélére. A természet törvényei valóban kegyetlenek :(

Csatolmány:
2009-08-06_075620.gif
2009-08-06_075620.gif [ 374.53 KiB | Megtekintve 5151 alkalommal. ]

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 22:42 
Tag (19678)

Id:45369(N)
Edit, köszi a levelet. Mackó, neked meg azt, hogy eljuttattad további helyekre.
Amit az ottani gyűrűzésről írtál, ijesztő nagyon.
Iszonyatos a kicsi szenvedését nézni. Nem tudom, mi ezzel a céljuk?!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 22:13 
Tag (6949)

Id:45347(N)
gerzadett írta:
Kedves Mackó!
Amit írsz abban vannak óriási igazságok! És egyet is értek veled
De ha nem lennének pl. ezek a webkamerák, amiket a fészkek közelébe csak az emberek tudnak elhelyezni, én biztos soha az életben nem láthattam volna halászsasfióka, bagoly, fehérfejű rétisas, vagy békászósas - nem felnövekedését - de még a távolról való szemlélésükre is elenyésző esélyem lett volna! Talán a rétisas az egyetlen amit már kukkerral láttam egy pillanatra, mert amire megtaláltam már el is repült. ( nem vagyok egy nagy gukkeroló)

Kedves Gerzadett!

Ez mind így van, és az én számomra is rengeteg élményt és izgalmat hozott a kamerák figyelése.
A probléma talán ott van hogy Észtországban a Looduskalender természetvédelmi szervezet üzemelteti ezeket a kamerákat, Finnországban pedig magán cégek kezében van. A Hailuoto kamerát is egy üzleti érdekeltségű studió üzemelteti, és az egyik fórumról érkező fészekkel kapcsolatos felháborodott leveleket még a finn madarakkal foglalkozó hivatalos szervek is a kamera üzemeltetőjének továbbították. Ebből az a régi gyanúm látszik igazolódni, mely szerint Finnországban nincs hasonló súlyú madárvédelemmel foglalkozó szervezet mint pl. az észteknél és nálunk.

és a szomorú valóság :(

Csatolmányok:
2009-08-05_220410.gif
2009-08-05_220410.gif [ 267.37 KiB | Megtekintve 5184 alkalommal. ]

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 21:50 
Tag (6949)

Id:45324(N)

NaturNut - USA

Kedves Barátaim!

Elküldtem egy levelet a véleményemmel és a kérdéseimmel a Finn Múzeum 3 különböző cimére. Ma reggel két vállaszt kaptam, egyiket a múzeumtól a másikat birdlife.fi-tól. Mindekettő ugyanazt írta, hogy a levelemet továbbították a kamera üzemeltetőjéhez a studio.v@pulkkinen.inet.fi -hez. Bocsássatok meg a kérdésemért, de mitől váltak ők tudományos kutatókká? - írja a fórumozó megdöbbenve.

A fentiek alapján úgy néz ki, hogy mi sem számíthatunk túl sok eredményre az elküldött levelünkkel kapcsolatban.
Elég szomrú hogy Finnországban nem a szakma, hanem egy üzleti célú stúdió határozza meg, hogy mi történjen ebben a fészekben.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 21:44 
Tag (6949)

Id:45322(N)

NaturNut - USA

Annyira felbuzdultam a Madárlesők levelelén, hogy én is megpróbáltam egy fórumot keresni, ahol elmondják nekem a hivatalos véleményt a sérült
halászsas fiókára vonatkozólag. Megpróbáltam egy olyan szervet kereseni, amelyik illetékes az ügyben. A végén a birdlife.fi cimre küldtem egy levelet.

Halottam hogy a halászsasok csak nagyon rövidig ideig bírják ki fogságban, tehát egy hosszú idejű fogságban töltött rehabilitációt nem képesek elviselni. Azon a helyen ahol én dolgozom most is van egy rehabilitálás alatt álló halászsas. Egy esetben volt már rá példa, hogy az egyik kezelt sas egy évig is kibírta fogságban, tehát nem elképzelhetetlen a dolog.

Megpróbált képeket felrakni, de eddig még nem sikerült neki a dolog.

Beth - USA

Köszönjük Macko, hogy elküldtétek ezt a levelet. Remélem hogy megpróbálnak segíteni a madáron, vagy pedig kikapcsolják a kamerát, hogy ne lássuk a kicsi szenvedéseit. Bele sem merek gondolni, hogy mi fog történni, ha a szülők elrepülnek, és élelem nélkül marad....

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 21:26 
Tag (6427)

Id:45318(N)
Kedves Mackó!
Amit írsz abban vannak óriási igazságok! És egyet is értek veled
De ha nem lennének pl. ezek a webkamerák, amiket a fészkek közelébe csak az emberek tudnak elhelyezni, én biztos soha az életben nem láthattam volna halászsasfióka, bagoly, fehérfejű rétisas, vagy békászósas - nem felnövekedését - de még a távolról való szemlélésükre is elenyésző esélyem lett volna! Talán a rétisas az egyetlen amit már kukkerral láttam egy pillanatra, mert amire megtaláltam már el is repült. ( nem vagyok egy nagy gukkeroló)

Csatolmányok:
Magyarázat: Ketten összebújva, remélem így is maradnak az éjjel!
halasz5.JPG
halasz5.JPG [ 63.9 KiB | Megtekintve 5203 alkalommal. ]
Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 21:22 
Tag (6949)

Id:45317(N)
Talán az egyik utolsó összebújás és biztonság érzés a törött lábú fióka számára.

Csatolmány:
2009-08-05_212043.gif
2009-08-05_212043.gif [ 252.46 KiB | Megtekintve 5203 alkalommal. ]

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 21:00 
Tag (6949)

Id:45313(N)
Mindez igaz és nagyon szép Gerzadett, illetve szép lenne ha így lenne a dolog. Elfogadom, de nem vagyok a gyűrűzés mellett továbbra sem, persze én csak egy néző vagyok.
Azt viszont továbbra sem értem a finnekben, hogyha müködtetnek két csodálatos kamerát, amin keresztül az egész világ nézi őket, akkor miért nem a legjobb gyűrűzőket küldik oda? Miért engedik meg, hogy az egész világ végignézze egy sasfióka szenvedését, és ha otthagyják továbbra is, néhány napon belül a csúfos halálát is. A másik fészekben miért gyűrűzik meg úgy a fiókákat, hogy ez sérülést okozhasson nekik? A közvélemény, illetve a hozzám hasonló laikusok a természethez eddig fűződő viszonyuk és látott képek egymáshoz hasonlításával itélik meg a dolgokat. Ha az a céljuk, hogy megszerettesék az emebrekkel a madarak világát, azt valóban el is érik még így is, de a nézők többsége, látom a többi külföldi fórumokon is, mélységesen elitéli, amikor úgymond a madarak érdekében olyan módszereket alkalmaznak, amellyel hosszútávon tönkretehetik a madarak életét, és ez mind a két finn fészekben megtörtént. Tehát a közvélemény a látottakon keresztül a szakmát fogja elitélni, a finn gyűrűzőket és madarászokat. Ha midennek az eredménye csak az, hogy egy-két adatbázis megtelik "értékes" adatokkal, egy két kutató megírja belőle a disszertációját és publikál néhány szaklapban, akkor milyen eredményt tudnak felmutatni? A legtöbb faj esetében maga az alapvető emberi tevékenység vezet oda, hogy kipusztulnak, vagy a kipusztulás szélén állnak, és valószinű hogy a gyűrűzés nem fogja megakadályozni hogy eleveszítsék az élőhelyeiket és fészekelő helyeiket a civilizáció fokozott térhódítása következtében. Én még mindíg azt mondom, hogy jobb lenne őket békén hagyni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 20:33 
Tag (4201)

Id:45309(N)
Gerzadett! Tökéletesen egyetértek veled. :-)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 20:10 
Tag (6427)

Id:45300(N)
Sziasztok! Szép estét!

A madarakat gyűrűzik, ezt el kell fogadnunk, csak az nem mindegy, hogy hogyan és, hogy kik tehetik ezt.
Nagyon fontos lenne, hogyha hibáznak, azt ismerjék el és mindent tegyenek meg azonnal a hiba javítására és ne természetre bízzák a hibájuk megoldását, mert sok variáció nincs egy sérült madár esetén.
Az egyszerűen nem hiszem el, hogy nem a fészek létrával való megnyomása/bedöntése, vagy a kiemelés durvasága okozta szegény halászsas fióka lábsérülését.
Láttuk Klara – Klaus fiókáinak gyűrűzését, Suliét, Klutiét, Spotét és az amerikai sasfészkekben is simán lezajlott ez a folyamat, nem is beszélve a hortobágyi sasóka gyűrűzéséről amit a minap tettetek ki.
Ne vitassuk el az ornitológusok ezen tevékenységét, biztos sok fontos és szükséges információhoz jutnak azon megfigyelésekből amit a gyűrűzés segít elő.
Az lenne jó, ha ilyen tevékenységet a világon bár hol csak felelős, a munkáját és a madarakat szerető szakértő személy végezhetné, akiben van annyi becsület, ha téveszt azonnal javít.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 20:08 
Tag (4201)

Id:45297(N)
Fénylő madarak a bal oldalon, a két kicsi lapul.
Csatolmány:
Picture 1.png
Picture 1.png [ 387.08 KiB | Megtekintve 5232 alkalommal. ]

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 17:20 
Tag (6949)

Id:45280(N)
ebpiaf írta:
Nem tudom, hogy mennyire komoly vizsgát kell tenniük a finn gyűrűzőknek. Azt viszont tudom, hogy nálunk iszonyatos anyagot kell megtanulni, és nem csak azt, hogy felismerjenek egy adott madarat, ami nem is könnyű pl. a fiókákat tekintve (a nádasban rengeteg sok egyforma kis barna madár van, fiókáikat megkülönböztetni nagyon nehéz, és gondolom, sok terület van még, ami hasonlóan egyforma madaraknak ad otthont), tehát nem csak a madár "típusát" kell tudni meghatározni, hanem igen komoly etikai anyag is tartozik ehhez, amiből szintén vizsgát kell tenni. Naív voltam, amikor 3 évvel ezelőtt elmentem Ócsára, és azt gondoltam, hogy én is szeretnék gyűrűző lenni. Nagyon hamar letettem erről az ötletemről, mert rájöttem, hogy ennyi idősen elkezdve ezt a dolgot lehetetlenség véghez vinni. Van ott olyan fiatal, aki ovis kora óta jár a gyűrűzőkhöz, minden madarat felismer, remekül ki tudja szedni a hálóból őket, sőt, gyűrűzni is tudna. Meg is tanulta a szükséges tananyagot, mégis meghúzták. Nagyon szigorú vizsga van. És nálunk is önkéntesek gyűrűznek, nem hiszem, hogy bárki ezért pénzt kapna, pláne nem ebből él.
Azért hallani egy-két kósza hírt pl. arról is, hogy van, aki versenyezni akar minden áron, hogy pl. egy bizonyos fajból ő gyűrűzze meg a legtöbb madarat, és ezért inkorrekt dolgokra is hajlandó. Lehet, hogy ez Finnországban sincs másképp.

Tudom hogy a két fészek alapján nem lehet statisztikai átlagot vonni, de ha lehetne akkor 100 %-osan sz.r munkát végeznek. Ha a többi fészekben csak 10 %-át követik el ezeknek a hibáknak, akkor is ellene vagyok a gyűrűzésnek. Egyébként is egy madárnak is joga kellene hogy legyen természetes körülmények között, mindenféle háborgatás nélkül felnőnie. Szerintem egészen biztos hogy jobban érezné magát, ha nem lenne karika a lábán. A madarakat úgy lehetne védeni és megmenteni, ha az élő és táplálkozó helyeiket hagynánk meg, és békén hagynánk őket, nem mennénk utánuk mindenféle rejetett zugba, hogy megtaláljuk és háborgassuk a fészküket.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 16:40 
Tag (9881)

Id:45277(N)
Nem tudom, hogy mennyire komoly vizsgát kell tenniük a finn gyűrűzőknek. Azt viszont tudom, hogy nálunk iszonyatos anyagot kell megtanulni, és nem csak azt, hogy felismerjenek egy adott madarat, ami nem is könnyű pl. a fiókákat tekintve (a nádasban rengeteg sok egyforma kis barna madár van, fiókáikat megkülönböztetni nagyon nehéz, és gondolom, sok terület van még, ami hasonlóan egyforma madaraknak ad otthont), tehát nem csak a madár "típusát" kell tudni meghatározni, hanem igen komoly etikai anyag is tartozik ehhez, amiből szintén vizsgát kell tenni. Naív voltam, amikor 3 évvel ezelőtt elmentem Ócsára, és azt gondoltam, hogy én is szeretnék gyűrűző lenni. Nagyon hamar letettem erről az ötletemről, mert rájöttem, hogy ennyi idősen elkezdve ezt a dolgot lehetetlenség véghez vinni. Van ott olyan fiatal, aki ovis kora óta jár a gyűrűzőkhöz, minden madarat felismer, remekül ki tudja szedni a hálóból őket, sőt, gyűrűzni is tudna. Meg is tanulta a szükséges tananyagot, mégis meghúzták. Nagyon szigorú vizsga van. És nálunk is önkéntesek gyűrűznek, nem hiszem, hogy bárki ezért pénzt kapna, pláne nem ebből él.
Azért hallani egy-két kósza hírt pl. arról is, hogy van, aki versenyezni akar minden áron, hogy pl. egy bizonyos fajból ő gyűrűzze meg a legtöbb madarat, és ezért inkorrekt dolgokra is hajlandó. Lehet, hogy ez Finnországban sincs másképp.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 16:14 
Tag (6949)

Id:45276(N)
Azt hittem, hogy el fog repülni :(

Csatolmány:
2009-08-05_154122.gif
2009-08-05_154122.gif [ 372.42 KiB | Megtekintve 5215 alkalommal. ]

Csatolmány:
2009-08-05_153344.gif
2009-08-05_153344.gif [ 367.96 KiB | Megtekintve 5215 alkalommal. ]

Csatolmány:
2009-08-05_153715.gif
2009-08-05_153715.gif [ 377.14 KiB | Megtekintve 5212 alkalommal. ]

Csatolmány:
2009-08-05_154703.gif
2009-08-05_154703.gif [ 362.95 KiB | Megtekintve 5214 alkalommal. ]

Sajnos nem megy ez nekem :(

Csatolmány:
2009-08-05_154910.gif
2009-08-05_154910.gif [ 368.53 KiB | Megtekintve 5209 alkalommal. ]

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 14:27 
Tag (6949)

Id:45272(N)
anna írta:
Ez nehezen emészthető ! Semmi gyakorlati tudás nem kell, csak papír és már mehet is díbolni. :evil:

Bizonyára van egy tanfolyam, ami után vizsgázik, egyszer kétszer elmegy egy tapasztalt kollégával, utána egyedül csinálja.
Miután önkéntesek, valószinű hogy nem lehet elvárni tőlük túl nagy szakmai felkészültséget.

A finn gyűrűzők honlapja írja :

"During the first decades ringing was the privilege of Masters and students, but times have changed. Nowadays, the civilian professions of the ringers vary a great deal, as every bird-watcher, who has passed the exams, can become a ringer. The Finnish ringer of today is a competent expert on birds, skilled and dedicated to his work"

Az első időkben csak a mesterek és a tanítványaik privilégiuma volt a gyűrűzés, de az idők megváltoztak, és a civilek is előszeretettel foglalkoznak a gyűrűzéssel, minden madárleső, aki elvégzi a szükséges vizsgákat, gyűrűzővé válhat. A ma finn gyűrűzői nagy szakértői a madaraknak, képzettek és felkészültek erre a munkára.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009 aug. 05 14:11 
Tag (6232)

Id:45269(N)
Ez nehezen emészthető ! Semmi gyakorlati tudás nem kell, csak papír és már mehet is díbolni. :evil:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2365 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 79  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]